23 بهمن 1395

شهادت حضرت فاطمه «س» تسلست باد

 

فاطمه (علیها السلام) در نزد مسلمانان برترین و والامقام ترین بانوی جهان در تمام قرون و اعصار می‌باشد. این عقیده بر گرفته از مضامین احادیث نبوی است. این طایفه از احادیث، اگر چه از لحاظ لفظی دارای تفاوت هستند، اما دارای مضمونی واحد می‌باشند. در یکی از این گفتارها (که البته مورد اتفاق مسلمانان، اعم از شیعه و سنی است)، رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می‌فرمایند: "فاطمه سرور زنان جهانیان است". اگر چه بنابر نص آیه شریفه قرآن، حضرت مریم برگزیده زنان جهانیان معرفی گردیده و در نزد مسلمانان دارای مقامی بلند و عفت و پاکدامنی مثال‌زدنی می‌باشد و از زنان برتر جهان معرفی گشته است، اما او برگزیده‌ی زنان عصر خویش بوده است. ولی علو مقام حضرت زهرا (علیها السلام) تنها محدود به عصر حیات آن بزرگوار نمی‌باشد و در تمامی اعصار جریان دارد. لذا است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در کلامی دیگر صراحتاً فاطمه (علیها السلام) را سرور زنان اولین و آخرین ذکر می‌نمایند. اما نکته‌ای دیگر نیز در این دو حدیث نبوی و احادیث مشابه دریافت می‌شود و آن اینست که اگر فاطمه (علیها السلام) برترین بانوی جهانیان است و در بین زنان از هر جهت، کسی دارای مقامی والاتر از او نیست، پس شناخت سراسر زندگانی و تمامی لحظات حیات او، از ارزش فوق العاده برخوردار می‌باشد. چرا که آدمی با دقت و تأمل در آن می‌تواند به عالیترین رتبه‌های روحانی نائل گردد. از سوی دیگر با مراجعه به قرآن کریم درمی‌یابیم که آیات متعددی در بیان شأن و مقام حضرتش نازل گردیده است که از آن جمله می‌توان به آیه‌ی تطهیر، آیه مباهله، آیات آغازین سوره دهر، سوره کوثر، آیه اعطای حق ذی القربی و... اشاره نمود که خود تأکیدی بر مقام عمیق آن حضرت در نزد خداوند است. این آیات با تکیه بر توفیق الهی، در مقالات دیگر مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ما در این قسمت به طور مختصر و با رعایت اختصار، به مطالعه شخصیت و زندگانی آن بزرگوار خواهیم پرداخت.

 

نام، القاب، کنیه‌ها

 نام مبارک آن حضرت، فاطمه (علیها السلام) است و از برای ایشان القاب و صفات متعددی همچون زهرا، صدیقه، طاهره، مبارکه، بتول، راضیه، مرضیه، نیز ذکر شده است.

فاطمه، در لغت به معنی بریده شده و جدا شده می‌باشد و علت این نامگذاری بر طبق احادیث نبوی، آنست که: پیروان فاطمه (علیها السلام) به سبب او از آتش دوزخ بریده، جدا شده و برکنارند.

زهرا به معنای درخشنده است و از امام ششم، امام صادق (علیه السلام) روایت شده است که: "چون دخت پیامبر در محرابش می‌ایستاد (مشغول عبادت می‌شد)، نورش برای اهل آسمان می‌درخشید؛ همانطور که نور ستارگان برای اهل زمین می‌درخشد."

صدّیقه به معنی کسی است که به جز راستی چیزی از او صادر نمی شود. طاهره به معنای پاک و پاکیزه، مبارکه به معنای با خیر و برکت، بتول به معنای بریده و دور از ناپاکی، راضیه به معنای راضی به قضا و قدر الهی و مرضیه یعنی مورد رضایت الهی.(1)

کنیه‌های فاطمه (علیها السلام) نیز عبارتند از ام الحسین، ام الحسن، ام الائمه، ام ابیها و...

ام ابیها به معنای مادر پدر می‌باشد و رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) دخترش را با این وصف می‌ستود؛ این امر حکایت از آن دارد که فاطمه (علیها السلام) بسان مادری برای رسول خدا بوده است. تاریخ نیز گواه خوبی بر این معناست؛ چه هنگامی که فاطمه در خانه پدر حضور داشت و پس از وفات خدیجه (سلام الله علیها) غمخوار پدر و مایه پشت گرمی و آرامش رسول خدا بود و در این راه از هیچ اقدامی مضایقه نمی‌نمود، چه در جنگها که فاطمه بر جراحات پدر مرهم می‌گذاشت و چه در تمامی مواقف دیگر حیات رسول خدا.

 

 

 

بیان عظمت فاطمه از زبان پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)

 رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)، بارها و بارها فاطمه (علیها السلام) را ستود و از او تجلیل نمود. در مواقع بسیاری می‌فرمود: "پدرش به فدایش باد" و گاه خم می‌شد و دست او را می‌بوسید. به هنگام سفر از آخرین کسی که خداحافظی می‌نمود، فاطمه (علیها السلام) بود و به هنگام بازگشت به اولین محلی که وارد می‌شد، خانه او بود.

