12 دی 1396

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 5
(3 نظر )

28 دی 1395

آيا مي​دانيد ظرفيت حافظه ما 10 برابر حد تصور است؟

دانشمندان علوم اعصاب با از بررسی‌های متعدد به این نتیجه رسیدند که ظرفیت مغز انسان به طور تقریبی ۱۰ برابر چیزی است که پیش از این تصور می‌شد و طبق محاسبات کامپیوتری، این میزان ظرفیت معادل یک میلیون گیگابایت فضای ذخیره اطلاعات با شامل می‌شود

.

ظرفیت حافظه ما, آشنایی با ظرفیت حافظه

         مغز ما بسیار پیچیده‌تر و منعطف‌تر از هارد درایو است و عملکرد بسیار متفاوتی نسبت به آن دارد

 

 

به عبارتی، این مقدار حافظه معادل ظرفیت ۳۱ هزار و ۲۵۰ گوشی آیفون ۷ است که هر کدام ۳۲ گیگابایت گنجایش دارد. تمام این مقدار حافظه در مغز انسان جای گرفته است. به رغم اینکه دانشمندان اغلب ظرفیت مغز انسان را بر حسب الگوهای کامپیوتری اندازه‌گیری می‌کنند، مغز ما بسیار پیچیده‌تر و منعطف‌تر از هارد درایو است و عملکرد بسیار متفاوتی نسبت به آن دارد.

 

مغز ما با رمزگذاری حافظه در تکانه‌های الکتریکی از طریق پرتاب نورون‌های عصبی در نقاط مختلف مغز و ایجاد شبکه پیچیده‌ای از تکانه‌ها که تفکرات و تجربیات ما را کدگذاری می‌کنند، کار می‌کند. این بدان معناست که برخلاف کامپیوتر که مکان مشخصی برای هر فایل در نظر می‌گیرد، حافظه در تمام مغز منتشر می‌شود. مغز انسان واژه‌ها یا قوانینی را که چگونگی ویرایش آنها را نشان می‌دهند، ذخیره نمی‌کند و نیز نمادهای محرک‌های بصری را خلق نمی‌کنند بلکه آنها را در حافظه موقت و کوتاه‌ مدت ذخیره کرده و سپس آن را به حافظه بلند مدت انتقال می‌دهد.

 

کامپیوترها تمام این موارد را انجام می‌دهند اما موجودات زنده این کار را انجام نمی‌دهند. اما استعاره از ذخیره کامپیوتری، روش مؤثری برای اختصاص بخشی از ظرفیت مغز به جنبه فکری است و این بدان معناست که این ظرفیت بزرگ‌تر از آن چیزی است که پیش‌تر تصور می‌شد زیرا تنوع گوناگونی در سیناپس‌ها بیش‌تر از چیزی است که تصور می‌شد. محققان بخشی از مغز را که مسئول حافظه بلندمدت است، بازسازی کردند. آنها موشی را با کمک مدل‌سازی سه‌بعدی کامپیوتری مورد آزمایش قرار دادند تا بتوانند عملکرد حافظه را مورد بررسی قرار دهند.

 

ظرفیت حافظه,مقدار ظرفیت حافظه

 مغز ما برخلاف کامپیوتر که مکان مشخصی برای هر فایل دارد، حافظه در تمام مغز منتشر می‌شود

 

 

محققان دانشگاه تگزاس اولین بار که هر کدام از بخش های رشته‌های عصبی را بازسازی کردند، از شدت پیچیدگی و تنوع میان سیناپس‌ها شگفت‌زده شدند. آنها با این کار مشاهده کردند که یک آکسون به دو سیناپس منتهی به یک دندریت وصل شده بود. این نشان‌ دهنده آن است که نورون پیام‌های تکثیر شده را ارسال می‌کند. پژوهشگران با الگوریتم‌های تازه ایجاد شده و فناوری‌های میکروسکوپی، این سیناپس‌ها را در سطح نانومولکولی بازسازی کردند و توانستند آنها را با جزئیات بیش‌تر بررسی کنند.

 

آنها از تفاوت‌های بسیار اندک موجود در اندازه جفت‌های سیناپسی شگفت‌زده شدند به طوری که تنها حدود هشت درصد تفاوت در اندازه آنها وجود دارد. این هشت درصد تفاوت اهمیت زیادی دارد. این اندازه‌ها در قالب کوچک، متوسط و بزرگ بودند. محققان دریافتند که اگر این سه اندازه بیش‌تر از این شوند، کم‌تر از هشت درصد از یکدیگر متمایز می‌شوند و مغز می‌تواند با استفاده از اندازه‌گیری‌های کم‌تر پیشرفته، بیشتر از آنچه تصور می‌شود اطلاعات در خود ذخیره کند. در واقع، اندازه سیناپس‌ها تغییر می‌کند تا سیگنالی را که ارسال می‌کنند، اندازه کرده و تطبیق آنها را با یکدیگر بیش‌تر کند. این بدان معناست که اندازه سیناپس‌ها هر دو یا ۲۰ دقیقه تغییر می‌کند و از این طریق، خود را با سیگنال‌های دریافتی هماهنگ می‌کنند.

 
مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

14 دی 1395

ولادت حضرت عبدالعظيم حسني «ع» مبارک باد

 

عبدالعظیم علیه السّلام فرزند عبدالله بن علی، از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی علیه السّلام است و نسبش با چهار واسطه به آن حضرت می رسد . پدرش عبدالله نام داشت و مادرش فاطمه دختر عقبة بن قیس .

 

ولادت با سعادت حضرت عبدالعظیم علیه السّلام در سال ۱۷۳ هجری قمری در شهر مقدّس مدینه واقع شده است و مدّت ۷۹ سال عمر با برکت او با دوران امامت چهار امام معصوم یعنی امام موسی کاظم علیه السّلام ، امام رضا علیه السّلام، امام محمّدتقی علیه السّلام و امام علیّ النّقی علیه السّلام مقارن بوده ، محضر مبارک امام رضا علیه السّلام ، امام محمّد تقی علیه السّلام و امام هادی علیه السّلام را درک کرده و احادیث فراوانی از آنان روایت کرده است .

 

این فرزند حضرت پیامبر صلّی الله علیه و آله وسلّم، از آنجا که از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی علیه السّلام است به حسنی شهرت یافته است .

 

حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السّلام از دانشمندان شیعه و از راویان حدیث ائمّه معصومین علیهم السّلام و از چهره های بارز و محبوب و مورد اعتماد ، نزد اهل بیت عصمت علیهم السّلام و پیروان آنان بود و در مسایل دین ، آگاه و به معارف مذهبی و احکام قرآن ، شناخت و معرفتی وافر داشت .

 

ستایشهایی که ائمّه معصومین علیهم السّلام از وی به عمل آورده اند، نشان دهنده شخصیّت علمی و مورد اعتماد اوست؛ حضرت امام هادی علیه السّلام گاهی اشخاصی را که سؤال و مشکلی داشتند، راهنمایی می فرمودند که از حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السّلام بپرسند و او را از دوستان حقیقی خویش می شمردند و معرّفی می فرمودند .

 

در آثار علمای شیعه نیز، تعریفها و ستایشهای عظیمی درباره او به چشم می خورد، آنان از او به عنوان عابد، زاهد، پرهیزکار، ثقه، دارای اعتقاد نیک و صفای باطن و به عنوان محدّثی عالیمقام و بزرگ یاد کرده اند؛ در روایات متعدّدی نیز برای زیارت حضرت عبدالعظیم علیه السّلام ، ثوابی همچون ثواب زیارت حضرت سیّد الشّهداء، امام حسین علیه السّلام بیان شده است.

 

زمینه های مهاجرت حضرت عبدالعظیم علیه السّلام از مدینه به ری و سکونت در غربت را باید در اوضاع سیاسی و اجتماعی آن عصر جستجو کرد؛ خلفای عبّاسی نسبت به خاندان حضرت پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم و شیعیان ائمّه علیه السّلام بسیار سختگیری می کردند، یکی از بدرفتارترین این خلفاء ، متوکّل بود که خصومت شدیدی با اهل بیت علیهم السّلام داشت، و تنها در دوره او چندین بار مزار حضرت امام حسین علیه السّلام را در کربلا ، تخریب و با خاک یکسان ساختند و از زیارت آن بزرگوار جلوگیری به عمل آوردند.

