20 مهر 1396

مولف: نسیم زمانی
0  نظر
رتبه خبر: 3/9
(4 نظر )

25 مهر 1395

چگونه برای کنکور برنامه ریزی کنیم؟

 
 

موفقیت در هر فرآیندی، نیازمند هماهنگی تمامی عوامل موثر در آن است. در واقع ما زمانی می‏توانیم به نتیجه‏​ی دلخواه خود برسیم که تمامی عوامل موثر در رسیدن به نتیجه را رعایت کنیم. آزمون کنکور- به عنوان بزرگ‏ترین آزمون علمی کشور- که می‏تواند نقش موثری در جهت‏ گیری شغلی داشته باشد، از جمله اهداف و نتایج پراهمیت و حساسی است که باید در صحت و درستی عوامل موثر در آن، با دقت بسیاری عمل کرد.

موفقیت در کنکور، متأثر از عوامل متعددی‏ است که شاید برخی از آنها، در دسترس و قابل کنترل نباشد اما عوامل در دسترس و قابل کنترلی هم وجود دارد که در صورت رعایت آنها، احتمال موفقیت، چند برابر خواهد شد.

در این مقاله قصد داریم به بررسی این عوامل قابل دسترسی بپردازیم:

1- هدف‏گذاری

به طور قطع، اولین و مهم‏ترین گام در هر مسیری، هدف‏گذاریست. داشتن اهداف واضح و روشن، علاوه بر اینکه می‏تواند در افزایش میزان انرژی فرد، اثر زیادی داشته باشد، در تعیین جهت زندگی او نیز بسیار موثر است. یکی از تفاوتهای بین افراد موفق و ناموفق داشتن اهداف از پیش تعیین شده است.

داشتن اهداف واضح و روشن، علاوه بر اینکه می‏تواند در افزایش میزان انرژی فرد، اثر زیادی داشته باشد، در تعیین جهت زندگی او نیز بسیار موثر است.

شاید نشناختن فرق بین آرزو و هدف، سبب شود تا بسیاری از افراد نتوانند انرژی و جهت لازم را از اهدافشان کسب کنند. مکتوب کردن اهداف، یکی از تفاوت‏های بارز آن با آرزوست. وقتی شما هدفی در ذهن‏تان دارید اما آن را مکتوب نکرده‏​اید، مانند این است که غذایی داشته‏ باشید اما آن را نخورید؛ طبیعی‏ست که شما سیر نمی‏شوید.

برای مکتوب کردن اهداف، باید وقت بگذارید. چند ساعت با خودتان خلوت نموده و به اهداف‏تان فکر کنید. سپس آنها را مکتوب کنید. البته شاید لازم باشد قبل از این کار، رشته‏​های دانشگاهی را خوب بشناسید که باید از طریق کتاب‏های موجود در بازار، گفت‏ وگو با متخصصان و صاحب‏نظران رشته‏​ها، این کار را انجام دهید.

2-برنامه​‏ریزی (استراتژی)

 به‏​طور حتم می‏دانید که یکی از مهم‏ترین تفاوت‏های سال‏های پایه و پیش‏‏​دانشگاهی، حجم مباحثی‏ است که باید برای آزمون کنکور مطالعه یا مرور کنید. این حجم زیاد مباحث، به طور معمول سبب می‏شود داوطلبان کنکور که عادت به مطالعه و برنامه‏​ریزی برای این حجم ندارند، با مشکل مواجه شوند.

برنامه‏​ریزی دقیق، از مهم‏ترین عوامل کنترل و غلبه بر این حجم زیاد است، اگر از ابتدای سال تحصیلی، برنامه‏​ریزی دقیق و درستی داشته باشیم، به​‏طور قطع خواهیم توانست تمامی مباحث مورد نظر را مطالعه و جمع‏بندی کنیم.

داوطلبانی که در مدرسه ثبت‏​نام می‏کنند (که این مدرسه باید دروس پیش​‏‏دانشگاهی و پایه را تدریس کند)، کافی ا‏ست مطابق برنامه‏​های مدرسه، درس هر روز را همان روز بخوانند تا تمامی مباحث مورد نیاز آزمون کنکور را مطالعه کنند. داوطلبانی که به برنامه‏​ی یک آزمون، اعتماد می‏کنند، باید در فاصله‏​ی هر ۲ آزمون (۲هفته یا ۳هفته) مطابق با سرفصل‏های آزمون بعدی عمل کنند و برنامه​‏های خود را براساس آن تنظیم نمایند اما داوطلبانی که طبق برنامه‏​های مشاور عمل می‏کنند، کافی‏ست براساس برنامه‏​ی هفتگی یا دوهفتگی که مشاور تنظیم کرده، مطالعه نمایند.

 3- آزمون

آزمون‏های آزمایشی در طول سال تحصیلی، علاوه بر اینکه سبب مأنوس شدن ذهن و جسم با فضای آزمون می‏شود، اشکالات و اشتباهات فرد را نیز مشخص خواهد کرد تا در فرصتی مناسب، آنها را برطرف کند. پیش آزمون‏، نقش مهمی در نتیجه‏​گیری خواهد داشت و به همین دلیل باید در انتخاب آن دقت کرد.

یک آزمون آزمایشی مناسب باید دارای شرایط زیر باشد:

الف) هماهنگی با سرفصل‏های مطالعاتی

 اگر ما آزمون آزمایشی را به عنوان استراتژی حرکت خود انتخاب کرده‏ایم، این اتفاق خواهد افتاد اما اگر استراتژی کلان ما، براساس برنامه‏​ی مدرسه ای است، باید آزمون آزمایشی، با سرفصل مطالعاتی هماهنگ باشد.

یادگیری روش‏های صحیح مطالعه و برنامه‏​ریزی، به‏​طور قطع می‏تواند در افزایش کیفیت مطالعه‏ شما موثر باشد اما کیفیت مطالعه جایگزین کمیت آن نیست.

ب) سوالات استاندارد

 استاندارد در کنکور، به معنی نزدیک بودن آزمون به سوالات آزمون‏های سراسری ا‏ست؛ یعنی هر قدر سوالات یک آزمون به سوالات سال‏های قبل آزمون سراسری نزدیک‏تر باشد، سوالات آزمون، قابل اعتمادتر و استانداردتر است.

ج) جامعه‏​ی آماری مناسب

سوالات استاندارد و برنامه‏​ی مطالعاتی مناسب، مهم‏ترین عوامل موثر است، در حالی که بسیاری از داوطلبان تصور می‏کنند مقایسه، مهم‏ترین نقش‏ یک آزمون آزمایشی ا‏ست. البته درست است که مقایسه با رقبا هم جزو اهداف آزمون است اما هدف نهایی نیست. یک آزمون آزمایشی، باید سوالات استاندارد و برنامه‏​ی مناسبی داشته باشد.

4- مهارت‏های موفقیت در تحصیل 
 

داوطلبان بسیاری در سال‏های گذشته، با وجود تلاش زیادی که کرده​‏اند، به دلیل عدم استفاده از مهارت‏ها و روش‏های صحیح، نتوانسته‏​اند به نتیجه‏​ی دلخواه خود دست‏یابند. این مهارت‏ها که شامل برنامه‏​ریزی درسی، روش‏های مطالعه، شرایط مطالعه، تکنیک‏های ایجاد تمرکز و دقت و هنر آزمون دادن، روش جمع‏بندی و… است.

5- تلاش  

یادگیری روش‏های صحیح مطالعه و برنامه​‏ریزی، به​‏طور قطع می‏تواند در افزایش کیفیت مطالعه‏ شما موثر باشد اما کیفیت مطالعه جایگزین کمیت آن نیست.

موفقیت در هر زمینه‏ای، نیازمند بکار گیری روش‏ها و ابزار لازم است. برای موفقیت در کنکور هم لازم است بیشترین مقدار ممکن در طول یک روز، درس بخوانید یعنی تا جایی که به کیفیت مطالعه‏​ی شما لطمه​‏ای وارد نشود. این عدد در روزهای تعطیل و روزهایی که به مدرسه می‏روید، متفاوت خواهد بود، برای نمونه:

در روزهای تعطیل(مانند تعطیلات نوروزی که در پیش است)، شما از ۲۴ ساعت زمان، باید حدود ۷ ساعت بخوابید و احتمالاً حدود ۴ ساعت به کارهای متفرقه (وعده​‏های غذایی و …) بپردازید و از زمان باقی مانده (یعنی ۱۳ ساعت) باید ۱۰ تا ۱۲ساعت درس بخوانید اما در روزهایی که به مدرسه می‏روید، از ۲۴ ساعت شبانه‏​روز، ۷ ساعت به خواب، ۲ ساعت به امور متفرقه و حدود ۸ ساعت به حضور در  مدرسه اختصاص می‏یابد که باید از زمان باقی مانده (یعنی ۷ ساعت)، حدود ۵ تا ۶ ساعت درس بخوانید.

البته یادتان باشد که لزومی ندارد این ساعت مطالعه، به صورت دائمی رخ دهد. به یقین اگر در یک روند تدریجی، شما ساعت مطالعه​‏تان را به ساعت مطلوب برسانید، ثبات و استمرار بیشتری خواهد داشت.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

2 مهر 1395

آسيب​هايي که نوجوانان را تهديد مي​کند.

 
دغدغه هر پدر و مادری داشتن فرزند یا فرزندانی سالم و تندرست است. والدین بیش از هر چیز نگران خورد و خوراک، پوشاک، درس و مشق بچه‌ها هستند و برای برآورده کردن این نیازها است که شب و روز تلاش می کنند و لحظه‌ای آرام و قرار ندارند، اما آیا هیچ با خود اندیشیده‌اید که دلبندان‌مان علاوه بر غذای جسم به غذای روح و روان هم احتیاج دارند که اگر چنانچه این غذا در فضای گرم و صمیمی و در محیط خانواده برایشان فراهم نشود خود را برای تهیه این غذاها به هر در و دیواری می‌زنند یا با هر طناب پوسیده‌ای به قعر چاه می‌روند و آینده خود را تباه می‌سازند.

امروزه با گسترش وسائل ارتباط جمعی متأسفانه نوجوانان و جوانان گمشده‌ها و کمبودهای عاطفی خود را در بازی‌های پرهیجان و بی محتوای رایانه ای، موسیقی های مبتذل غربی و فضای پرخطر و مجازی اینترنت جست و جو می کنند. آنها در یک گمان واهی بر این باور‌اند که کامپیوتر و اینترنت دروازه ورودشان به دنیای اطراف است و ما به عنوان والدین اگر لحظه ای، فقط لحظه ای غفلت کنیم فرزندان خود را غرق در خطر می بینیم و اگر مدیریتی صحیح و نظارتی دقیق بر کارها و رفتار آنها نداشته باشیم نوجوانان مان همچون ماهی از دست مان سر می خورند و در دریای پرتلاطم امواج ماهواره و اینترنت غرق می شوند. آن موقع است که رهایی آنها از این دام ها کاری بس دشوار خواهد بود.

رایانه، اعتیاد جدید قرن
امروزه دنیای رایانه هویت یابی و هویت جویی نسل جوان را تا جایی در ابعاد فکری و اخلاقی تحت تأثیر قرار داده که آسیب های اجتماعی رابطه تنگاتنگ با مقوله فناوری اطلاعات، انفجار اطلاعات و جهانی شدن پیدا کرده است.