 

سادات و علویّون در زمان او در بدترین وضع به سر می بردند .حضرت عبدالعظیم علیه السّلام نیز از کینه و دشمنی خلفا در امان نبود و بارها تصمیم به قتل آن حضرت گرفتند و گزارشهای دروغ سخن چینان را بهانه این سختگیری ها قرار می دادند، در چینن دوران دشوار و سختی بود که حضرت عبدالعظیم علیه السّلام به خدمت حضرت امام هادی علیه السّلام رسید و عقاید دینی خود را بر آن حضرت عرضه کرد ، حضرت امام هادی علیه السّلام او را تأیید فرموده و فرمودند: تو از دوستان ما هستی .

 

دیدار حضرت عبدالعظیم علیه السّلام در سامرا با حضرت امام هادی علیه السّلام به خلیفه گزارش داده شد و دستور تعقیب و دستگیری وی صادر گشت، او نیز برای مصون ماندن از خطر، خود را از چشم مأموران پنهان می کرد و در شهرهای مختلف به صورت ناشناس رفت و آمد می کرد و شهر به شهر می گشت تا به ری رسید و آنجا را برای سکونت انتخاب کرد. علّت این انتخاب به شرایط دینی و اجتماعی ری در آن دوره بر می گردد که وقتی اسلام به شهرهای مختلف کشور ما وارد گشت و مسلمانان در شهرهای مختلف ایران به اسلام گرویدند، از همان سالها ری یکی از مراکز مهمّ سکونت مسلمانان شد و اعتبار و موقعیّت خاصّی پیدا کرد . زیرا سرزمینی حاصلخیز و پرنعمت بود، عمرسعد هم به طمع ریاست یافتن بر ری در حادثه جانسوز کربلا، حضرت حسین بن علی علیه السّلام را به شهادت رساند. در ری ، هم اهل سنّت و هم از پیروان اهل بیت علیهم السّلام زندگی می کردند و قسمت جنوبی و جنوب غربی شهر ری ، بیشتر محلّ سکونت شیعیان بود .

 

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام به صورت یک مسافر ناشناس ، وارد ری شد و در محلّه ساربانان در کوی سکّة الموالی به منزل یکی از شیعیان رفت، مدّتی به همین صورت گذشت . او در زیرزمین آن خانه به سر می برد و کمتر خارج می شد ، روزها را روزه می گرفت و شبها به عبادت و تهجّد می پرداخت، تعداد کمی از شیعیان او را می شناختند و از حضورش در ری خبر داشتند و مخفیانه به زیارتش می شتافتند، امّا می کوشیدند که این خبر فاش نشود و خطری جانِ حضرت را تهدید نکند .

 

پس از مدّتی، افراد بیشتری حضرت عبدالعظیم علیه السّلام را شناختند و خانه اش محلّ رفت و آمد شیعیان شد، نزد او می آمدند و از علوم و روایاتش بهره می گرفتند و عطر خاندان عصمت علیهم السّلام را از او می بوئیدند و او را یادگاری از امامان خویش می دانستند و پروانه وار گردِ شمعِ وجودش طواف می کردند .

 

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام میان شیعیان شهرری بسیار ارجمند بود و پاسخگویی به مسایل شرعی و حلّ مشکلات مذهبی آنان را برعهده داشت؛ این تأکید ، هم گویای مقام برجسته حضرت عبدالعظیم علیه السّلام است و هم می رساند که وی از طرف حضرت امام هادی علیه السّلام در آن منطقه ، وکالت و نمایندگی داشته است؛ مردم سخن او را سخن امام علیه السّلام می دانستند و در مسایل دینی و دنیوی ، وجود او محور تجمّع شیعیان و تمرکز هواداران اهل بیت علیهم السّلام بود.

 

روزهای پایانی عمر پربرکت حضرت عبدالعظیم علیه السّلام با بیماری او همراه بود، آن قامت بلند ایمان و تلاش، به بستر افتاده بود و پیروان اهل بیت علیهم السّلام در آستانه محرومیّت از وجود پربرکت این سیّد کریم قرارگرفته بودند، اندوه مصیبتهای پیاپی مردم و روزگار تلخ شیعیان در عصر حاکمیّت عبّاسیان برایش دردی جانکاه و مضاعف بود؛ در همان روزها یک رویای صادقانه حوادث آینده را ترسیم کرد: یکی از شیعیان پاکدل ری، شبی درخواب حضرت رسول صلّی الله علیه وآله و سلّم را در خواب دید. حضرت پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم به او فرمود: فردا یکی از فرزندانم در محلّه سکّة المولی چشم از جهان فرو می بندد، شیعیان او را بردوش گرفته به باغ عبدالجبّار می برند و نزدیک درخت سیب به خاک می سپارند.

 

سحرگاه به باغ رفت تا آن باغ را از صاحبش بخرد و افتخار دفن شدن یکی از فرزندان پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم را نصیب خویش سازد، عبدالجبّار که خود نیز خوابی همانند خوابِ او را دیده بود، به رمز و راز غیبی این دو خواب پی برد و برای اینکه در این افتخار، بهره ای داشته باشد، محلّ آن درخت سیب و مجموعه باغ را وقف کرد تا بزرگان و شیعیان در آنجا دفن شوند.

 

همان روز حضرت چشم از جهان فرو بست. خبر درگذشت این نواده رسول اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم دهان به دهان گشت و مردم با خبر شدند و جامه های سیاه پوشیدند و بر در خانه حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السّلام گریان و مویه کنان گرد آمدند؛ پیکر مطهّر او را غسل دادند، به نقل برخی مورّخان در هنگام غسل، در جیب پیراهن او کاغذی یافتند که نام و نسب خود را در آن نوشته بود؛ بر پیکر او نماز خواندند، تابوت او را بردوش گرفتند و با جمعیّت انبوه عزادار به سوی باغ عبدالجبّار تشییع کردند و پیکر مطهّرش را در کنار همان درخت سیب که رسول خدا صلّی الله علیه وآله و سلّم به آن شخص اشاره کرده بود، دفن کردند تا پاره ای از عترت مصطفی صلّی الله علیه و آله و سلّم در این باره به امانت بماند و نورافشانی کند و دلباختگان خاندان پیامبر صلّی الله علیه وآله و سلّم از مزار این ولیّ خدا فیض ببرند.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

21 دی 1394

روزانه يک کتاب بخوانيد

روزانه یک کتاب بخوانیم

 

ممکن است خواندن یک کتاب هفته ها طول بکشد اما بسیاری هستند که می خواهند کتابی را در یک روز به اتمام برسانند؛ و این غیرممکن نیست.

 
مطالعه

 خواندن کتاب در چندین ساعت طی یک روز ممکن است غیرممکن به نظر برسد، اما دور از ذهن نیست؛ با یک حساب ساده می توان اثبات کرد که خواندن تمامی یک کتاب طی یک روز کاملا منطقی است. بزرگسالان می توانند به طور متوسط 200 تا 400 واژه در دقیقه را بخوانند. متوسط تعداد واژگان یک رمان بین 60 هزار تا 100 هزار واژه است. اگر فردی با سرعت متوسط 300  واژه در دقیقه بخواند و با در نظر گرفتن متوسط 80 هزار واژه برای یک رمان، هر فرد بزرگسال می تواند چنین کتابی را حدود 5 ساعت یا حتی کمتر به پایان برساند.
 
ممکن است بسیار سخت به نظر برسد اما کاملا ممکن است و هر فرد بزرگسالی این توانایی را دارد تا بدون داشتن مهارت فنون تندخوانی، که حقیقتا با آن اطلاعات اصلی یک رمان به یاد نمی ماند، رمانی را طی یک روز - حتی با وجود شاغل بودن - به اتمام برساند. مهمتر از همه این که این کار در یک مکان عمومی امکان پذیر است و اطلاعات به اندازه کافی و لازم در ذهن باقی می ماند؛ با وجود این، نکات دیگری نیز برای تقویت این توانایی ضروری به نظر می رسد.

یافتن مکان مطالعه مناسب

حواس پرتی دشمن شماست. هر چیزی که بتواند توجه شما را از کتاب منحرف کند، مدت زمان لازم برای اتمام یک کتاب را افزایش خواهد داد. اینترنت، سروصدا، حیوانات خانگی، دوستان و ... همه و همه مواردی هستند که تمرکز شما را از درک واژگان می گیرند. بنابراین حتی در اماکن عمومی، از نگاه کردن به دیگران اجتناب کنید تا تمرکز خود را از دست ندهید.
 
خود را از همه دور کنید. خود را در اتاقی با یک جفت گوش گیر محبوس کنید؛ به مکانی خالی در کتابخانه تان بروید یا پتویی را در خلوت ترین نقطه پارک پهن کنید. اگر هیچ جای خلوتی پیدا نمی کنید در درون خودروی خود پنهان شوید. به این فکر کنید که چه مقدار نیاز دارید و سپس آن را دو برابر کنید. اگر نمی توانید از صداهای مزاحم اجتناب کنید، گوشی های کم کننده صدا را به کار گیرید. صدای یک نواخت و باران برای تمرکز بسیار مفید هستند.

مکان یابی

 مکانی راحت راحت را بیابید؛ البته نه آن قدر راحت که باعث خواب آلودگی شود. بهتر است پشت میز بنشینید و کتاب بخوانید تا درون تخت خواب. همین طور نشستن روی یک صندلی مناسب تر است از کاناپه. وسائل راحتی برای خواندن مناسب هستند؛ البته به یاد داشته باشید که تفریحی کتاب نمی خوانید بلکه قرار است با درصد بالایی از فهم آن را تمام کنید. اگر در شب مطالعه می کنید، باید از وسائلی چون تخت خواب یا کاناپه که برای چرت زدن ایجاد وسوسه می کنند دوری کنید. به جایی بروید که گزینه ای برای برگشت وجود نداشته باشد و تا اتمام کتاب آن جا بمانید.

با فاصله خواندن و فعال ماندن

 هنگامی که بر موضوعی زیاد تمرکز کنید موجب کاهش انرژی خود می شوید؛ کاهش انرژی ذهنی، خودکنترلی و اراده. اگر به طور منظم به خود استراحت ندهید، انگیزه ادامه خواندن به طور کامل از بین می رود و این بدین معنی است که برای شما دیگر بازی تمام است. تا زمانی که کتاب فریبندگی خود را حفظ کند، سیری ناپذیری خواندن ادامه پیدا می کند.
 
ساعت خود را تنظیم و برای 20 دقیقه مطالعه کنید؛ سپس برای 5 تا 10 دقیقه فعالیتی انجام دهید تا انرژی را در شما نگه دارد. قدم بزنید، نرمش کنید، کمی با رایانه بازی کنید یا با موسیقی خود را تکان دهید. هر کار خواستید انجام دهید فقط منفعلانه نباشید و با موضوع مورد مطالعه ارتباطی نداشته باشید. نکته اصلی کمی استراحت و سرحال بازگشت به خواندن است.
 
اگر مایل به تنظیم زمانی نیستید، می توانید کتاب را بخش بندی کنید. هر بخش را علامت گذاری یا درصدبندی کنید.

هدایت انرژی ماراتن خواندن در جهت درست

خواندن کتاب هرچند دلپذیرباشد، هم چون دوی ماراتن است. برخی اوقات حتی انجام فعالیت های فیزیکی در بین فصل های خواندن ممکن است سرعت مطالعه را بالا نبرد. صرف نوشیدنی های کافئین دار ممکن است خیلی توصیه نشود ولی، استفاده از آن ها هم فائده دارد و هم ضرر. در استفاده از این گونه نوشیدنی ها در هنگام مطالعه کتاب از موارد زیر اجتناب کنید:

فعال بودن هنگام کتاب خواندن نیز می تواند تمرکز شما زیاد کند. نکاتی را از آن چه می خوانید یادداشت کنید و یا بخش هایی از کتاب را که بعدها به یاد آورید با ماژیک فسفری نشانه گذاری کنید. همه چیز را یادداشت برداری کنید؛ واژگانی را که نمی دانید، نکاتی را که درک کرده اید، انگیزه شخصیت ها، ایده ها و حتی احساس خود درباره بخشی از کتاب.

 # خواندن را با نوشیدنی های کافئین دار آغاز نکنید مگر این که واقعا احساس نیاز کنید. نوشیدنی های کافئین دار را برای زمانی نگه دارید که احساس خستگی می کنید.
# از نوشیدنی هایی که آماده هستند استفاده نکنید. این نوع نوشیدنی ها انرژی شما را به یک باره افزایش داده و به سرعت آن را تقلیل می دهند. بهتر است نوشیدنی را صرف کنید که بتوانید آن را جرعه جرعه بنوشید. قرار نیست منفجر شوید؛ فقط قرار است تمرکز و انرژی خود را هدایت کنید.
# نوشیدنی با شکر زیاد ننوشید. کمی شکر در قهوه فقط برای تغییر ذائقه خوب است اما برخی دوست دارند قهوه را با یک خروار شکر میل کنند. ممکن است شکر برای مدتی شما را سرحال نگه دارد اما هنگامی که شکر و کافئین اثر خود را از دست دادند، شما را بر زمین می زنند.
 
به خاطر داشته باشیم که برای رفع خستگی، کمی چرت زدن بهتر از نوشیدن قهوه و شکر است.

غذا رکن مهم ادامه خواندن

برای طی کردن ماراتن کتاب خوانی غذا رکن مهمی محسوب می شود. هرچند کافئین و شکر برای تجدید قوا توصیه نمی شود اما بدن به سوخت و ساز  نیاز دارد تا ذهن بتواند به طور کامل عمل کند. با این وجود هنگام مطالعه رعایت نکات زیر ضروری است.
 
 غذای چرب و یا رقیق میل نکنید. ممکن است به صفحات کتاب آسیب بزند.
غذا به گونه ای باشد که بدون نگاه کردن بتوان آن را خورد.
غذای انتخابی را باید بتوان با یک دست خورد.
بهتر است غذایی را انتخاب کنید که با یک بار جویدن بتوان آن را بلعید.

تلفن همراه خود را خاموش کنید

 بسیاری می پندارند 5 ساعت مطالعه در یک روز امکان پذیر نیست. با وجود این، پژوهش های انجام شده در دانشگاه «لنکستر» انگلستان نشان می دهد که هر فرد به طور متوسط روزی 5 ساعت با تلفن همراه خود کار می کند که بیشتر این زمان صرف خواندن اخبار یا تبادل اطلاعات از طریق فیس بوک، تویتر و ... می شود. بنابراین می توانید کتاب را جایگزین تلفن همراه خود کنید.
 
تا آن جا که می توانید تلفن همراه را از خود دور کنید یا حداقل صدای زنگ آن را خاموش کنید. همین کار را با دیگر ابزارهای ارتباطی چون تبلت، تلویزیون و حتی لپ تاپ خود انجام دهید. فکر کنید در حالت اضطرار برای خواندن هستید؛ بنابراین، تمامی دقایقی را که در حالت عادی هدر می دهید برای خواندن صرف کنید؛ بدین معنی که هر کجا که تلفن همراه خود را می برید، به جای آن کتاب را با خود ببرید. در صف خرید یا هنگامی که منتظر آماده شدن غذایتان در رستوران هستید، به جای تلفن همراه کتاب به دست بگیرید. فقط در صورتی تلفن همراه را به دست بگیرید که کتاب شما درون آن باشد؛ البته در این حالت نیز زنگ گوشی خود را خاموش کنید.

کتاب های صوتی

 برای خواندن یک کتاب می توان به جای چشم از گوش نیز استفاده کرد. هرچند ممکن است سرعت خواندن شما از آن چه که گوینده کتاب را می خواند بیشتر باشد اما در صورت کمی وقت این نوع فناوری می تواند بسیاری از خلاء ها را پر کند. هرچند ممکن است گستره انتخاب شما برای یک کتاب صوتی محدود باشد. ادبیات کمتر شناخته شده یا کتاب های دانشگاهی به صورت صوتی یافت نمی شوند با وجود این گوش دادن به کتاب های صوتی می تواند در وقت شما صرفه جویی کند.