"رضا نباتی"، کارشناس فرهنگی در گفت وگویی با بیان این موضوع که رایانه موجب بروز پدیده جدید "اعتیاد نو و مدرن" و افزایش آسیب‌های اجتماعی شده است، خاطرنشان می کند: «استفاده خارج از حد متعارف از اینترنت باعث وابستگی شدید روانی و فکری کاربر می شود. به طوری که بعضی از کاربران به یک فضای غیرواقعی پناه برده و در آن زندگی می کنند. در این میان سودجویان نیز از طریق اینترنت به راحتی کالاهایشان را تبلیغ می کنند، خبرهای دروغین و پیام های مورد نظرشان را برای جوامع می‌فرستند، ابهت فرهنگی و دینی خانواده‌ها را می‌شکنند و زمینه‌های آشفتگی هویت را برای نوجوانان فراهم می‌کنند

این کارشناس تأکید می‌کند: «آنان در این بین با کوچک‌ترین غفلت و ناآگاهی والدین، راه را برای انواع انحرافات و آسیب های اخلاقی، فرهنگی فرزندان جامعه باز کرده و موجب سقوط آنان از درجات بلند معنویت خواهند شد

وی در خصوص راهکارهای برخورد با این مشکلات و مناسب ترین برخورد والدین با نوجوانان و جوانان با شروع تعریفی از آسیب، می‌گوید: «عواملی که موجب دور شدن فعالیت‌های اجتماعی نوجوانان از مسیر تربیت و حضور در رفتارهایی که می‌تواند به او در پیدا کردن مسیری مناسب صدمه بزند، آسیب نامیده می شود. همچنین آسیب‌های نوپدید هم آسیب‌هایی هستند که از ارتباط نوجوانان با ابزار و تکنولوژی‌های جدید ممکن است برای او پیش آید و مسیر تحصیل، تربیت و آینده او را از جهت اصلی دور کند. بنابراین یکی از راه‌های پیشگیری از بروز این گونه آسیب‌ها در نوجوانان توجه ویژه به تربیت و تقویت مسائل دینی و مذهبی آنها از سوی مسئولان آموزشی و تربیتی و مخصوصاً خانواده‌ها است. ضمن این که نقش مدیریتی والدین را هم در نحوه استفاده صحیح از این ابزار نباید نادیده گرفت

نباتی با اشاره به این که خودباوری ضعیف در نوجوانان و عدم توجه به نیازهای عاطفی و احساسی در سنین بلوغ از سوی خانواده زمینه گرایش آن‌ها را به سوی اعتیاد فراهم می‌کند، می‌گوید: «اگر اولیا و مربیان آموزشی این اجازه را به نوجوان بدهند که هر کدام با توانمندی هایی که دارند به موقعیت‌های مناسب و صحیحی دست یابند و این احساس "من می توانم خوب باشم" را در خود ببینند، اعتماد به نفس و باور جوان و نوجوان از خودش در سطح بسیار خوبی قرار می‌گیرد و اگر نوجوانی خود را باور داشته باشد و ارزش خاصی برای خود قائل باشد کمتر تحت تأثیر دیگران، عوامل بیرونی و فضای مجازی قرار می‌گیرد

جوانی، دنیایی سرشار از تحرک
دنیای جوانی و نوجوانی، دنیای هیجان و تحرک، شور و نشاط و شادی است. امروزه در برخی از خانواده‌ها این هیجانات و تحرکات با شنیدن موسیقی‌های غربی از طریق ماهواره و سی‌ دی، تخلیه می‌شود. البته موسیقی به خودی خود آسیب‌زا نیست، اما وقتی موسیقی با چاشنی زیرزمینی و آهنگ‌های غربی مثل رپ، متال و... همراه شود، آن وقت است که باید گفت خطری جدی خانواده‌ها را تهدید می‌کند؛ چرا که گرایش نوجوانان به موسیقی‌های مبتذل زمینه ورود آنها را به انحرافات اجتماعی از قبیل اعتیاد و گرفتار شدن در دام‌های مصیبت بار را فراهم می‌سازد.

حال این که چگونه موسیقی به عنوان یکی از ابزارها باعث اعتیاد در نوجوانان و جوانان می‌شود، سؤالی است که حسین سیرانی، روان شناس و مدرس دوره‌های مهارت‌های زندگی به آن پاسخ می‌دهد. وی در گفت وگویی با اشاره به اینکه افراد در موقعیت‌های متفاوت واکنش‌های مختلفی از خود نشان می‌دهند، می‌گوید: «هر وقت تعادل جسمی، روانی و اجتماعی نوجوانان در برابر موقعیت‌ها به هم بریزد، آسیب شروع می‌شود. گوش انسان و حس شنوایی او یکی از حواسی است که اگر تعادل آن از بین رود، آسیبی جدی متوجه فرد می‌شود. مقدار صدایی که قرار است هر کس بشنود می‌تواند به او آرامش دهد یا این که آسیب ایجاد کند و اگر در این بین سیستم عصبی هوشمند خود را به خوبی بشناسیم و کارایی آن را بدانیم، قطعاً کمتر دچار آسیب های متعدد می شویم

این روان شناس با بیان این که به طور متوسط میلیاردها سلول عصبی هوشمند در بدن و مغز انسان ها وجود دارند، می گوید: «این سلول‌های عصبی هوشمند وظایف متعددی را برعهده دارند که از جمله انتقال پیام‌های عصبی به سیستم عصبی خودکار یا مغز می باشد که به طور طبیعی یک سرعت زمانی خاص برای انتقال این پیام‌ها در نظر گرفته شده است، چنانچه این زمان کاهش یا افزایش یابد، سیستم عصبی دچار اختلال می‌شود و فرد برای رفع این اختلال نیاز به کمک‌های حمایتی دارد که گاهی محرک بیشتر یکی از آنها می‌باشد که این محرک می‌تواند موسیقی باشد

سیرانی می گوید: «گوش انسان به طور طبیعی با شنیدن صدای طبیعت آرامش پیدا می‌کند، اما با شنیدن موسیقی هایی که صدای آنها از حد طبیعی خارج هستند همچون موسیقی زیرزمینی که به سبک متال، هوی و رپ تولید می‌شوند، باعث می‌شود سرعت طبیعی درک صوتی از حد طبیعی خارج شده و شدت پیدا کند بر همین اساس است وقتی فرد به موسیقی تند گوش می دهد احساس هیجان و نشاط پیدا می‌کند، این نشاط بیش از حد فقط برای مدت کوتاهی در وی هیجان دارد و بعد از تکرار سلول‌های عصبی از دریافت و انتقال این پیام‌های زیاد و سریع خسته می‌شوند و حالت عصبی و پرخاشگری را به طور ناخودآگاه در فرد ایجاد می‌کنند و به اصطلاح فرد جرقه‌ای می‌شود و از کوره درمی‌رود. در ادامه فرد جرقه‌ای شده مدام خسته‌تر می‌شود و واکنش‌های هیجانی یا خوشحالی دیگر از خود نشان نمی‌دهد و به مرور زمان برای درس خواندن و انجام کارهای روزمره نیز به مشکل برخورده و با کم حوصلگی و عدم تمرکز بر روی کارها مواجه می‌شود که شایع‌ترین آنها "پرش افکار" است

این مدرس می‌گوید: «در این زمان است که فرد برای ادامه فعالیت‌های خود کما فی السابق به محرک دیگری روی می‌آورد تا بتواند به حالت نرمال گذشته برگردد. در این موقع است که نیاز به دوپینگ کردن پیدا می‌کند. چنانچه برای این شارژ شدن در محیطی قرار داشته باشد که این شرایط به آسانی برای او فراهم شود، به راحتی از آن استفاده خواهد کرد. در غیر این صورت با راهنمایی و کمک دوستان درصدد راه چاره‌ای برمی آید و از همین جاست که پای او به جاده خطرناک اعتیاد باز می‌شود

این روانشناس خاطرنشان می‌کند: «یک نوجوان یا جوان با یک بار مصرف مواد مخدر معتاد نمی‌شود، بلکه در وهله اول او نشاط بیشتری نیز می یابد، در مرحله بعد جمع گراتر می‌شود و به قول معروف سرحال می‌شود، و شاید حوصله‌اش هم برای انجام کارها بیشتر شود، اما این آغاز راه اعتیاد است، چون تا زمانی که اثر ماده در بدن فرد وجود دارد او قدرت و توانایی دارد و این روند آرام آرام کاهش می‌یابد تا جایی که او همان آدم قبلی نیازمند به محرک می‌شود

وی می گوید: «با توجه به این که فرد، تجربه خوشایندی را کسب کرده دوباره سراغ همان عمل می رود تا انرژی مضاعفی بگیرد و چون سرعت حرکت سلول های عصبی انتقال پیام به صورت مصنوعی افزایش یافته است، این دفعه تداوم آن شور و نشاط کم تر از دفعه قبل است و این چنین است که فرد آرام آرام برای تأمین انرژی مورد نیاز خود دز ماده را بالا برده و این چرخه آن قدر تکرار می شود تا فرد به مواد مخدر معتاد می گردد

سیرانی اضافه می‌کند: «موسیقی مخرب غربی به گونه‌ای فرد را به هیجان می‌رساند که درنهایت به سمت مواد مخدر سوق داده شود و افکار و عقاید مورد نیاز استعمارگران را از فرد معتاد به دست آورند

وی با اشاره به استفاده بی رویه نوجوانان و جوانان از هندزفری برای گوش کردن آهنگ‌ها و موسیقی‌های تند به آلودگی صوتی بیش از حد آن‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: «ضرب آهنگ و دسیبل این موسیقی‌ها چندین برابر شدیدتر از صدای بوق ماشین، موتور و آلودگی صوتی موجود در کوچه و خیابان است که به طور غیرمستقیم به گوش می‌رسد و متأسفانه الآن گوش کردن آهنگ از طریق این گوشی‌ها بسیار رایج شده است. خانواده‌ها باید از هر حیث متوجه سلامت جسم و روان فرزندان خود باشند، تا خدای ناکرده در دام اعتیاد از طریق موسیقی‌های زیرزمینی، گرفتار نشوند؛ چرا که گسترش این فرهنگ موسیقی در جوامع جهان سوم و رو به توسعه به شدت در حال افزایش است. مخصوصا دشمنان داخلی و خارجی از طریق دشمنی خاموش به کشورهایی که از منابع ثروت زیاد ملی، معدنی و انسانی برخوردارند (مثل ایران) هجوم می‌آورند و آنها را سخت تحت تأثیر قرار می‌دهند. بنابراین مسئولان فرهنگی و مربیان تربیتی باید موسیقی های اصیل ایرانی و آهنگ های مجاز را به شکلی در اختیار نوجوانان و جوانان قرار دهند که مورد پسند آنها قرار گیرد تا راه ورود موسیقی های زیرزمینی بسته شود

سیرانی با اشاره به این که در نوجوانان باید علامت سؤال ایجاد کرد و آزادی تصمیم گیری به آنها داد، می‌گوید: «نوجوانانی که ما فکر می کنیم از اعتقادات دینی و اصول ریشه ای خانواده دور هستند، در واقع این گونه نیستند، بلکه آن ها دنبال نگاه متفاوت اند و بهتر است این نگاه متفاوت به آن ها عرضه شود، آن موقع چیزی در جامعه و بین نسل ها اتفاق می افتد به نام "همدلی" که ما را به سمت بهداشت روانی، جسمی و اخلاقی در جامعه پیش می برد. هیچ انسانی نمی خواهد به خودش آسیب رساند، مگر این که ناآگاه باشد، بنابراین از خانواده ها و جوانان می خواهیم به سمت واژه همدلی پیش روند

موسیقی های کفرآمیز شیطانی
سیرانی درخصوص مضامین و متن اشعار موسیقی های زیرزمینی توضیحاتی می گوید: «متن اشعار موسیقی های زیرزمینی غربی کلماتی کاملا کفرآمیز، شیطانی و تحریک آمیز است که سلسله اعصاب و هورمون های جنسی را سخت تحت تأثیر قرار می دهد و متأسفانه به شکلی بسیار هنرمندانه طراحی شده اند که روی ناخودآگاه انسان تأثیر می گذارد و رفتار فرد را تحت اختیار خود درمی آورد

شب نشینی های جوانان ممنوع!
یکی از آسیب هایی که جوانان و نوجوانان را تهدید می کند اعتیاد به الکل و مواد مخدر است که اکثرا در شب نشینی ها اتفاق می افتد.