تفکر بین خواندن

 پیش از آغاز خواندن یک کتاب این نکته مهم را به خاطر داشته باشید: کتاب ها برای خوانده شدن در یک روز منتشر نشده اند. همان گونه که سریال های تلویزیونی قسمت بندی می شوند، کتاب را نیز قسمت بندی کنید و در حد فاصل هر قسمت به آن چه خوانده اید فکر کنید. یادداشت برداری، گشتن دنبال معانی لغات و حتی نوشتن نظر خودتان درباره کتاب می تواند به درک عمیق تر مطالب کمک کند.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

27 دی 1393

اينترنت و کتابخواني

اینترنت و کتابخوانی

 


 حضور اینترنت تاثیرات زیادی بر مدل و نحوه مطالعه مردم گذاشت به گونه‌ای که امروز مردم بسیاری از اطلاعات خود را از طریق اینترنت جستجو می‌کنند و حتی بسیاری از کارهای روزمره از طریق انینترنت صورت می‌گیرد. مثل ثبت نام‌ ارگان‌های مختلف .

 


 

اینترنت و کتابخوانی

 

 اینترنت در سال 1370 به جامعه ایران معرفی شد و از آن سال به بعد کم کم در دسترس عموم قرار گرفت. زمانی که این پدیده تازه به میان مردم پا باز کرده بود این سوال پیش رو بود که اساسا اینترنت به چه دردی می خورد؟ آن روزها بیشترین کاربرد اینترنت در حوزه ایمیل و بعد‌ها چت کردن بود. حتی وب سایت‌ها از تصویر و صوت و ویدئو خالی بود و تنها چیزی که می‌شد از آنها به دست آورد  (Text) بود. نرم افزارهای محدود آن زمان و سرعت‌های پایین اینترنت باعث می‌شد نتوان از خیلی از امکانات اینترنت سر در آورد. اما بزودی سایت‌ها و وبلاگ‌های مختلفی راه اندازی شد که کم کم از امکانات دیگر این غول چند رسانه‌ای بهره می‌بردند. ایجاد پروژه‌های کتابخانه‌های اینترنتی یکی از امتیازاتی بود که از سوی همه استقبال شد. سایت گوتنبرگ یکی از آن سایت‌هایی بود که مجموعه بزرگی از کتاب‌های اینترنتی را در خود جای داد. مجموعه‌ای از آثار ادبی جهان که دوره اعتبار حق مولفشان به دلیل گذشت زمان بسیار از انتشارشان به پایان رسیده بود و متونی رایگان یا آزاد محسوب می‌شدند که به صورت دیجیتال درآمدند. در آن زمان برخورد با این "کتابخانه الکترونیک" برای کسی که عادت کرده بود دسترسی به "کتاب خارجی" یعنی سالی یکبار مراجعه به نمایشگاه کتاب ، بسیار هیجان‌انگیز بود. آن وقت‌ها مجموعه گوتنبرگ حاوی چند صد کتاب بود. بعدتر مجموعه کامل آن آثار را بر روی دیسک نوری هم منتشر شد. این کتابخانه حالا چیزی بیش از 20000 جلد کتاب را در خود جای داده است. کتاب‌ها در قالب‌های مختلف متنی (Text)، HTML،eBook  و صوتی آماده شده و ارائه می‌شوند. با ایجاد چنین کتابخانه‌های دیجیتالی این فکر به ذهن ایرانی‌ها هم افتاد و در صدد ایجاد سایتی مشابه گوتنبرگ افتادند که به آن گوتنبرگ فارسی می‌گویند. سایت قفسه که به همت شخصی و از سال 1384 فعال شد نوعی گوتنبرگ فارسی است. این پایگاه- کتابخانه با امکانات فنی قابل قبول تعداد قابل توجهی کتاب در موضوعات مختلف را بصورت‌های PDF یا HTML در اختیار علاقمندان قرار داده است و مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. تفاوتی که "قفسه" با پروژه گوتنبرگ دارد اما احتمالا بر سر حق‌مولف آثار "دیجیتال" شده است. تصور نمی‌رود برای عرضه اینچنین این آثار هیچ هماهنگی یا تمهیدی حقوقی صورت گرفته باشد. اما مسئله اینجاست که خواندن کتاب از پشت مانتیتور کار بسیار دشواری است. در رابطه با "کتاب‌های الکترونیک" یا eBookها این سوال همیشه وجود داشته که آیا روزی جایگزین کتاب‌های سنتی و کاغذی می‌شوند یا نه؟

هنوز هم برای خیلی از خوانندگان فیزیک کتاب جزو شخصیت کتاب است. ولی هستند کسانی که آرام آرام خودشان را با فضای تازه همراه کرده و کتاب یا متن را در همان شکل دیجیتالش استفاده می کنند.

شاید خواندن چند صفحه‌ای از راهنمای یک نرم‌افزار یا دستگاه سخت‌افزاری روی صفحه نمایشگر خیلی دشوار نباشد اما خواندن 3000 صفحه ‌ای کتاب کنت مونت کریستو  از پشت مانیتور کار ساده ای به نظر نمی رسد.

هنوز هم برای خیلی از خوانندگان فیزیک کتاب جزو شخصیت کتاب است. ولی هستند کسانی که آرام آرام خودشان را با فضای تازه همراه کرده و کتاب یا متن را در همان شکل دیجیتالش استفاده می کنند.

از سوی دیگر کتابخانه‌های عمومی سنتی نیز تحت تاثیر فن آوری‌های دیجیتال در کنار کتابهای خود به یک کتابخانه دیجیتال نیز مجهز می‌شوند.

ایجاد کتابخانه‌های‌ دیجیتالی مشکلات فراوانی را پیش روی برنامه ریزان قرار داده است. یکی از این مشکلات حوزه نگرشی مدیران  است. چنانچه نگرش مثبت و صحیحی از کتابخانه‌های دیجیتال وجود داشته باشد، شرایط و زمینه ساخت آن راحت‌تر فراهم می‌شود· درک ناصحیح از مفهوم کتابخانه‌های دیجیتال، ساده‌انگاری برای ایجاد کتابخانه‌های دیجیتال ‌و نداشتن طرح و برنامه ریزی مدون برای ایجاد کتابخانه‌های دیجیتال از مهمترین مشکلات پیش رو ست.

اینترنت و کتابخوانی

 

 با توجه به اینکه کتابخانه دیجیتال از پدیده‌های نوظهور در عرصه کتابداری است، هنوز در رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی در قالب واحدهای مشخص به دانشجویان آموزشهای رسمی داده نمی‌شود. بنابراین، برخی از مدیران با وجود درک نسبی از کتابخانه دیجیتال، به علت نبود نیروی متخصص، قادر نیستند به اتکای نیروی داخلی خود به ساخت آن بپردازند. از این رو، یا امور دیجیتالی خود را به بیرون از سازمان  می‌سپارند و یا با دعوت مشاور و همراهی کارکنان همان سازمان، اقدام به ساخت کتابخانه دیجیتالی می‌کنند و همین باعث می‌شود کتابخانه‌های دیجیتالی آن طور که باید و شاید نتوانند به مخاطب‌های خود سرویس کامل و درستی ارائه کنند.  به طور کلی، کتابخانه الکترونیکی ، سازمانی است حاوی منابع خاص که نگهداری آنها، دارای ارزش زیادی بوده و لذا در آن راهکارهایی جهت گزینش، سازماندهی، ارائه دسترسی‌های کنترل شده، امکان توزیع، حفظ یکپارچگی و اطمینان از ماندگاری مجموعه اطلاعات در طول زمان، پیش بینی گردیده‌است. سهولت دسترسی به منابع و مقرون به صرفه بودن آن، امکان تبادل اطلاعات و منابع موجود با دیگر سازمانها، بکارگیری مکانیزمهایی جهت حف1 گسترش و توسعه، توجه به مسئله مالکیت معنوی، از مهمترین ملاحظات در کتابخانه دیجیتال است. هر چند تا دیروز شکل مرسوم دسترسی محققان به اطلاعات پژوهشی به اشکال کاغذی و لوح فشرده بوده‌است، اما  امروزه عرضه کنندگان اطلاعات، شبکه‌های وب را به عنوان رسانه‌ای مناسب‌تر برای پایگاه‌های اطلاعات مرجع و مجلات پژوهشی تمام متن یافته‌اند. کاربران می‌توانند از طریق وب، اطلاعات مورد نیاز تحقیق خود را در طول شبانه روز و در تمام روزهای هفته از هر مکانی بازیابی کنند. به علاوه، بسیاری از پایگاه‌های مبتنی بر وب، به شکل قوی تری تجهیز شده‌اند ویا اینکه اطلاعات بیشتری نسبت به شیوه‌های سنتی کاغذی یا لوح فشرده ارائه می‌کنند.. فناوریهای نو، فهرست‌های کتابخانه را از راهنماهای ساده منابع به سیستمهای جامع اطلاعاتی تغییر داده‌اند و در مرحله ایفای تعهد خود در انتقال مستقیم منابع اطلاعاتی کتابخانه‌های دنیا و مراکز اطلاع رسانی، به میز استفاده کنندگان هستند. داده‌های رقمی و تصاویر الکترونیکی، کم کم جایگزین منابع اطلاعاتی فیزیکی شده اند. روشهای سریع دستیابی به منابع اطلاعاتی به تدریج اهمیت بیشتری از گردآوری مجموعه‌های جدید پیدا کرده‌است. به گفته کینگ در سال2010 بیش از80 درصد روزنامه‌ها و نشریات به صورت پیوسته و از طریق شبکه‌های دور بین‌المللی در دسترس خواهند بود. این پیشرفتها پیامدهای عمیقی کتابخانه‌های تخصصی دارد.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

16 دی 1393

مطالعه بهتر است يا نوشتن؟

مطالعه بهتر است یا نوشتن؟


در جامعه‌ی ایرانی، فرهیخته کسی نیست که مطالعه می‌کند و تاثیر مطالعه در زندگی‌اش دیده می‌شود؛ بلکه کسی است که می‌نویسد.

مطالعه بهتر است یا نوشتن؟

لذت مطالعه یگانه لذتی است که خالص و بی غل و غش است موقعی که سایر لذات از بین می رود این لذت همچنان پا بر جا باقی می ماند. «آنتونی ترولوپ»

کتابخوانی لذتی است که می‌تواند انسان را به کسب پی‌درپی تجربه فرا خواند. سرخوشی ناشی از دانستن، لذت کوچکی نیست؛ چه در غیر این صورت کتابخوانی نمی‌توانست به بخش خوشایند زندگی بسیاری از مردم جهان بدل شود. خواندن علاوه بر سرگرمی، به دانستن منجر می‌شود و فرحناکی حاصل از افزایش دانایی چنان ذوق‌انگیز است که می‌تواند هیجانی ویژه در خواننده ایجاد کند. به راستی چه لذتی بیش از لذت دانستن می‌تواند دلیل کتابخوانی باشد؟ انسان‌ها می‌خوانند تا بیشتر بدانند و بیشتر می‌دانند تا عمیق‌تر ببینند و بهتر زندگی کنند. دانستن به انسان آرامش می‌دهد و طمانینه‌ی ناشی از دانایی عمومی، جهان را برای همگان تحمل‌پذیر‌تر می‌کند.  

کتابخوانی و محافل فرهنگی ما

«ده ساله کتاب می‌خونه یه نوشته ازش ندیدیم...»، «حرفای اونو جدی نگیر. تا به حال یه نوشته ازش دیدی؟!»، «فقط بلده الکی کتاب بخونه. نشد یه بار یه سطر بنویسه...» اگر هر از گاه سری به محافل فرهنگی کشورمان زده باشید، لابد جمله‌هایی مشابه سه نمونه‌ی بالا را شنیده‌اید. در فرهنگ ما کتابخوانی لذتی است گنگ و بی‌معنی. در این فرهنگ اگر کسی کتاب می‌خواند لاجرم باید دست به قلم ببرد و چیزی بنویسد. این فرهنگ نمی‌پذیرد که فردی صرفا برای کسب لذت ناشی از دانستن یا صرفا برای آرامش ناشی از مطالعه، کتاب بخواند. در این فرهنگ اگر صدها جلد کتاب را هم با دقت خوانده باشی جدی گرفته نخواهی شد؛ در عوض کافی است به‌رغم مطالعات سرسری، دست به قلم ببری. نشستی فرهنگی را مجسم کنید: داستان یا شعری خوانده می‌شود و دو نفر ابراز نظر می‌کنند، یکی فقط کتابخوان حرفه‌ای، دیگری فردی کم‌مطالعه، اما دست به قلم. کدام‌ حرف جدی گرفته خواهد شد؟ اگر آن کتابخوان حرفه‌ای نقدی بر اثر داشته باشد، نویسنده‌ یا هر کسی که نقد او را نپسندیده، در اولین واکنش خواهد گفت: «طرف اصلا معلوم نیست کیه! همین‌طوری میاد به محافل، اما کسی نوشته‌ای ازش ندیده.» ممکن است این فرد که به دلیل ننوشتن متنی دیدگاهش با بی‌اعتنایی روبه‌رو می‌شود، مطالعاتی جدی‌‌تر و درکی عمیق‌تر از دیگرانی داشته باشد که سری در نوشتن دارند. اینجا هر اندازه هم که مطالعه داشته باشید، تا چیزی ننویسید، حرف‌تان شنیده نمی‌شود.

در فرهنگ ما اگر کسی سال‌ها سرخوشی ناشی از کتابخوانی را تجربه کرده باشد، نویسندگان مغرور به سخره‌اش می‌گیرند؛ چون عمری را صرف خواندن کرده، اما چیزی ننوشته! فرهنگ ما هنوز نتوانسته خوانندگی را به عنوان لذتی محض بپذیرد و همچنان در بند این پندار فراگیر مانده که هر کسی خواند باید بنویسد. نویسنده ناگزیر از خواندن است و اگر نخواند، در نهایت در وادی نوشتن به میان‌مایگی خواهد رسید. نویسنده‌ لذت نوشتن را احساس می‌کند و از دیگرسو می‌تواند لذت خوانندگی را نیز درک کند، اما طبق حکمی فراگیر در جامعه‌ی ما، کسی که عمری را صرف دانستن کند و نیازی به کسب لذت نوشتن احساس نکند، زندگی‌اش را به باد داده است. چنین نگرشی تحقیرِ خواننده را در بطن خود دارد.

فرهنگ ما هنوز نتوانسته هویتی به نام خواننده را به رسمیت بشناسد. نویسنده به راحتی می‌تواند در مواجهه‌ای حضوری خواننده‌ی کتابش را تحقیر کند و در غرور ناشی از این رفتار غرق شود.

در جامعه‌ی ایرانی، فرهیخته کسی نیست که مطالعه می‌کند و تاثیر مطالعه در زندگی‌اش دیده می‌شود؛ بلکه کسی است که می‌نویسد.

فرهنگ ما هنوز نتوانسته هویتی به نام خواننده را به رسمیت بشناسد. نویسنده به راحتی می‌تواند در مواجهه‌ای حضوری خواننده‌ی کتابش را تحقیر کند و در غرور ناشی از این رفتار غرق شود. در این جامعه خواننده‌ی پیگیر صلاحیت اظهار نظر ندارد، اما منتقد کم‌مایه‌ای که می‌نویسد، صاحب صلاحیت است. در این جامعه هنوز تشخیص خواننده‌ی پیگیر در زمره‌ی نقد قرار نمی‌گیرد.