دکتر حمید جمشیدیان، روان شناس با اشاره به این که اکثر آسیب ها از دوره نوجوانی و جوانی در جمع و گروه همسالان رخ می دهد، می‌گوید: «متأسفانه به دلیل این که زمینه های گرایش نوجوانان و جوانان به سمت این مواد از سوی رسانه ها، مسئولان و مربیان آموزشی به صورت مستقیم برای آن ها تفهیم و بازگو نشده است و نوجوانان در این گونه موارد با نقصان جدی روبه رو هستند، خیلی راحت در دام اعتیاد گرفتار می شوند

دکتر جمشیدیان همچنین به نقش کم رنگ خانواده ها در جلوگیری از حضور فرزندان خود در جمع دوستان کم تجربه و کم سن و سال اشاره می کند و می گوید: «خانواده ها در جلوگیری از ورود بچه ها به وادی اعتیاد خیلی نقش دارند، اما به نظر می رسد آن ها از این خطری که جامعه و فرزندان شان را تهدید می کند، خیلی آگاه نیستند و به واسطه مشغله زیاد کاری و نگرانی های معیشتی و شاید به دلیل عدم توانایی در برقراری ارتباط خوب با فرزندان، وظیفه اصلی خود را تا حدودی فراموش کرده اند و نمی توانند به خوبی ایفای نقش تربیتی کنند

این روان شناس به نقش فراموش شده و کم رنگ مسئولان آموزشی هم اشاره می کند و می گوید: «بچه ها از 20 درصد هوش منطقی (آی کیو) و 80 درصد هوش عاطفی (ای کیو) برخوردار هستند و متأسفانه اکثر مسئولان و مربیان مدارس به هوش منطقی دانش آموزان توجه دارند و از اعتماد به نفس دادن به بچه ها و ترسیم چشم انداز آینده آنها غفلت می ورزند. اگر خانواده ها و مربیان مدارس به هوش عاطفی نوجوانان و جوانان توجه ویژه ای داشته باشند و تمام هم و غم خود را صرف آموزش دروس نکنند و آنها را از نظر عاطفی غنی سازند فرزندان را به طور طبیعی به سوی یادگیری سوق می دهند

دکتر جمشیدیان می گوید: «اولویت های آموزشی باید تغییر کند و خلأهای احساسی و عاطفی بین نوجوان و خانواده و مدرسه پر گردد، چنانچه به نیازهای عاطفی یک دانش آموز توجه شود، به اعتماد نفس دادن به او کمک می شود و نوجوانی که از یک اعتماد به نفس و شناخت واقعی نسبت به محیط پیرامون خود برخوردار باشد، به هیجانات و لذت های زودگذر دل خوش نمی کند و حتی درصدد یک بار امتحان کردن هم برنمی آید. چون می داند هیجان و تجربه اول بسیار خطرناک است.
مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

26 مهر 1394

روايت نيم روز از زندگي اباعبدالله(ع)

روایت نیم‌روز از زندگی اباعبدالله(ع)

معرفی کتابهای عاشورایی با عناوین: «تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور»، «همگام با حسین(ع)»، «پیر غلامان» و کتاب «آفتاب در مصاف».

 
«تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور»، «همگام با حسین(ع)»، «پیر غلامان» و کتاب «آفتاب در مصاف».
 

«تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور»

تازه‌ترین اثر حجت‌الاسلام‌ مرتضی آقاتهرانی با عنوان «تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور» از سوی نشر «برادر شهیدم» در دست چاپ قرار دارد.

تازه‌ترین اثر حجت‌الاسلام‌ مرتضی آقاتهرانی با عنوان «تنهای تنها؛ مقتل وتر الموتور» از سوی نشر «برادر شهیدم»، ناشر اختصاصی آثار وی، در دست چاپ قرار دارد.

آقاتهرانی در جدیدترین اثر خود که همزمان با فرارسیدن ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام روانه بازار کتاب خواهد شد، به سراغ مقتل‌نویسی رفته و مقتلی خاص حضرت اباعبدالله‌الحسین علیه‌السلام به رشته تحریر درآورده است.

وی که پیش از این کتاب «یاران شیدای حسین بن علی علیه‌السلام» را در کارنامه خود داشت و با استقبال مخاطبان مواجه شده بود، این‌بار با هدف احیای سنت حسنه مقتل‌خوانی ظهر عاشورا، در یک اثر متفاوت و مستند از نظر منابع، نیمروزی از حیات حسین بن علی علیه‌السلام – از صبح عاشورا تا لحظه شهادت – را روایت می‌کنند.

آقاتهرانی در مقدمه کتاب، انگیزه اصلی خود را برای نگارش تازه‌ترین اثر خود، احیای سنت حسنه مقتل‌خوانی ظهر عاشورا عنوان می‌کند و مخاطب اصلی این اثر، روحانیون، مبلغان دینی و مداحان اهل بیت علیهم‌السلام هستند که می‌توانند با تکیه بر یک متن مستند، این سنت حسنه را احیا کنند. از نظر ظاهری نیز این کتاب در راستای سهولت این امر طراحی شده است.

نشر برادر شهیدم، به عنوان ناشر اختصاصی آثار آقاتهرانی درصدد است تا آثار ایشان را به صورت مجموعه آثار در اختیار علاقمندان قرار دهد که در این راستا، کتاب «تنهای تنها» اولین عنوان از این مجموعه است که در دهه اول محرم امسال در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.

علاقمندان می توانند آثار این نویسنده را از انتشارات عماد فردا تهیه کنند.

همگام با حسین(ع)

کتاب «همگام با حسین(ع)» تألیف اسد حیدر با ترجمه محمدباقر ذوالقدر با موضوع واقعه عاشورا و قیام امام حسین(ع) از سوی انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شد.

حادثه عاشورا منبعی عظیم برای عبرت‌گیری انسان‌های آزاده‌ای است که فارغ از تمام دلبستگی‌ها و دنیاخواهی‌ها به عشق حق و حقیقت و تنها برای خدا حرکت می‌کنند. کربلا حادثه‌ای است که در زمان واقع شده است؛ اما چنان روح الهی است که در کالبد مادی انسان دمیده شده است.

نویسنده این اثر که از محققان و خطیبان کتاب شناس و سرشناس عراق است سعی کرده گوشه‌ای از حقایق الهی این واقعه عظیم را برای خوانندگان بازگو و عطش روح و روان انسان‌های پاک سرشت را سیراب گرداند.

این کتاب قبل از آنکه یک پژوهش تمام عیار و همه جانبه در خصوص زندگی و قیام امام حسین(ع) باشد، نگاهی روایت‌گونه و گذرا به فرازهای اصلی حیات و مبارزات امام حسین(ع) با تأمل بیشتر در حوادث منتهی به شهادت آن حضرت است. نویسنده تلاش کرده تا در اثنای روایت خویش، بر ابهامات و احیاناً غرض‌ورزی‌ها در نقل‌های تاریخی نگاهی محققانه بیاندازد.

حادثه عاشورا منبعی عظیم برای عبرت‌گیری انسان‌های آزاده‌ای است که فارغ از تمام دلبستگی‌ها و دنیاخواهی‌ها به عشق حق و حقیقت و تنها برای خدا حرکت می‌کنند. کربلا حادثه‌ای است که در زمان واقع شده است؛ اما چنان روح الهی است که در کالبد مادی انسان دمیده شده است.

اسد حیدر با توجه به شناخت عمیقی که دارد در معرفی بافت اجتماعی و ساختار سیاسی شهر کوفه و گرایش‌های قومی، مذهبی و سیاسی موجود در آن، بررسی دقیقی صورت داده است که به فهم درست علت موضع‌گیری‌های چندگانه و رفتار پیش بینی ناپذیر مردم کوفه کمک می‌کند.

بخش عمده منابع مورد استفاده برای تدوین این کتاب، مدارک اهل سنت و نقل های تاریخی مورخان سنی است که این امر هرچند از آن جهت که مبتنی بر حداقل‌های مورد قبول دانشمندان سنی در مورد واقعه‌ای که نقل‌ها بین شیعه و سنی در آن بسیار مورد اختلاف و متفاوت است، ارزش خاص خود را دارد و آن را اثری اسلامی و نه صرفاً شیعی بدل کرده است؛ از این رو می‌تواند در جهان اسلام مخاطبان بیشتری داشته باشد.

کتاب «همگام با حسین(ع)» نگاهی نهضتی، سیاسی و اجتماعی به مسئله دارد و آنچنان که نویسنده خود بدان اعتراف کرده است، از ذکر فجایع دردناک و وقایع تکان دهنده واقعه عاشورا و به ویژه حوادث و مصائب اهل بیت(ع) پس از عاشورا ـ جز مواردی محدود و گذرا ـ اجتناب کرده است.

از این رو شرح گوشه‌هایی از آن حوادث آنچنان که در این کتاب آمده است، به هیچ وجه از عظمت حادثه و عمق فاجعه و نامردمی‌ها و ددمنشی‌هایی که بر خاندان پیامبر(ص) گذشته است، نمی‌کاهد.

این اثر ارزشمند هرچند در مقطع تاریخی خود، به ویژه در محل نگارش و نشر آن یعنی در کشور عراق، در نوع خود اثری کم نظیر بوده است، لکن به حمدالله در کشور ما، به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و گشوده شدن فضای سیاسی و فرهنگی در جامعه، زمینه مطالعه و پژوهش‌های عالمانه در خصوص عاشورا و امام حسین(ع) فراهم آمده است و آثاری ارزشمند خلق گردیده است

این کتاب متنی تاریخی و مملو از اشارات و نکات دینی است و ترجمه آزاد و مفهومی آن می‌توانست به روانی و زیبایی ادبی آن کمک کند، لکن این شیوه ترجمه از اعتبار و اتقان مفهوم و محتوای آن می‌کاست؛ از این رو مترجم تلاش کرده تا عین عبارت را با همه دشواری‌ها؛ به فارسی برگرداند که این امر بر جذابیت بیشتر کتاب و اعتبار آن افزوده است.

کتاب «همگام با حسین(ع)» در یازده فصل تدوین شده است که شامل پرتوی از زندگی امام حسین(ع)، درآمد، ولایت عهدی یزید، آغاز مبارزه، مسلم بن عقیل، حرکت به سوی عراق، محاصره، در انتظار جنگ، طالبیون، شهادت، پس از شهادت و زینب کبری در پایان سفر است.

این کتاب همچنین در هفتمین دوره کتاب سال ولایت در سال 84 در بخش ترجمه به عنوان کتاب در خور تشویق مورد تقدیر آیت‌الله جعفر سبحانی، سیدجعفر شهیدی و سید جعفر سیدان قرار گرفته است و حجت‌الاسلام رسول جعفریان نیز بر آن مقدمه‌ای نگاشته است.

چاپ سوم کتاب «همگام با حسین(ع)» با طراحی جلد جدید در 332 صفحه با قیمت 120000 ریال از سوی انتشارات سروش منتشر و در آستانه ماه محرم در اختیار علاقمندان و ارادتمندان حضرت سیدالشهدا(ع) و محققان و پژوهشگران این حوزه قرار گرفته است.

کتاب پیرغلامان حسینی رونمایی

نخستین کتاب پیرغلامان حسینی با موضوع مدیحه و مدیحه سرایی اهل بیت (ع)، کنگره ها، تاریخ و نقد رونمایی شد. این اثر به قلم مجید طاهری در قالب روایت و نقد مداحی چاپ و منتشر شده است.

کتاب پیرغلامان حسینی با شمارگان هزار نسخه و قیمت 20 هزار تومان در 456 صفحه به همراه عکس برخی از مداحان و آیین های مختلف مذهبی منتشر شد.

در مقدمه این اثر در قالب اهداف انتشار کتاب آمده است نمایش قوت و ضعف های مداحی، گستره بیانات و رهنمودهای مقام معظم رهبری در حوزه های گوناگون به مداحان و ضرورت برپایی همایش پیرغلامان از جمله مطالبی است که در صفحه 16 این کتاب به چاپ رسیده است.

نسخه الکترونیک کتاب «آفتاب در مصاف»

انتشارات انقلاب اسلامی به مناسبت ماه سوگواری سالار شهیدان ابا‌‌عبد‌الله الحسین‌(علیه‌السلام) نسخه الکترونیک کتاب «آفتاب در مصاف» را منتشر کرد.

با نزدیک شدن به ماه محرم پایگاه انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظّم رهبری نسخه الکترونیکی کتاب «آفتاب در مصاف» را جهت دانلود در دسترس علاق‏مندان قرار داد.

کتاب «آفتاب در مصاف» علل و ابعاد حادثه‌ی عاشورا بر گرفته از بیانات رهبر معظّم انقلاب اسلامی است که تا کنون سه بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 722 صفحه تدوین شده است و شامل مجموعه تمام گفتارها و مطالب مقام معظّم رهبری از سال 1357 تا 1390 درباره‌ وجود مقدّس امام حسین‌(علیه‌السلام)، و تحلیل وقایع قبل و بعد از عاشورای سال 61 هجری قمری می‏ باشد. امام‎حسین، عاشورا، یاران عاشورا، دشمنان عاشورا، زیارات و ادعیه از جمله بخش‏ های این کتاب است.

این کتاب که بر اساس سیر زمانی بیانات معظّمٌ‌له تدوین شده، می ‏تواند به عنوان یک کتاب مرجع مورد استفاده محققان و پژوهشگران قرار گیرد. بهره‌گیری از فهرست تفضیلی و موضوعی، نمایه لفظی، نمایه آیات، نمایه روایات، نمایه کلمات بزرگان و کتابنامه جامع و همچنین ارائه مستندات کتاب در قالب لوح فشرده به همراه کتاب از ویژگی‌های بارز و منحصر به فرد این مجموعه است.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

26 مهر 1394

روايت نيم روز از زندگي اباعبدالله(ع)

روایت نیم‌روز از زندگی اباعبدالله(ع)

معرفی کتابهای عاشورایی با عناوین: «تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور»، «همگام با حسین(ع)»، «پیر غلامان» و کتاب «آفتاب در مصاف».

 
«تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور»، «همگام با حسین(ع)»، «پیر غلامان» و کتاب «آفتاب در مصاف».
 

«تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور»

تازه‌ترین اثر حجت‌الاسلام‌ مرتضی آقاتهرانی با عنوان «تنهایِ تنها؛ مقتل وتر الموتور» از سوی نشر «برادر شهیدم» در دست چاپ قرار دارد.

تازه‌ترین اثر حجت‌الاسلام‌ مرتضی آقاتهرانی با عنوان «تنهای تنها؛ مقتل وتر الموتور» از سوی نشر «برادر شهیدم»، ناشر اختصاصی آثار وی، در دست چاپ قرار دارد.

آقاتهرانی در جدیدترین اثر خود که همزمان با فرارسیدن ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام روانه بازار کتاب خواهد شد، به سراغ مقتل‌نویسی رفته و مقتلی خاص حضرت اباعبدالله‌الحسین علیه‌السلام به رشته تحریر درآورده است.

وی که پیش از این کتاب «یاران شیدای حسین بن علی علیه‌السلام» را در کارنامه خود داشت و با استقبال مخاطبان مواجه شده بود، این‌بار با هدف احیای سنت حسنه مقتل‌خوانی ظهر عاشورا، در یک اثر متفاوت و مستند از نظر منابع، نیمروزی از حیات حسین بن علی علیه‌السلام – از صبح عاشورا تا لحظه شهادت – را روایت می‌کنند.

آقاتهرانی در مقدمه کتاب، انگیزه اصلی خود را برای نگارش تازه‌ترین اثر خود، احیای سنت حسنه مقتل‌خوانی ظهر عاشورا عنوان می‌کند و مخاطب اصلی این اثر، روحانیون، مبلغان دینی و مداحان اهل بیت علیهم‌السلام هستند که می‌توانند با تکیه بر یک متن مستند، این سنت حسنه را احیا کنند. از نظر ظاهری نیز این کتاب در راستای سهولت این امر طراحی شده است.

نشر برادر شهیدم، به عنوان ناشر اختصاصی آثار آقاتهرانی درصدد است تا آثار ایشان را به صورت مجموعه آثار در اختیار علاقمندان قرار دهد که در این راستا، کتاب «تنهای تنها» اولین عنوان از این مجموعه است که در دهه اول محرم امسال در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.

علاقمندان می توانند آثار این نویسنده را از انتشارات عماد فردا تهیه کنند.

همگام با حسین(ع)

کتاب «همگام با حسین(ع)» تألیف اسد حیدر با ترجمه محمدباقر ذوالقدر با موضوع واقعه عاشورا و قیام امام حسین(ع) از سوی انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شد.

حادثه عاشورا منبعی عظیم برای عبرت‌گیری انسان‌های آزاده‌ای است که فارغ از تمام دلبستگی‌ها و دنیاخواهی‌ها به عشق حق و حقیقت و تنها برای خدا حرکت می‌کنند. کربلا حادثه‌ای است که در زمان واقع شده است؛ اما چنان روح الهی است که در کالبد مادی انسان دمیده شده است.

نویسنده این اثر که از محققان و خطیبان کتاب شناس و سرشناس عراق است سعی کرده گوشه‌ای از حقایق الهی این واقعه عظیم را برای خوانندگان بازگو و عطش روح و روان انسان‌های پاک سرشت را سیراب گرداند.

این کتاب قبل از آنکه یک پژوهش تمام عیار و همه جانبه در خصوص زندگی و قیام امام حسین(ع) باشد، نگاهی روایت‌گونه و گذرا به فرازهای اصلی حیات و مبارزات امام حسین(ع) با تأمل بیشتر در حوادث منتهی به شهادت آن حضرت است. نویسنده تلاش کرده تا در اثنای روایت خویش، بر ابهامات و احیاناً غرض‌ورزی‌ها در نقل‌های تاریخی نگاهی محققانه بیاندازد.

حادثه عاشورا منبعی عظیم برای عبرت‌گیری انسان‌های آزاده‌ای است که فارغ از تمام دلبستگی‌ها و دنیاخواهی‌ها به عشق حق و حقیقت و تنها برای خدا حرکت می‌کنند. کربلا حادثه‌ای است که در زمان واقع شده است؛ اما چنان روح الهی است که در کالبد مادی انسان دمیده شده است.

اسد حیدر با توجه به شناخت عمیقی که دارد در معرفی بافت اجتماعی و ساختار سیاسی شهر کوفه و گرایش‌های قومی، مذهبی و سیاسی موجود در آن، بررسی دقیقی صورت داده است که به فهم درست علت موضع‌گیری‌های چندگانه و رفتار پیش بینی ناپذیر مردم کوفه کمک می‌کند.

بخش عمده منابع مورد استفاده برای تدوین این کتاب، مدارک اهل سنت و نقل های تاریخی مورخان سنی است که این امر هرچند از آن جهت که مبتنی بر حداقل‌های مورد قبول دانشمندان سنی در مورد واقعه‌ای که نقل‌ها بین شیعه و سنی در آن بسیار مورد اختلاف و متفاوت است، ارزش خاص خود را دارد و آن را اثری اسلامی و نه صرفاً شیعی بدل کرده است؛ از این رو می‌تواند در جهان اسلام مخاطبان بیشتری داشته باشد.

کتاب «همگام با حسین(ع)» نگاهی نهضتی، سیاسی و اجتماعی به مسئله دارد و آنچنان که نویسنده خود بدان اعتراف کرده است، از ذکر فجایع دردناک و وقایع تکان دهنده واقعه عاشورا و به ویژه حوادث و مصائب اهل بیت(ع) پس از عاشورا ـ جز مواردی محدود و گذرا ـ اجتناب کرده است.

از این رو شرح گوشه‌هایی از آن حوادث آنچنان که در این کتاب آمده است، به هیچ وجه از عظمت حادثه و عمق فاجعه و نامردمی‌ها و ددمنشی‌هایی که بر خاندان پیامبر(ص) گذشته است، نمی‌کاهد.

این اثر ارزشمند هرچند در مقطع تاریخی خود، به ویژه در محل نگارش و نشر آن یعنی در کشور عراق، در نوع خود اثری کم نظیر بوده است، لکن به حمدالله در کشور ما، به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و گشوده شدن فضای سیاسی و فرهنگی در جامعه، زمینه مطالعه و پژوهش‌های عالمانه در خصوص عاشورا و امام حسین(ع) فراهم آمده است و آثاری ارزشمند خلق گردیده است

این کتاب متنی تاریخی و مملو از اشارات و نکات دینی است و ترجمه آزاد و مفهومی آن می‌توانست به روانی و زیبایی ادبی آن کمک کند، لکن این شیوه ترجمه از اعتبار و اتقان مفهوم و محتوای آن می‌کاست؛ از این رو مترجم تلاش کرده تا عین عبارت را با همه دشواری‌ها؛ به فارسی برگرداند که این امر بر جذابیت بیشتر کتاب و اعتبار آن افزوده است.