مساله اینجاست در جامعه‌ای که چنین رفتاری با خواننده می‌شود، قشر نویسنده دربه‌در دنبال خواننده می‌گردد و همواره از فقدان خواننده گلایه می‌کند. چرا مخاطبی که به دلیل خواننده‌ی حرفه‌ای بودن تحقیر می‌شود، همچنان باید خود را بازار هدف این نویسندگان تصور کند؟ در نظر غالب نویسندگان ما، مخاطب خریداری است که محکوم به خرید بی‌چون‌ و چراست. نویسنده انتظار دارد خواننده به محض دیدن کتاب او، مبلغ پشت جلد را بپردازد و کتاب را به خانه ببرد. اما اگر کتاب‌ها را سطح‌بندی کنیم، خواهیم دید انتخاب هر فرد در بین کتاب‌های هم‌سطح، نقدی را در خود پنهان دارد. مخاطب یا خواننده یا خریدارِ غیرنویسنده، هدف بازار کتاب است و بازار کتاب ایران با گروه هدف خود چه رفتاری پیش گرفته است؟

لذت خواندن پایان‌پذیر نیست؛ زیرا دانایی انتهایی ندارد. ما می‌خوانیم تا بدانیم، نه اینکه فضل بفروشیم. ما می‌خوانیم تا عمیق‌تر نگاه کنیم، تا ابعاد دیگر موضوع را از نظر نیندازیم. اینکه فقط داستان‌نویسان، شاعران، روزنامه‌نگاران و محققان کتاب‌های موجود در بازار را بخوانند، نه تنها افتخاری برای نویسندگان و پژوهشگران ایرانی نیست، مایه‌ی شرمساری است. در سرزمین ما کتاب از دایره‌ی بسته‌ی فعالان فرهنگی فراتر نمی‌رود. باید ذوق خوانندگی و لذت سرمست‌کننده‌ی آن را به رسمیت شناخت. باید وجود هویتی به نام مخاطب را پذیرفت و به او صرفا به دلیل خواننده بودن احترام گذاشت. تنها در چنین صورتی است که کتاب از زندان کوچک تولیدکنندگان به دنیای وسیع خوانندگان راه می‌یابد.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

6 دی 1393

امتحانات

بیایید در امتحانات پیروز شویم؟

این روزها اغلب دانش آموزان و دانشجویان از شنیدن اعلام موعد امتحانات، نگران و مضطرب می‌شوند. علت این مسئله در اینست که آن‌ها با دید مثبت و سازنده به امتحانات نگاه نمی‌کنند. البته در بعضی موارد معلمان و خانواده نیز به این نگرانی دامن می‌زنند و آن را تشدید می‌کنند؛ ولی باید دانست اساس امتحان برای نشان دادن میزان درک افراد از درس معینی است. بنابراین، با نگاهی مثبت و سازنده به امتحان‌ها بنگرید.

 

باید باور کنید که:

بیایید در امتحانات پیروز شویم؟
  1. امتحانات به شما نقاط قوت و ضعف را نشان می‌دهند؛ لذا باید از نتایج آن‌ها استفاده نمایید و اگر در درسی ضعیف هستید بیشتر روی آن کار کنید و اشکالات و نواقص خود را برطرف سازید. چنانچه روش مطالعه شما اشتباه است، روش جدید و موثری را انتخاب کنید. اگر این مسئله را به کار ببندید؛ برنامه ریزی صحیحی انجام می‌دهید و با سربلندی از پس امتحانات برمی آیید.
  2. امتحانات، بهانه‌های خوبی برای مطالعه مرتب و جدی هستند. شما باید از این محرک به خوبی استفاده کرده و مطالب را مرور و تکرار نمایید. امتحانات صحنه‌های پرشور در رقابت هستند و شما با شرکت در امتحان داوطلب شرکت در مسابقه‌ای علمی می‌شوید؛ لذا سعی کنید در این مسابقه پیروز شوید.
  3. با امتحان توانایی خود را آزموده‌اید. اگر احیاناً شکست خوردید، ناامید نشوید، شکست نخستین گام پیروزی است، از آن عبرت بگیرید و در رفع نقاط ضعف و کمبودها کوشش کنید.
  4. امتحان نظم فكری، آرامش روحی، توانایی جسمی و روانی شما را می‌آزماید. بارها دیده شده که بعضی دانش آموزان براثر دلهره و ترس امتحان از پای درمی آیند؛ ولی اگر نگاه شما به امتحان مثبت و سازنده باشد دیگر چنین مواردی پیش نمی‌آید. آن وقت با اطمینان به توانایی‌هایی که دارید در جلسه حاضر می‌شوید و دلهره شما به صفر می‌رسد؛ بنابراین نگرش مثبت شما به امتحان بسیار اساسی است.
  5. نمره‌های امتحان نمره‌های شخصیت شما نیست، بلكه معیار سنجش كار و فعالیت شماست. این شما هستید که با نگاهی مثبت به امتحان، موجب فعالیت بیشتر می‌شوید، آن وقت افتخار و سربلندی خویش را فراهم می‌سازید. اگر نگاه منفی به امتحان داشته باشید، امتحان برایتان زجرآور، خشن و هراس انگیز می‌شود و طبعاً باعث وحشت و نگرانی شما خواهد شد.
    بیایید در امتحانات پیروز شویم؟
  6. امتحان، وسیله رسیدن به اهداف موفقیت آمیزی است که در آینده به دنبال آن‌ها هستید. با امتحان درمی یابید روش مطالعه شما، اطلاعات و فعالیت‌هایتان قوی یا ضعیف است. در صورت ضعیف بودن می‌توانید شیوه مطالعه بهتری را انتخاب کنید و نقاط ضعف را با مشورت معلم‌ها و تجربه خانواده جبران و تقویت نمایید.

 

در نهایت این مورد را متذکر می‌شویم که نگرانی کم، امری عادی است و شما را به فعالیت بیشتری وادار می‌سازد. بنابراین، با در نظر گرفتن موارد ذکر شده و با نگاهی مثبت به امتحانات بنگرید و همیشه تکرار کنید: «من می‌توانم از عهده این مسابقه علمی بر بیایم.»

 

امیدواریم این گونه در امتحانات پیروز شوید.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

24 دی 1392

اصول کتابخواري

اصول کتاب‌خواری!

پنج اصل مهم و حیاتی برای کسانی که می‌خواهند کتاب‌خوار شوند

 

پیرو این‌که مطالعه‌ی کتاب امری است بسیار پسندیده و برای خودش یک پا "باقیات و صالحات" است، و ایضاً در راستای این‌که ما از آن دسته آدم‌ها هستیم که خیلی از کارهای باقیات و صالحات‌دار خوشمان می‌آید و ایضاً در راستای پیرو این‌که آمار مطالعه‌ی کتاب در کشور ما خیلی اوضاع درست و درمانی ندارد، تصمیم گرفتیم چند راه‌کار اساسی ارایه دهیم تا با رعایت آن‌ها در کسری از ثانیه آمار کتاب و کتاب‌خوانی و مطالعه در کشور عزیزمان چنان برود بالا که به قول معروف بچسبد به سقف. و آن‌وقت است که این کشورهایی که خیلی به آمار بالای مطالعه در کشورشان می‌نازند باید بروند جلو و "ووووزلا"بزنند.
کتاب

اصل اول؛ برنامه‌ریزی کنید.

ما خودمان از وقتی توانستیم دست چپ و راست‌مان را از هم تشخیص بدهیم دیدیم که پدر و مادر و معلم و مدیر و ناظم و.. خلاصه کلی آدم دیگر، رفتند و آمدند و به ما گفتند: برنامه‌ریزی کن! البته هیچ‌وقت به حرف‌شان گوش ندادیم و اکنون که دچار کِبَر سن شده‌ایم خیلی خیلی پشیمانیم. حالا، اگر شما دلتان نمی‌خواهد چند صباح دیگر مثل ما انگشت ندامت بگزید به این توصیه عمل کنید و یک‌بار هم که شده در زندگی‌تان برنامه‌ریزی کنید. بعد وقتی برنامه‌ریزی کردید، یک زمان خوب و مساعد را هم اختصاص بدهید به مطالعه‌ی کتاب. باور کنید راه دوری نمی‌رود.

 اصل دوم؛ جوگیر نشوید.

قرار نیست شما به تنهایی آمار مطالعه‌ی کتاب را بالا ببرید. مطالعه کار پسندیده‌ای هست اما مثل هر کار دیگری وقت و موقعیت خاص خودش را می‌طلبد. بنابراین وقتی توی تاکسی یا اتوبوس نشسته اید و یا در جمع خانواده، فامیل یا دوستان هستید کتاب مبارک را دست نگیرید که یعنی در حال مطالعه‌اید. چون در مورد اول به‌دلیل تکان‌های مکرر وسیله‌ی نقلیه‎ی مذکور چشم نازنین‌تان درمی‌آید و آسیب می‌بیند و در مورد دوم اطرافیان چشم‌هایتان را درمی‌آورند. باور کنید گاهی وقت‌ها مطالعه‌ی کتاب در جمع ِ فامیل و.. .کار خوبی نیست.

کتاب

اصل سوم؛ سلیقه ی خود را بشناسید.

قبل از این‌که هر کتابی به دستتان رسید را بخوانید، کمی فکر کنید و ببینید به چه موضوعاتی علاقه‌مندید. تاریخ، رمان، شعر و.. و بعد از این‌که فهمیدید به چه مسایلی علاقه دارید به سراغ آن رفته و با خیال راحت مشغول مطالعه شوید. مطمئن باشید که از این شاخه به آن شاخه پریدن جز اتلاف وقت و دست‌یابی به اطلاعات زاید سود دیگری ندارد.

 اصل چهارم؛ سیر مطالعاتی داشته باشید.

بدانید و آگاه باشید، آن نویسنده‌ای که زحمت کشیده و کلی کتاب نوشته و خون‌دل خورده برای خودش، این‌طور نبوده که مثلاً کتاب آخرش را اول بنویسد یا کتاب اولش را آخر که شما هر‌طور که دوست داشتید و دلتان خواست بروید و یکی از کتا‌ب‌هایش را بخوانید. سعی کنید کتاب‌های یک نویسنده را از ابتدا تا انتها و به ترتیب زمانی مطالعه کنید. حسن این‌کار این است که می‌فهمید نویسنده‌ی مورد نظر چگونه مراحل رشد و پیشرفت را طی کرده و به سبک دل‌خواه خود رسیده است.

 

 

اصل پنجم: به چهار اصل بالا عمل کنید!

 

 
مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

23 دی 1392

شيوه صحيح مطالعه راه موفقيت در امتحان

شيوه صحيح مطالعه راه موفقيت در امتحان

  شیوه صحیح مطالعه عامل اصلی موفقیت درامتحان

       امتحان ترم نخست دانش آموزان دوره هاي تحصيلي ابتدايي، راهنمايي و متوسطه آغاز شد و با توجه به اينکه نمرات اين ترم در مجموع نمرات ترم هاي بعد تاثير زيادي دارد بنابر اين، اهميت اين ترم کمتر از ترم پاياني نخواهد بود. براي موفقيت در امتحانات راه ها و روش هاي مختلفي وجود دارد که بکارگيري اصول درست در مطالعه مطالب درسي از جمله عوامل موفقيت در امتحانات است. هنوز بسياري از دانش آموزان شيوه صحيح مطالعه را نمي دانند و اين مساله باعث شده که با وجود صرف وقت زياد در يادگيري مطالب، نتوانند آن را در روز امتحان بيان و يا روي کاغذ بياورند. کارشناسان شيوه هاي مختلفي براي موفقيت در امتحانات به دانش آموزان گوشزد مي کنند براي مثال مي گويند در جايي مطالعه کنيد که قادر به تمرکز باشيد يا براي امکان تکرار مطالب فراگرفته برگه هاي خلاصه نويسي تهيه کنيد و زير مطالب مهم نيز خط بکشيد. دانش آموزان براي موفقيت در امتحانات نبايد خود را با ديگران مقايسه کنند زيرا هر فردي با داشتن امکانات مختلف، استعدادهاي متفاوتي نيز دارد.

در طول تحصيل بويژه در روزهاي امتحان، تغذيه مناسب، سبک و پرانرژي و خواب کافي را فراموش نکنيد. سعي کنيد قبل از امتحان، براي ارزيابي ميزان دانسته ها، خود را محک بزنيد. از عوامل استرس زا و همچنين همکلاسي هايي که گفتار آن ها شما را دچار اضطراب مي کند، دوري کنيد.

 

بعداز شروع امتحان سعي کنيد ابتدا پرسش هايي که از نظر شما آسان است پاسخ دهيد و وقت و انرژي خود را با نگران شدن و فکر کردن به عواقب امتحان و کنجکاوي درباره اينکه ديگران چه مي کنند، هدر ندهيد.

 

يک ساعت قبل از امتحان، از مطالعه درس دست بکشيد و به هيچ وجه قبل ازشروع امتحان از يکديگر چيزي نپرسيد زيرا ممکن است سوالي را بلد نباشيد و دچار اضطراب شويد و مطالب ديگر را نيز فراموش کنيد.

 

هنگامي که به شما اضطراب دست مي دهد،خودتان را بيازماييد. کتاب را ببنديد و جمله را تکرار کنيد. اين کار اضطراب شما را از بين خواهد برد. اگر حين مطالعه نگرانيد و حواستان پرت مي شود چند دقيقه استراحت کنيد و سپس به مطالعه بپردازيد. دانش آموزان بايد در طول سال تحصيلي برنامه اي کاربردي براي مطالعه کتاب هاي درسي براي خود تدوين کنند و براساس برنامه به مطالعه درسي بپردازند. اگر در ترم نخست اين موضوع را رعايت نکرديد در ترم هاي بعد آن را به مورد اجرا بگذاريد.

 

انباشته شدن مطالب درسي از عوامل اضطراب و استرس است بنابر اين دانش آموزان بايد در ابتداي سال تحصيلي براي خود برنامه ريزي درسي داشته باشند. روزهاي امتحان، زمان مرور درس ها است و نمي توان در روزهاي امتحان، حجم زيادي از کتاب را آماده کرد. محيط ناآرام و تنش زا از عوامل عدم موفقيت در امتحانات است. تلاش کنيد در طول تحصيل بويژه روزهاي امتحان، محيطي آرام و ساکت براي خود مهيا کنيد زيرا آرامش روحي و رواني تاثير زيادي در موفقيت شما دارد. روزهاي امتحان به معني دست کشيدن از تفريح و سرگرمي نيست. پس از حدود يک ساعت مطالعه حدود 10 تا 15 دقيقه به خود استراحت دهيد. دراين موقع سعي کنيد از اتاق مطالعه خارج شويد و به نقاط دور دست و مورد علاقه تان نگاه کنيد.

 

استراحت قدرت تمرکز شما را بيشتر خواهد کرد و مي توانيد با نيرو و انرژي تازه اي به ادامه مطالعه بپردازيد. توجه داشته باشيد زماني که براي مطالعه تعيين مي کنيد حتما در همان ساعات، به مطالعه بپردازيد و برنامه درسي خود را با کارهاي ديگر تعطيل نکنيد. نوشيدن يک ليوان آب ميوه يا شير به همراه بيسکويت، آجيل در اين ميان تاثير مفيدي بر عملکرد مغزي شما خواهد داشت.

 

دكتر كوروش جعفريان متخصص تغذيه و استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران در زمينه استفاده از مواد غذايي معتقد است ،كه در ايام امتحانات از مواد غذايي كه استرس زا است مثلا نوشيدن قهوه، چاي و آبميوه‌هاي صنعتي خودداري شودچون در هنگام امتحانات استرس دانش‌آموزان به شدت افزايش مي‌يابد كه اين سبب اختلالاتي در تعادل بدن و ترشح بيشتر بعضي هورمون‌ها از جمله آدرنالين و كورتيزول مي‌شود، اين هورمون‌ها که هورمون استرس ناميده مي‌شوند به بدن کمک مي‌کنند انرژي بيشتري براي مقابله با شرايط جديد داشته باشد. وي در ادامه با انتقاد از باورغلط افراد در استفاده از چاي و قهوه براي بيدار ماندن در هنگام امتحانات گفت: مواد كافئين دار مانند قهوه و چاي و حتي برخي شكلات‌ها در كوتاه مدت سبب بيداري و حتي تمركز حواس مي‌شوند اما خواص آن در مدت چند دقيقه برعكس شده و باعث برهم خوردن تمركز و حتي كاهش يادگيري و در نتيجه افزايش استرس و اضطراب در فرد مي‌شود.

 
دکتر جعفريان تاكيد كرد: افراد بهتر است در موقع امتحان و استرس از غذاهاي سبك و غذاهايي كه انرژي‌شان به مرور آزاد مي‌شود استفاده كنند.غلات و موادي حاوي كربوهيدرات‌هاي پيچيده كه بيشتر در نان سنگك و بربري يافت مي‌شود و مقدار فيبر آنها بالاست، سبب كاهش استرس در افراد مي‌شود.
 