کتاب «همگام با حسین(ع)» در یازده فصل تدوین شده است که شامل پرتوی از زندگی امام حسین(ع)، درآمد، ولایت عهدی یزید، آغاز مبارزه، مسلم بن عقیل، حرکت به سوی عراق، محاصره، در انتظار جنگ، طالبیون، شهادت، پس از شهادت و زینب کبری در پایان سفر است.

این کتاب همچنین در هفتمین دوره کتاب سال ولایت در سال 84 در بخش ترجمه به عنوان کتاب در خور تشویق مورد تقدیر آیت‌الله جعفر سبحانی، سیدجعفر شهیدی و سید جعفر سیدان قرار گرفته است و حجت‌الاسلام رسول جعفریان نیز بر آن مقدمه‌ای نگاشته است.

چاپ سوم کتاب «همگام با حسین(ع)» با طراحی جلد جدید در 332 صفحه با قیمت 120000 ریال از سوی انتشارات سروش منتشر و در آستانه ماه محرم در اختیار علاقمندان و ارادتمندان حضرت سیدالشهدا(ع) و محققان و پژوهشگران این حوزه قرار گرفته است.

کتاب پیرغلامان حسینی رونمایی

نخستین کتاب پیرغلامان حسینی با موضوع مدیحه و مدیحه سرایی اهل بیت (ع)، کنگره ها، تاریخ و نقد رونمایی شد. این اثر به قلم مجید طاهری در قالب روایت و نقد مداحی چاپ و منتشر شده است.

کتاب پیرغلامان حسینی با شمارگان هزار نسخه و قیمت 20 هزار تومان در 456 صفحه به همراه عکس برخی از مداحان و آیین های مختلف مذهبی منتشر شد.

در مقدمه این اثر در قالب اهداف انتشار کتاب آمده است نمایش قوت و ضعف های مداحی، گستره بیانات و رهنمودهای مقام معظم رهبری در حوزه های گوناگون به مداحان و ضرورت برپایی همایش پیرغلامان از جمله مطالبی است که در صفحه 16 این کتاب به چاپ رسیده است.

نسخه الکترونیک کتاب «آفتاب در مصاف»

انتشارات انقلاب اسلامی به مناسبت ماه سوگواری سالار شهیدان ابا‌‌عبد‌الله الحسین‌(علیه‌السلام) نسخه الکترونیک کتاب «آفتاب در مصاف» را منتشر کرد.

با نزدیک شدن به ماه محرم پایگاه انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظّم رهبری نسخه الکترونیکی کتاب «آفتاب در مصاف» را جهت دانلود در دسترس علاقه‏مندان قرار داد.

کتاب «آفتاب در مصاف» علل و ابعاد حادثه‌ی عاشورا بر گرفته از بیانات رهبر معظّم انقلاب اسلامی است که تا کنون سه بار تجدید چاپ شده است. این کتاب در 722 صفحه تدوین شده است و شامل مجموعه تمام گفتارها و مطالب مقام معظّم رهبری از سال 1357 تا 1390 درباره‌ وجود مقدّس امام حسین‌(علیه‌السلام)، و تحلیل وقایع قبل و بعد از عاشورای سال 61 هجری قمری می‏باشد. امام‎حسین، عاشورا، یاران عاشورا، دشمنان عاشورا، زیارات و ادعیه از جمله بخش‏های این کتاب است.

این کتاب که بر اساس سیر زمانی بیانات معظّمٌ‌له تدوین شده، می‏تواند به عنوان یک کتاب مرجع مورد استفاده محققان و پژوهشگران قرار گیرد. بهره‌گیری از فهرست تفضیلی و موضوعی، نمایه لفظی، نمایه آیات، نمایه روایات، نمایه کلمات بزرگان و کتابنامه جامع و همچنین ارائه مستندات کتاب در قالب لوح فشرده به همراه کتاب از ویژگی‌های بارز و منحصر به فرد این مجموعه است.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

22 مهر 1394

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

18 مهر 1394

کتابخوانی از نگاه خالق علی کوچولو

«علی کوچولو، این مرد کوچک ...» بچه های دهه 60 زیر نفیر بمب و موشک، دل شان به علی کوچولو خوش بود که مثل خودشان، پدرش برای جنگ خانواده را ترک کرده بود.

 
مجید راستی

 علی کوچولو نماد زندگی همه بچه های آن دوران بود که شنیدن قصه اش با طراحی خاصی که داشت برای بچه های آن دوران شیرین بود. شاید آن داستان را بتوان شکل روایی کتابی دانست که قرار بود آن روزها دست همه بچه ها برسد تا با خواندن آن دل شان قرص شود که فقط پدر آنها نیست که برای دفاع از میهن، خانواده را تنها گذاشته است. اکنون اما مشکلات نشر مانند آن دوران نیست؛ هرچند مشکلات خودش را دارد اما کتاب های ویژه کودکان در هر کتاب فروشی، شهر کتاب و حتی نمایشگاه کتاب سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده و تقریباً همه پدر و مادرها برای تهیه کتاب های مناسب فرزندشان در جست و جوی بهترین انتخاب هستند. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که وضعیت ادبیات کودک در حال حاضر چطور است؟ سهم آن در بازار چقدر بوده و کیفیت کتاب ها در چه حدی است؟ برای اینکه جواب این پرسش ها را بگیریم با مجید راستی، نویسنده داستان علی کوچولو و بسیاری از داستان های کودکانه دیگر که در حال حاضر سردبیر مجله رشد کودکان است، صحبت کرده ایم.
مشکلات خاص کتاب های کودک
ادبیات کودک در ایران به عنوان یکی از جدی ترین زمینه های ادبیاتی شناخته شده و با تلاش نویسندگان در سال های اخیر از لحاظ کمی و کیفی جهش قابل توجهی یافته است. پیشرفت چشمگیر ادبیات کودک انکارناپذیر است اما با وجود تلاش ناشران و نویسندگان باید این موضوع را بپذیریم که افت و خیزهای سال های اخیر در نشر، تمام حوزه های نشر کتاب را دچار مشکل کرده و این مختص حوزه کتاب کودک نیست. مشکلات افزایش قیمت مواد اولیه چاپ، کاغذ و کاهش صرفه اقتصادی در حوزه نشر از اصلی ترین دلایل ایجاد مشکل در این حوزه بود اما جدا از این مسائل، نشر کتاب کودکان درگیر مشکلات دیگری هم هست که خاص این حوزه است. در بسیاری از موارد تیراژ کتاب های کودک ایده آل نیست و همین باعث کم کار شدن نویسنده های شاخص این حوزه شده و می شود. در حالی که برای بهتر شدن کیفیت کار، نیاز به حضور مستمر آنها داریم اما گاهی بین انتشار هر کتاب آنها چند سال فاصله می افتد که این برای وضعیت نشر اتفاق خوبی نیست.
سهم شعر و داستان کم نیست
در حال حاضر شاهد انتشار کتاب هایی هستیم که محتوایی مطلوب نداشته و به اصطلاح بازاری هستند. این کتاب ها ارزان تر و پرفروش تر هستند. در کنار اینها، کتاب های شعر و داستان با محتوا و کیفیت خوب هم در بازار پیدا می شود که سهم خوبی نسبت به سایر شاخه ها دارند. هرچند- همان طور که قبلاً هم گفتیم- تیتراژ کتاب کودک به طور کلی پایین است اما در زمینه شعر و داستان وضعیت بهتری داریم. برای بالا بردن کیفیت و حتی کمیت ادبیات کودک هم عرضه کننده و هم متقاضی باید تلاش بیشتری داشته باشند. به این معنی که اگر در سراسر کشور به ویژه مناطق دور از مرکز، امکان دسترسی به کتاب افزایش یابد، تعداد کودکان کتابخوان بیشتر می شود. بنابراین یکی از پیشنهادها، راه اندازی کتابخانه ها و حتی کتاب فروشی های بیشتر حتی با تعداد کتاب های کم است. نکته دیگری که وضعیت گرایش به کتاب کودک را کمی نامناسب کرده محدود بودن انتخاب است. به این دلیل که خواننده ها نمی توانند همه تولیدات را ببینند و علت آن هم کمبود تیتراژ و فراگیر نبودن جشنواره هاست. به این معنی که تمام تولیدات در حوزه جشنواره هاست. به این معنی که تمام تولیدات در حوزه جشنواره ها قرار نمی گیرد. به همین دلیل حتی کتاب های برگزیده هم اهیمت واقعی خود را از دست می دهند چرا که انتخاب آنها از بین تولیدات محدود بوده است. یکی از راه حل های رفع این مشکل، تلاش برای تقاضای کتاب خوب و در نتیجه بالا رفتن کیفیت نشر است. اگر تنوع کار بهبود یافته و دسترسی همه به کتاب خوب آسان شود، هم وضعیت نشر و هم مطالعه بهتر خواهد شد.

برای اینکه فرزندانی اهل کتاب داشته باشید باید اول خودتان اهل مطالعه باشید. بچه ها وقتی ببینند والدین زمانی از روز را به مطالعه اختصاص می دهند، فرهنگ مطالعه را می آموزند. برای تشویق بچه ها به مطالعه باید هر روز از آنها در مورد کتاب های شان سوال کنید تا موضوع کتاب را برای تان تعریف کنند.