اين متخصص تغذيه با تاكيد بر صرف تمام وعده‌هاي غذايي به ويژه صبحانه در ايام امتحانات اضافه کرد: در ايام امتحانات نبايد وعده‌هاي غذايي را حذف كرد بخصوص صبحانه كه در كنترل استرس نقشي اساسي دارد؛ چرا كه در هنگام صبح ميزان ترشح كورتيزول به بيشترين حد خود رسيده و صبحانه سبب كنترل استرس مي‌شود.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

7 دی 1392

روش مطالعه به زبان آدميزاد

روش مطالعه به زبان آدمیزاد

کودک و کتاب

  در این مقاله کوشیده شده راه کارهای مناسب برای مطالعه مفید توضیح داده شود اما از آنجا که توضیح تکنیک های مطالعه حوصله ای بیش از حوصله مطالعه آنی در وب را می طلبد بخشی ازین مقاله را در اینجا می آوریم و ادامه آنرا برای آنانکه پیگیری این مطلب را طالبند به صورت فایل زیپ شده در انتهای این مطلب قرار می دهیم . مطالعه به خیر!

 

هنگامی كه یك انسان خواندن ونوشتن را یاد می گیرد ، مهمترین كارش باید كتابخوانی باشد . كه این مهم اگر بدون آموزش باشد ، چیزی جز اتلاف عمر و از كف دادن زمان نیست . بنابراین چنانچه فعالیتی جدی و كارا ، در این زمینه صورت نپذیرد ، میزان پیشرفت فرد تقلیل می یابد .

از این رو، عموم نویسندگان نباید انتظار داشته باشند آثارشان با استقبال مردم و مطالعه عمیق و دقیق آنان مواجه شود . لذا عقیده ما بر آن است كه باید ابتدا روش صحیح مطالعه و كتاب خواندن به مخاطبان یاد داده شود ، آن گاه انتظار رهپیمایی در زمینه های مختلف : دینی ، سیاسی ، ادبی و... را داشت .

به این جهت ، در هر جای مسیر فراگیری هستید ، اندكی تامل كنید ، راه درست مطالعه را بیاموزید و سپس به مسیر ادامه دهید . 

هدف كتابخوانی

قبل از هر چیز ، باید قلم و كاغذ برداری و تا آخر با من باشی ؛ چون خیلی چیزها را باید یادداشت كنی . حتی اگرحافظه خوبی داشته باشی ، باز هم بعضی مسایل ، ا زنظرت پنهان می ماند .یادت باشد كه مهم ، شكل خواندن كتاب است و این كه چگونه از كتاب های موجود استفاده ببریم .

به طور كلی « هنر مطالعه » مهارتی است كه امروزه هر انسان باسوادی باید از آن برخوردار باشد . تو اگر به این سلاح مهم دست نیابی ، بدون شك ، آفت ها و خطرهای زیادی دامنگیرت می شود و روزی می رسد كه صد افسوس می خوری كه چرا دوستانت به مدارج عالی رسیدند وتو هنوز اندر خم یك كوچه ای ؛ ولی این هم یادت باشد كه جلوی ضرر را از هرجا كه بگیری منفعت است .

مطالعه

تو نباید هر چه به دستت رسید بخوانی ؛ بلكه باید در این دنیای شلوغ مطالب چاپی ، آن چه را كه برای تو مفید است بخوانی ؛ هم گیج نمی شوی و هم زودتر به هدف میرسی . نكته دیگر این است كه تو باید همیشه بر كتاب مسلط باشی و اجازه ندهی بعضی از كلمات فریبنده ی كتاب ، روح تو را به خودش مشغول كند و فرصت طلایی ات را آتش بزند .

بنابراین قبل از آن كه دقیق مطالعه كنی ، باید كتاب را از اول ارزیابی كنی . آیا كتاب برای سن تو نوشته شده ؟ چه سالی منتشر شده ؟ نویسنده اش كیست ؟ چه كسانی این كتاب را تایید كرده اند ؟

هدف در این جا یك معنی اش این است كه تو برای خودت یك « سیر مطالعاتی » درست كنی . نقطه شروع را از یك جا بگیری( البته با مشورت افراد صاحب نظر ) و روی ریل بیفتی . بیخودی به شاخ و برگ هم نزنی و فقط به تنه ی درخت خواندن فكر كنی . البته داشتن یك سیرمطالعاتی ، اولش كمی سخت و شاید غیرممكن به نظر برسد ؛ اما اگر حوصله به خرج دهی و یك مقدار صبر كنی ، با هم در این زمینه صحبت می كنیم و از تجارب دیگران بهره مند می شویم .   

راه شروع

از امروز یك برنامه ریزی كوتاه مدت برای خودت در نظر بگیر . كتابخوانی ات را به سه بخش عمده تقسیم كن :

  1. 1- كتابهایی كه پایه های مذهبی و فكری تو را محكم می كنند .
  2. 2- كتابهایی كه طبق وظیفه كاریت باید بخوانی .
  3. 3- كتابهایی كه با توجه به سنت باید بخوانی و نیاز روز توست .

درباره ی انتخاب عناوین كتاب ها بعد با هم صحبت می كنیم . الآن ، مهم ، برنامه ریزی تو است .

یادت باشد كه نباید سرت را شلوغ كنی . نظم ، اساس كار ماست . برنامه تو باید قابل اجرا باشد . ابتدا برای چند روز و اگر مفید بود ، برای چند هفته و... فراموش نكن كه « سنگ بزرگ علامت نزدن است ».

حالا كه می خواهی برنامه داشته باشی ، به تمسخر اطرافیان توجه نكن ؛ زیرا آینده ات مهم تر از آن است كه تسلیم ریشخند دوستان و... بشوی .

به همین اندازه كه تصویر روشنی از مقاصد و راه های رسیدن به آن در ذهنت روشن شد ، اوضاع و احوال تحصیلی ، در نظرت دارای معنا و مفهوم می شود . مطالعه به خودی خود یك « مهارت » است و مهم چیزهایی است كه ازبه كار بردن این مهارت دستگیرت می شود .

سعی كن با مشورت بزرگترهای آگاه بفهمی كه در چه زمینه ای بیشتر استعداد داری و استعداد تو به كدام سو بیشتر گرایش دارد ؛ مثلاً ، اگر به ریاضی علاقه مند هستی و دیگران تو را در این زمینه تایید می كنند ، تو باید آینده ات را با ریاضی ببینی ، آنگاه دیگر ریاضیات را نه برای معلم و نمره ی خوب ، بلكه به قصد كسب مهارت های لازم در زندگی آینده خودت فراگیری .

کتاب ها

سایر هدف های فرهنگی و اجتماعی خودت را هم می توانی به همین شیوه مورد بررسی قرار دهی . پس از آن كه تصمیم به اصلاح و بهبود روش های خود در مطالعه و فراگیری گرفتی ، اصول زیر را كه اساس عادت های مفید است به دقت به خوان و عملاً به كار ببند .

طرح های جدیدت را به دوستانت بگو . بگذار تا آن ها هم بفهمند تو عوض شده ای . اگر اتاقی را برای محل مطالعه دایمی در نظر گرفته ای و آنها ممكن است تو را مسخره كنند ، لازم نیست آنها را به اتاق مطالعه ات ببری . اگر دوستانت برای وقت گذرانی سراغ تو می آیند ، بی تعارف بگو فرصت نداری . اگر جایی دعوتت كردند كه با برنامه ات جور در نمی آید ، به راحتی و بدون رو در بایستی بگو :« نمی توانم بیایم ». چرا كه هیچ كدام از میهمانی ها ، جبران عدم مطالعه تو را نمی كند . اگر با خودت قرار گذاشتی هفته ای دو ساعت روی فلان درس وقت بگذاری ، به هیچ وجه این قول وقرار با خودت را زیر پا نگذار ؛ اما اگر دوام نیاوردی و تسلیم بی برنامگی خودت و دیگران شدی ، باید خودت را تنبیه كنی .« خود جریمه كردن » ، راهی مفید برای كسانی است كه نمی توانند در ابتدا انضباط را رعایت كنند .

حالا نوبت حرف هایی است درباره حالت های گوناگون مطالعه . درباره نوع انتخاب عناوین كتابهای مورد نیازت هم شتاب نكن لازم است اول شكل صحیح مطالعه را فراگیری ، سپس درباره سه محور مورد نظر ( كه قبلاً ذكر كردم ) بحث می كنیم ...

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )
قبلی  
1 
  بعدی
صفحه 1 از 1