خانواده ها درست انتخاب کنند
برای اینکه بچه ها بتوانند از بین کتاب های موجود در بازار بهترین انتخاب را داشته باشند، اول باید والدین آنها انتخاب صحیح را بشناسند. اگر پدر و مادرها نتوانند کتاب خوب و مناسب فرزندشان را از کتابی که ارزش ادبی کمتری دارد، تشخیص دهند مسلماً بچه ها هم نمی توانند انتخاب درستی داشته باشند. چرا که اولین الگوی هر کودکی، والدین او هستند. بنابراین والدین باید پیش از خرید کتاب به کتاب فروشی رفته و کتاب های حوزه کودک را بررسی کنند. سپس دفعه بعد با فرزندشان مراجعه کرده و کتابی را که محتوا و کیفیت بهتری دارد به فرزندشان پیشنهاد کنند. توضیح و توصیف پدر و مادر در مورد کتاب منتخبشان، بچه ها را به خواندن آن ترغیب خواهد کرد. به این ترتیب با انتخاب صحیح هم خوراک بهتری به فرزندشان خواهند داد و هم اینکه عملاً به او آموزش می دهند که چه کتابی را انتخاب کند و بخواند.
بچه های کتابخوان
برای اینکه فرزندانی اهل کتاب داشته باشید باید اول خودتان اهل مطالعه باشید. بچه ها وقتی ببینند والدین زمانی از روز را به مطالعه اختصاص می دهند، فرهنگ مطالعه را می آموزند. برای تشویق بچه ها به مطالعه باید هر روز از آنها در مورد کتاب های شان سوال کنید تا موضوع کتاب را برای تان تعریف کنند. اگر شما شنونده خوبی باشید آنها برای مطالعه انگیزه بیشتری پیدا می کنند. یکی از بهترین راه های تشویق بچه ها به مطالعه این است که به بچه ها کتاب هدیه بدهید. پاداش تلاش و کارهای خوب آنها، می تواند یک کتاب  دوست داشتنی باشد. همراه بردن بچه ها از همان دوران خردسالی به نمایشگاه های کتاب، کتاب فروشی و شهر کتاب باعث می شود به مطالعه علاقه مند و تشویق شوند. با بچه های بزرگ تر درباره کتاب هایی که خوانده اید تعریف و صحبت کنید تا به این ترتیب آنها را به خواندن آن کتاب ها تشویق کنید.
تازه واردهای دیجیتال!
این روزها با پیشرفت تکنولوژی، بسیاری ترجیح می دهند مطالعه را هم از طریق اطلاعات ذخیره شده روی رایانه یا تبلت انجام دهند. هر چند استفاده از پیشرفته ترین فناوری های روز برای پیشرفت ضروری است اما این شیوه مطالعه با درصد کمتری جایگزین نیاز به مطالعه با درصد کمتری جایگزین نیاز به مطالعه کتاب می شود. در مطالعه دیجیتالی امکان نشانه گذاری حین مطالعه خیلی کم است و این امر در کیفیت مطالعه، یادگیری و به خاطر سپردن مطالب اثرگذار است. برای درک مطالب خوانده شده و یافتن ارتباط بین مطالب، نیاز به بازگشت آسان وجود دارد که در مطالعه دیجیتالی این امر کمتر محقق می شود. از آنجایی که کودکان حال حاضر بیشتر با تکنولوژی های جدید دم خور هستند، بنابراین می توان از این شیوه نیز برای بالا بردن فرصت مطالعه آنها استفاده کرد. می توان گفت هر شیوه ای که بتواند امکان کتابخوان کردن کودکان را فراهم کند، روش مفیدی است که باید از آن استفاده کرد.   
مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

29 مهر 1393

علاقمندي امام خميني به ورزش

علاقه‌مندی به ورزش

ورزش همان‌طور كه بدن را تربیت می‌كند و سالم می‌كند، عقل را هم سالم می‌كند.

يکي از نکاتی که در موفقیت بزرگان ما همچون حضرت امام ره مشاهده می شود اهمیت دادن به ورزش و یک برنامه منظم داشتن برای این کار است چرا که عقل سالم در بدن سالم است.

 

قدرت ورزشكاران، پشتوانه ملت

«مملكت ما همین‌طور كه به علماء و دانشمندان احتیاج دارد، به قدرت شماها [ورزش‌كاران] هم احتیاج دارد. این قدرت وقتی با ایمان باشد، پشتوانه یك ملت است».

دو وظیفه ورزش‌كاران

ورزش‌كاران دو وظیفه دارند: یك، ورزش جسمانی برای قدرت پیدا كردن. وقتی قدرت جسمانی پیدا شد، دفاع از مملكت می‌توانند بكنند. یكی هم پرورش روحانی، كه اگر پرورش روحانی در انسان پیدا بشود، آن‌وقت قدرت جسمانی‌اش مضاعف می‌شود».

تقویت قوای عقلانی

«ورزش همان‌طور كه بدن را تربیت می‌كند و سالم می‌كند، عقل را هم سالم می‌كند».

دفاع از مملكت در برابر مخالفین

«وقتی قدرت جسمانی پیدا شد، دفاع از مملكت می‌توانند بكنند؛ دفاع از مخالفینی كه می‌خواهند به آنها حمله كنند می‌توانند بكنند».

دورشدن ازافسردگی و پژمردگی

«آنهایی كه اهل خدا هستند، توجه به خدا دارند، ورزش جسمانی می‌كنند و ورزش روحی. آنها در تمام مدت، اشخاصی هستند كه پژمردگی درآنها نیست، افسردگی در آنها نیست».(5)

علاقه به ورزش

  فوتبال حجت الاسلام و المسلمین علی دوانی: سید احمد خمینی در زمان حیات امام در یک مصاحبه خصوصی که درباره زندگی خود می گفت، اظهار می کرد: امام ما را در انتخاب کارمان آزاد می گذاشت.

مثلاً من علاقه زیادی به فوتبال داشتم و بر سر آن چندین بار دست هایم شکست که هنوز آثار آن هست. آن موقع ها ما هم در قم اطلاع داشتیم که ایشان بهترین فوتبالیست دبیرستان خود بودند.

پدری که برای سلامتی خود ده ها سال پیش، این ورزش مهم را با حفظ لباس روحانیت معمول می داشت، طبیعی است که مانع انجام دادن آن توسط فرزند دبیرستانی خود نمی شدند و آن را برای ورزیدگی بدن او لازم می دانستند، به خصوص که به آن علاقه هم داشتند.

نشاط در کودکی حجت الاسلام و المسلمین مسعودی خمینی:

آقای پسندیده نقل می کردند که امام در جوانی در دویدن و مسابقه دو، نفر اول جوانان خمین بودند و در سن هشت ـ نه سالگی بیشترین حد پرش را نسبت به سایر هم بازی های خود داشتند که یک بار هم پایشان آسیب دید.

ورزش را رها نمی کردند خانم زهرا مصطفوی:

شبی امام دراز کشیده بودند و داشتند طبق برنامه، ورزش و نرمش انجام می دادند، از تلویزیون هم برنامه ای پخش می شد که امام به آن نگاه می کردند.

از بالای سرشان که نگاه کردم، دیدم در عین اینکه دارند حرکات نرمش شان را می شمارند، به تلویزیون هم نگاه می کنند. برنامه ایشان این گونه نبود که در این مواقع به خاطر دیدن تلویزیون، برنامه ورزش را رها کنند. ایشان طبق برنامه چون زمان نرمش بود، این کار را دنبال می کردند.

به دیدن مسابقه کشتی می رفتند حاج سید احمد آقا خمینی:

امام در نوجوانی گاهی اوقات به بعضی محله ها که مسابقه کشتی بود، می رفتند و مسابقه را تماشا می کردند.

ایشان خاطره شیرینی در مورد کشتی حاج آقا کمال کمالی پهلوان قمی با پهلوانی که برای مسابقه با او از روسیه به قم آمده بود، تعریف می کردند که پهلوان روسی قوی تر بود، ولی حاج آقا کمال او را برد نزدیک سنگی و او را هل داد.

 پهلوان هم از سنگ خبر نداشت، پایش به آن خورد و از پشت افتاد. و فورا قمی ها حاج آقا کمال را روی دست به عنوان برنده به حرم حضرت معصومه علیهاالسلام بردند.

به ژیمناستیک بیشتر نظر داشتند حاج سید احمد آقا خمینی:

امام ورزش را دوست داشتند، ولی رشته خاصی را ترجیح نمی دادند.شاید بشود گفت که به کشتی و ورزش باستانی بیشتر علاقه داشتند.

ولی ژیمناستیک بیشتر از سایر ورزش ها، نظر ایشان را جلب می کرد. در پرش طول و ارتفاع، خود در کودکی تمرین داشتند و دو دست و یک پای ایشان بر اثر همین ورزش ها شکسته بود. بیش از ده جای سر و چند جای پیشانی ایشان نیز شکستگی داشت.

از بازوهای شما کشتی گیران خوشم می آید حجت الاسلام و المسلمین علی دوانی:

در یکی از فیلم های تلویزیونی دیدیم که وقتی امام در اوایل انقلاب از تهران به قم رفتند، دسته دسته قشرهای مختلف به دیدار ایشان می آمدند؛ از جمله روزی عده ای از کشتی گیران با بدن های ورزیده و پیراهن های آستین کوتاه خدمت امام رسیدند، امام آنها را مورد تفقد خاصی قرار دادند و رهنمودهایی راجع به اهمیت ورزش و اینکه عقل سالم در بدن سالم است، بیان فرمودند. به ورزشکاران نیز که همگی دچار تعجب شده بودند، اجازه دادند اظهاراتی بکنند.

 در آن فیلم امام نتوانستند خودداری کنند وبا خنده اظهار داشتند: «من از این بازوهای شما خوشم می آید».

شنا می دانستند مرحوم حاج سیداحمدآقاخمینی:

امام آگاهی زیادی از فن شنا نداشتند، ولی در حدمعمولی شنا می دانستند.

اسب سواری و تیر اندازی شاید در میان مراجع تقلید و علمای بزرگ ما، این ویژگی امام خمینی رحمه الله هم استثنایی باشد که از زمان نوجوانی یعنی حدود هشتاد سال پیش، کاملاً به فکر سلامتی خود بودند.

 روش معمول روحانیان این است که چندان در فکر ورزش و تفریح سالم نیستند؛ ولی آقا روح اللّه خمینی هشتاد سال پیش چه در خمین پیش از بیست سالگی و چه در قم تا حدود بیست و پنج سالگی، هرگز ورزش و تفریحات سالم را به منظور تقویت جسم و جان فراموش نمی کردند، نه تنها به طور خصوصی، بلکه ابایی نداشتند که این را دیگران هم بدانند.

خودشان یک بار فرمودند: «در جوانی تفنگ به دست می گرفتم و از آن استفاده می کردم.» چنان که می گویند از اسب سواری هم استفاده کرده اند.

عصرها کوهنوردی آقای علی ثقفی:

 امام بعضی از تابستان ها که به «درکه» تهران تشریف می آوردند و یک ماه با خانواده خود در منزل یک پیرزن به سر می بردند، عصر که می شد، امام با همان لباس روحانیت به کوه تشریف می بردند و کوهنوردی می کردند.این عمل امام تا حدود پنجاه سالگی ایشان ادامه داشت.

نکاتی در مورد ورزش و ورزشکار در کلام امام :

 ورزشكاران باید به علی (ع) اقتدا كنند.

ورزش و تربیت بدنی جزء عملی تعلیم و تربیت است.

آنها كه جنبه ورزشكاری و مادی را داند آنها جوان‌هایی هستند كه قوای جسمی‌شان بخاطر همین ورزش نشاط و آمادگی پیدا می‌كند. آن وقت روح آنها معنویات و ایمان را زودتر قبول می‌كند.

قسمتی از بیانات امام خمینی (ره) در جمع ورزشكاران ورزش باستانی، تاریخ 8/3/58 :

من وقتی شما جوان‌ها را می‌بینم ماشاءالله جوان‌های برومند و پهلوان خیلی خوشم می‌آید و افتخار می‌كنم به اینكه جوان‌ها علاوه بر برومندی بدنی توجه به دیانت و اسلام دارند و همان‌ طوریكه ورزش كردند برای تقویت بدن، انشاءالله ورزش برای تقویت روح هم كرده‌اند. و می‌كنند.

وقتی این دو تا قوه با هم شد قوه جسمانی و قوه روحانی، این ارزش خیلی پیدا می‌كند، قوه جسمانی برای خدمت و قوه روحانی هم برای هدایت، با قوه روحانی انسان هدایت كند خودش را و با قوه جسمانی خدمت كند این دو قوه وقتی كه مجتمع شد یك انسان به تمام معنا انسان می‌شود.

قسمتی از بیانات امام خمینی(ره) در دیدار با ورزشكاران و كارمندان تربیت بدنی، تاریخ 12/3/58 :

  مملكت ما همین‌طوری كه به علماء و دانشمندان احتیاج دارد به این قدرت شماها هم احتیاج دارد این قدرت وقتی با ایمان باشد وقتی كه زورخانه با قرآن باشد با ایمان باشد پشتوانه یك ملت است وقتی قهرمان‌ها، قهرمان‌های اسلامی باشند پشتوانه یك ملت هستند بازوی یك ملت هستند.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

27 مهر 1393

کتابشناسي غدير

کتابشناسی غدیر

غدیر

1)  چهارده قرن با غدیر/ محمد باقر انصاری، انتشارات دلیل ما، 1378.

این کتاب مروری است بر نتایج واقعه غدیر از قرن اول اسلام تا آغاز قرن پانزدهم و کوشش هایی که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم و امامان علیهم السلام و به پیروی از ایشان شیعیان در راه نشر آن انجام داده اند. عناوین فصل های هفده گانه کتاب از این قرار است:

غدیر و سقیفه در چهارده قرن/ اتمام حجت خداوند تعالی با غدیر/ اتمام حجت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم با غدیر/ اتمام حجت حضرت زهرا علیهاالسلام با غدیر/ اتمام حجت امیرالمؤمنین علیه السلام با غدیر/ اتمام حجت ائمه علیهم السلام با غدیر/ احتجاج اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم با غدیر/ استدلال اصحاب و طرفداران امیرالمؤمنین علیه السلام با غدیر/ اتمام حجت زنان با غدیر/ اقرارهای مخالفین غدیر/ تاریخچه علمی سند حدیث غدیر/ تاریخچه علمی متن حدیث غدیر/ میراث مکتوب غدیر/ شعر و ادبیات غدیر/ غدیر در دعاها و زیارات/مسجد غدیر/ عید و جشن غدیر.

2)  حساس ترین فراز تاریخ/ جمعی از دبیران مشهد، آفاق، 1376.

این کتاب دوره نسبتا کاملی درباره غدیر است و به تحلیل واقعه غدیر و بازتاب آن در اسلام پرداخته است. عناوین بخش های کتاب از این قرار است:

پیش گفتار؛ داستان غدیر؛ اهمیت غدیر در تاریخ؛ غدیر در کتاب خدا؛ عید غدیر؛ صحنه تاریخی غدیر؛ مؤلفان اسلامی و حدیث غدیر؛ نظر پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم در تأمین بقای دین؛ امواج غدیر؛ فلسفه اجتماعی بحث غدیر؛ نمونه ای از سخنان حضرت علی علیه السلام ؛ کلمات بزرگان و نویسندگان درباره امیرالمؤمنین علیه السلام .

3)  شرح و تفسیر خطبه پیامبر اکرم در غدیر خم/ سیدمحمدتقی نَقَوی، مؤسسه تحقیقاتی فرهنگی جلیل، 1374.

این کتاب شامل مقدمه و سپس شرح خطبه در 74 قطعه و خاتمه ای شامل توضیح پی آمدهای غدیر است. مطالب مهم کتاب چنین است:

واقعه غدیر خم، اسناد حدیث غدیر، روات حدیث غدیر از صحابه و علما و دانشمندان، واقعه غدیرخم، مناقب و امتیازات مخصوص به امیرالمؤمنین علیه السلام ، امام و امامت و خصائص امام زمان علیه السلام ، پنجاه آیه در حق علی علیه السلام ، داستان حارث بن نعمان، نزول آیه «سَأَلَ سائِلٌ بِعَذابٍ واقِعٍ» و توضیحی اجمالی درباره وقایع بعد از غدیر.

4)  معنای مولا/ جواد محدثی، مرکز پژوهش های فارسی غدیر، 1375.

در این کتاب پس از ترسیمی از واقعه غدیر و پیام آن معنای «مولا» و کاربرد آن در طول تاریخ و در غدیر و پس از غدیر بررسی شده است. سپس بحثی ادبی در مورد معنی کلمه «مولا» آمده است. نویسنده در اثباتِ این که مراد «از مولا»، «اولی» است، سیزده قرینه و شاهد از ماجرای غدیر آورده و در پایان تفسیر کلمه «مولا» در حدیث بیان شده است.

5)  سیری در الغدیر/ محمد امینی، نشر فقاهت، 1370.

فرزند برومند علامه مصلح، امینی کبیر(ره)، با ابتکاری جالب، یازده جلد کتاب الغدیر پدر را در یازده فصل، خلاصه کرده و تشنگان غدیر ولایت را از راه میان بر، به سرچشمه رسانده است.در این خلاصه نویسی، بحثهای رجالی،کارشناسی و تخصصی نیامده تا خواننده بهتر و سریعتر به غدیر برسد.

 

6)  غدیر در آیینه کتاب/ محمد انصاری، انتشارات دلیل ما، 1379.

این اثر، کتاب نامه غدیر همراه با مشخصات کتاب شناسی است. در این کتاب ابتدا مقدمه مفصلی شامل تاریخچه کتاب های تألیف شده درباره غدیر آمده و طی آن کتاب نامه های غدیر معرفی شده و آمارهای متعددی درباره کتب مستقل تألیف شده درباره غدیر به دست داده شده است. در چاپ اول این مجموعه 267 کتاب چاپی و خطی مستقل درباره غدیر به چهار زبان فارسی، عربی، اردو و انگلیسی معرفی شده است و تصاویر جلد کتاب ها نیز در کنار آنها آمده است. در چاپ دوم تعداد 147 عنوان جدید به کتب چاپ اول اضافه شده و مجموعا 414 کتاب در 8 زبان معرفی شده و افزون بر زبان های قبلی، آثار ترکی آذری و ترکی استانبولی و بنگالی و نروژی نیز به آنها اضافه شده است. در چاپ دوم هم چنین اطلاعات تازه ای درباره بعضی از کتب گذشته و نیز تصویر تعداد دیگری از کتاب ها آمده است. کتاب ها بر اساس حروف الفبا تنظیم شده است.

7)  عبقات الأنوار فی إمامة الأئمة الأطهار (حدیث الغدیر)/ میرحامدحسین کنتوری لکنهویی، 1369.

در این کتاب ـ که از کتب بی نظیر در زمینه غدیر است ـ در مورد سند و متن و واقعه غدیر و استدلال به آن و پاسخگویی به شبهات سخن رفته و در اصل در پاسخ گفته های صاحب کتاب تحفه اثناعشریه است. قسمت مربوط به حدیث غدیر از کتاب عبقات الأنوار در ده جلد تحقیق شده است. جلد اول تا هفتم درباره سند حدیث و سه جلد بقیه درباره دلالت حدیث است.این کتاب شامل دو قسمت است: 1. بحث در سند حدیث غدیر از زمان صحابه و تابعین و شاگردان تابعین تا عصر مؤلف، از شیعه و اهل سنت، که به همراه مباحث رجالی و سندشناسی بسیار مفصل تنظیم شده است؛ 2. متن حدیث غدیر و دلالت آن بر ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام و پاسخگویی به شبهات دشمنان و هم چنین دیگر جوانب حدیث غدیر به طور مفصل.

 

8)  فیض القدیر فیما یتعلق بحدیث الغدیر / عباس قمی، مؤسسه در راه حق، 1365.

این کتاب ارزشمند چکیده کتاب "عبقات الانوار" می باشد که توسط مرحوم حاج شیخ عباس قمی(ره)، این محدث کارآشنا، خلاصه گردیده است.

9) الغدیر و المعارضون/ سید جعفر مرتضی عاملی، 1375.

این کتاب جوانب مختلف تاریخی و اجتماعی و گاهی کلامیِ غدیر را تحلیل کرده است. برخی از مباحث این کتاب چنین است:

غدیر و امامت، رویداد ابدی، راه گشای حلال، خلافت یا امامت، امامت در جلوه انسان و زندگی، اعتراض کنندگان و جواب از آنها، نصوص صریح در امامت اهل بیت علیهم السلام به خصوص امیرالمؤمنین علیه السلام ، قریش در کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام و امرا در سخنان پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم .

10) الغدیر فی الإسلام/ محمد رضا فرج اللّه حلفی نجفی، مطبعة الراعی، نجف، 1362 ق.

کتاب "الغدیر فی الإسلام" از کتب بی نظیر در موضوع غدیر است که جوانب مختلف مسئله را به صورت علمی و فنی بررسی کرده است و منابع کتاب، همه از اهل سنت و 83 مورد است. در ابتدای کتاب تقریظ پنج نفر از علما و مراجع بزرگ زمان مؤلف آمده است: سید ابوالحسن اصفهانی، شیخ محمدحسین کاشف الغطاء، سید محسن حکیم، شیخ محمدعلی اردوبادی و شیخ محمدرضا مظفر. عناوین فصل های کتاب چنین است:

غدیر نزد اهل لغت و غیر آنان؛ غدیر در قرآن؛ نگاهی به حدیث غدیر؛ شهادت کسانی که حدیث غدیر را از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم شنیده اند؛ غضب پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم بر کسانی که از امیرالمؤمنین علیه السلام شکایت کردند و نص بر ولایت آن حضرت؛ معنی کلمه مولا؛ جواب یک اشکال، که صاحب اختیار بودن علی بن ابی طالب علیه السلام دلیل بر سزاوار بودن او در خلافت می شود یا نه؛ بی توجهی عامه به حدیث غدیر و یا خودداری آنان از این حدیث و استدلال به آن؛ روز غدیر از نظر اهل بیت علیهم السلام که شامل مستحبات و حالات ائمه علیهم السلام در این روز است.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

27 مهر 1393

راز عشق به حافظ

راز عشق به حافظ

 


 

ما ایرانی‌ها گاهی که حالات روحی خاصی داریم؛ به دیوان حافظ رجوع می‌کنیم. گاهی دل‌مان می گیرد و بیتی از حافظ مرهم درد می‌شود تا جایی که با او همذات‌پنداری می‌کنیم، می‌نالیم و می‌گرییم تا از اندوه‌مان کاسته شود. انگار حافظ هم از درد ما باخبر است. شگفت‌انگیز بودن اشعار ناب حافظ علیه‌الرحمه در این است.

 


راز عشق به حافظ

دکتر سیدمحمود سجادی شاعر معاصر، نویسنده «رنج‌های شاعران» و حافظ‌پژوه در گفت‌‌وگویی از چیره‌دستی حافظ در غزل می‌گوید.

چرا مردم روزگار ما باید دیوان حافظ بخوانند؟

اولاً هنرها به طور عموم که یک شاخه معتبر آن شعر است، نمی‌توانند مفید باشند. به قول واسیلی کاندینسکی، منتقد نامدار روس، «هنرها سراپا بی‌فایده هستند.» اما غرض از فایده این است که هنر برای انسان فواید مادی ندارد. اما در ذات معنوی، رضایت روحی و آرامش درونی هم می‌توانند از هنرها عموماً و در شعر به طور اخص مترتب شوند. وقتی به یک سمفونی از بتهوون گوش فرا می‌دهید، غرق در لذت می‌شوید اما سودی برای شما ندارد. ولی همان لذت دنیایی می‌‌ارزد. مولانا جلال‌الدین محمد رومی می‌فرماید:

«گاو در بغداد آید هر زمان

بگذرد از این سران تا آن سران

از همه عیش و خوشی‌ها و مزه //28

او نجوید غیر قشر خربزه»

انسان به معنای اعلای کلمه، کسی است که دنبال لذات معنوی است و یکی از نمونه‌های بارز و ممتاز لذت معنوی است و همین است که از قرن هشتم یعنی زمان حافظ تاکنون همه مردم با حافظ یک پیوند و یک درهم تنیدگی صمیمانه دارند و ما می‌بینیم که اقشار مختلف مردم از هر میزان سواد و از هر وضعیت خانوادگی حافظ را دوست دارند و این فقط منحصر به حافظ نیست. ما مردم حق‌ناشناسی نیستیم چرا که حق فردوسی را بر گردن‌مان فراموش نمی‌کنیم. منتها مخاطبان این دو با هم فرق می‌کنند. مثلاً در ایلات و عشایر ایران زمین مردم ابیات بسیاری از فردوسی را در حافظه دارند و مثل رستم و سهراب کشتی می‌گیرند و خلاصه این که همه جا مشعل فردوسی روشن است اما حافظ ارتباط تنگاتنگ‌تری با عموم مردم داشته و دارد. پس وقتی شعر می‌خوانیم، غرق در لذت و حس تحکیم می‌شویم و همین سودمندی شعر حافظ را معین می‌کند. حافظ یک هنرمند است. یک هنرمند به معنی واقعی. هنر حافظ شعر اوست و شعر حافظ هنرش.

همین که می‌بینیم حافظ توانسته است در طی چند قرن بیشترین مخاطب را به خود جذب کند، نشان می‌دهد که او شعر را دست‌کم نگرفته است. او شعر را بسیار جدی و مهم می‌انگاشته است. لذا اشعارش را بسیار زیبا و هنرمندانه گفته است. شاخصه اصلی شعر حافظ همین هنرمندانه بودن اوست. وقتی حافظ می‌خواهد شعر بگوید، موسیقی کلام را کاملاً رعایت می‌کند. هنر حافظ همین موسیقی هماهنگ و خوشنوایی است که در شعرش وجود دارد؛ چه موسیقی درونی، چه موسیقی برونی و علاوه بر آن، آهنگ واژگان با همدیگر و توالی واژگان و صوتی که از حروف به کار برده از شعر حافظ برمی‌خیزد و همه نشان دهنده هنرمندی حافظ است. او معجزه‌گر ایهام در شعر است.

دنیای پر رمز و رازی را ایجاد می‌کند و می‌تواند با استعاره، تضاد، طباق و آرایه‌های لفظی و معنوی زیباترین مناظر را به وجود آورد. ما می‌بینیم کلماتی که حافظ به کار می‌گیرد، علاوه بر صداهایی که گفتم، همه به نوعی با هم در ارتباط بسیار نزدیک هستند چه از نظر هم‌معنا بودن یا حروف مشترک داشتن که در علم عروض شرح داده شده است.

حافظ چه درسی به جامعه می‌دهد؟ به عبارتی دیوان حافظ چه دردی از زندگی اجتماعی مردم دوا می‌کند؟

حافظ نه واعظ است نه مصلح اجتماعی و نه مفتی و فقیه است و نه صوفی و عارف است. در عین حال همه اینها هم می‌تواند باشد. جهانشمول بودن و وسعت دید حافظ و عظمت کارگاه خیال حافظ همان است که می‌تواند شعری بگوید که زیبا، دل‌انگیز و هنرمندانه باشد و در عین حال هم از آن مردم درس بگیرند.

وقتی که حافظ می‌فرماید:

«درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد

نهال دشمنی برکن که رنج بی‌شمار آرد»

او از این شعر چه درسی می‌خواهد به مردم بدهد؟ مسلماً درس دوستی، مودت و یگانگی و بسیاری دیگر از اشعار او درس‌های دیگر دارد. مثلاً درس ایمان یا اخلاق حسنه داشتن را از غزلیات او می‌توان برشمرد. ولی این هنر حافظ نیست. بلکه شعر حافظ یک بار هنری شگفت انگیز است. اما در مقایسه سعدی و حاف1 اشعار سعدی پر از درس است. چون سعدی یک شیخ است. یک روحانی و مصلح اجتماعی است. او منبر می‌رفته و مواعظ دارد. اگر به کلیات سعدی گردآوری استاد محمدعلی فروغی مراجعه فرمایید یک بخش از آن مجالس سعدی هستند و ما در گلستان بخصوص قطعه‌های کوچک و آموزنده‌ای می‌بینیم. مانند شنیدم گوسفندی را بزرگی/ رهانید از دهان و دست گرگی / شبانگه کارد بر حلقش بمالید / روان گوسفند از وی بنالید /که از چنگال گرگم در ربودی / بدیدم عاقبت گرگم تو بودی

یا مثلاً این آموزه سعدی در گلستان که جامعه را به برابر بودن دخل و خرج توصیه می‌کند.

چو دخلت نیست خرج آهسته‌تر کن

که می‌خوانند ملاحان سرودی

اگر باران به کوهستان نبارد

به سالی دجله گردد، خشک رودی

مردم با تنها دیوانی که تفأل می‌کنند دیوان حافظ است. چون کلمه به کلمه شعر حافظ با روحیات مردم ایران زمین در هم تنیده و نزدیک است. او مردم را می‌فهمد و آن‌ها را دوست دارد. مردم هم او را دوست دارند. این شانس را هیچ شاعر دیگری ندارد که این قدر مورد علاقه مردم باشد

سعدی در این دو بیت یک آموزه اقتصادی اجتماعی را توصیه می‌کند. البته در اشعار سعدی هم مانند هر شاعر بزرگ دیگری تضادها و تناقض‌ها وجود دارد و گاهی عقیده‌ای را بیان می‌کند که با عقاید دیگرش در تباین است و این یک امر ناگزیری است و برای هر شاعر بزرگ این مسأله پیش می‌آید. چراکه در مورد حافظ هم با بسیاری از موارد تناقض و بیان‌های پارادوکسیکال مواجهیم.

حافظ در جایی حرفی را می‌زند و در جایی عکس آن را می‌گوید. شاید بعضی ضدو نقیض‌ها که در آرا و عقاید حافظ وجود دارد ناشی از همین نگاه به گستره جهان با همه تنوع‌ها و تفاوت‌هایش باشد. حافظ شاعری است که هم به ناسوت نگاه می‌کند و هم به لاهوت و طبعاً جمع بین این دو نمی‌تواند همیشه با هم باشند. می‌دانیم که انسان موجودی متغیر و تکامل پذیر است و در ادوار مختلف عمر خود اطوار مختلفی از حالات و روحیات دارد. حتی یک انسان ممکن است در یک روز دچار حالاتی متفاوت و متضاد شود. قبض و بسط عارفان ناشی از همین تفاوت حالات و تاثیرات ناگزیر بر تفاوت منظرهاست. گاهی فلک را سقف می‌شکافد و می‌خواهد طرحی نو بیندازد و گاه تخته‌بند ترس و رضا به داده می‌دهد. آنجا که می‌فرماید:

چرخ بر هم زنم ار غیرمرادم گردد

من نه آنم که زبونی کشم از چرخ فلک

و گاه می‌گوید:

در دایره قسمت ما نقطه تسلیمیم

لطف آنچه تو اندیشی حکم آنچه تو فرمایی

گاه سرش به (دنیی و عقبی) فرو نمی‌آید:

سرم به دنیی و عقبی فرو نمی‌آید

تبارک الله از این فتنه‌ها که در سر ماست

و گاه می‌فرماید:

ز پادشاه و گدا فارغم به حمدالله

گدای خاک در دوست پادشاه من است

بین این دو عقیده و رأی تفاوتی آشکار وجود دارد اما هرگز نمی‌توان حافظ را در این مورد

ملامت کرد.

می‌توان گفت غزلیات حافظ غذای روح مردم است...

بله، عمدتاً زیبایی‌های مندرج در شعر حافظ و پیوند آن با منویات، خواسته‌ها و آمال و آرزوهای مردم نشان‌دهنده این مسأله است. همین که مردم به کتاب حافظ تفأل می‌زنند و فال حافظ می‌گیرند و این‌که وقتی در مخمصه‌ای دچار می‌شوند به حافظ رجوع می‌کنند و از آن فال می‌گیرند. می‌دانید که حافظ تنها شاعری است که لسان الغیب نامیده شده است. وقتی مثلاً کسی عزیزی در سفر دارد به حافظ تفأل می‌زند این شعر می‌آید:

روز هجران و شب فرقت یار آخر شد

زدم این فال و گذشت اختر و کار آخر شد

چقدر این فرد با این غزل خوشحال می‌شود.

مردم با تنها دیوانی که تفأل می‌کنند دیوان حافظ است. چون کلمه به کلمه شعر حافظ با روحیات مردم ایران زمین در هم تنیده و نزدیک است. او مردم را می‌فهمد و آن‌ها را دوست دارد. مردم هم او را دوست دارند. این شانس را هیچ شاعر دیگری ندارد که این قدر مورد علاقه مردم باشد و این چیز جدیدی نیست چون انس مردم با حافظ از زمان حیات او شروع می‌شود. چرا که نسخ شعر حافظ دست به دست بین مردم پخش می‌شده است.

چرا بخش زیادی از دیوان حافظ به مبارزه با ریاکاران اختصاص داده شده است؟

زمان حافظ که اتابکان فارس بودند، بر‌خلاف شاه شجاع که حافظ به او خیلی ارادت دارد، با امیر مبارزالدین مخالف بود،چون او مردی ریاکار بوده است.حافظ می‌گوید: «در میخانه ببستند خدایا نپسند/که در خانه تزویر و ریا بگشایند»

حافظ یک شاعر موحد مسلمان خداباور انسان‌دوست است، اما به‌طور آشکاری از تظاهر و دورویی بدش می‌آید. ما می‌دانیم که درک و دریافت حافظ از دین، یک سلسله مناسک و مراسم نیست، بلکه ارتباط قلبی و نزدیک است با خدا. حافظ در اشعارش قبل از این‌که از جباریت خدا بهراسد به کریمیت و رحیم بودن او دل بسته و امیدوار است و از کسانی که پوسته و قشر دین را می‌گرفتند و از اندرونی آن که حب ذات لایزال باشد دور می‌ماندند، متنفر است. همان کسانی که کارشان دورویی و نیرنگ و تزویر بود. حافظ می‌فرماید:

نصیب ماست بهشت، ای خداشناس برو

که مستحق کرامت گناهکارانند

حالا در اینجا گناه آن چیزی است که شما به آن گناه می‌گویید، اما این‌که خداوند با آن مقام رحمانیت خواهد گذشت. یا در جای دیگر می‌گوید:

باده‌نوشی که در او روی و ریایی نبود

بهتر از زهد‌فروشی که در او روی و ریاست

پس حافظ از تظاهر به دین متنفر است و از کسانی که قرآن را دکان خود می‌کنند و مستمسک قرار می‌دهند تا بین مردم اعتماد کسب کنند، بدش‌می‌آید.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )
قبلی  
1  2  3 
  بعدی
صفحه 1 از 3