عامه محدثین و مسلمانان از هر مذهب و با هر عقیده‌ای، این کلام را نقل نموده‌اند که حضرت رسول می‌فرمود: "فاطمه پاره تن من است هر کس او را بیازارد مرا آزرده است." از طرفی دیگر، قرآن کریم پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را از هر سخنی که منشأ آن هوای نفسانی باشد، بدور دانسته و صراحتاً بیان می‌دارد که هر چه پیامبر می‌فرماید، سخن وحی است. پس می‌توان دریافت که این همه تجلیل و ستایش از فاطمه (علیها السلام)، علتی ماورای روابط عاطفی مابین پدر و فرزند دارد. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نیز خود به این مطلب اشاره می‌فرمود. گاه در جواب خرده‌گیران، لب به سخن می‌گشود که خداوند مرا به این کار امر نموده و یا می‌فرمود: "من بوی بهشت را از او استشمام می‌کنم."

اما اگر از زوایای دیگر به بحث بنگریم و حدیث نبوی را در کنار آیات شریفه قرآن کریم قرار دهیم، مشاهده می‌نماییم قرآن کریم عقوبت کسانی که رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) را اذیت نمایند، عذابی دردناک ذکر می‌کند. و یا می‌فرماید کسانی که خدا و رسول را اذیت نمایند، خدا آنان را در دنیا از رحمت خویش دور می‌دارد و برای آنان عذابی خوار کننده آماده می‌نماید. پس به نیکی مشخص می‌شود که رضا و خشنودی فاطمه (علیها السلام)، رضا و خشنودی خداوند است و غضب او نیز باعث غضب خداست. به بیانی دقیق‌تر، او مظهر رضا و غضب الهی است. چرا که نمی‌توان فرض نمود، شخصی عملی را انجام دهد و بدان وسیله فاطمه (علیها السلام) را بیازارد و موجب آزردگی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) گردد و بدین سبب مستوجب عقوبت الهی شود، اما خداوند از آن شخص راضی و به عمل او خشنود باشد و در عین رضایت، او را مورد عقوبتی سنگین قرار دهد.

نکته‌ای دیگر که از قرار دادن این حدیث در کنار آیات قرآن کریم بدست می‌آید، آنست که رضای فاطمه (علیها السلام)، تنها در مسیر حق بدست می‌آید و غضب او فقط در انحراف از حق و عدول از اوامر الهی حاصل می‌شود و در این امر حتی ذره‌ای تمایلات نفسانی و یا انگیزه‌های احساسی مؤثر نیست. چرا که از مقام عدل الهی، بدور است شخصی را به خاطر غضب دیگری که برخواسته از تمایل نفسانی و یا عوامل احساسی مؤثر بر اراده اوست، عقوبت نماید.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

12 بهمن 1395

خیابانها و محلات و ميدانها و پارکهایی که انقلاب نام آنها را عوض کرد

 
 
بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران اکثر خیابانها ,میادین , بزرگراهها , پارکها و سایر اماکن عمومی تهران و دیگر شهرها و روستاهای ایران عزیزمان با نام شهدای گرانقدر ایران اسلامی رنگ و روی تازه ای به خود گرفته اند. روحشان شاد و یادشان گرامی باد.
 
{پارکها}
 

قبل از انقلاب

بعد از انقلاب

پارک پهلوی

پارک دانشجو

پارک فرح

پارک لاله

پارک کوروش

پارک شریعتی

پارک شاهنشاهی

پارک ملت

پارک ولیعهد

پارک ولیعصر

پارک شهباز

پارک هفده شهریور

 
{ميدانها}
 

قبل از انقلاب

بعد از انقلاب

میدان شهیاد

میدان آزادی

میدان 28 مرداد

میدان استقلال

میدان فوزیه

میدان امام حسین

میدان سپه

میدان امام خمینی

میدان 24 اسفند

میدان انقلاب

میدان کندی

میدان توحید

میدان محمدرضا شاه

میدان جمهوری

میدان باغشاه

میدان حر

میدان فرحناز

میدان شمشیری

میدان ژاله

میدان شهدا

میدان کاخ

میدان فلسطین

میدان ولیعهد

میدان ولیعصر

 
 
{بزرگراهها}
 

قبل از انقلاب

بعداز انقلاب

بزرگراه شهیاد

بزرگراه آیت‌الله سعیدی

بزرگراه جردن

بزرگراه آفریقا

بزرگراه فرح‌زاد

بزرگراه آل‌احمد

بزرگراه شاهنشاهی

بزرگراه مدرس

 
{خيابانها و محلات}
 

قبل از انقلاب

بعد از انقلاب

خیابان آیزونهاور

خیابان آزادی

خیابان تخت‌طاووس

خیابان مطهری

خیابان شاهرضا

خیابان انقلاب

خیابان تخت جمشید

خیابان طالقانی

خیابان ولیعهد

خیابان پاتریس لومومبا

خیابان سلطنت‌آباد

خیابان پاسداران

خیابان فرح‌آباد

خیابان پیروزی

خیابان کندی

خیابان توحید

خیابان شاه

خیابان جمهوری

خیابان کوروش کبیر

خیابان شریعتی

خیابان آریامهر

خیابان فاطمی

خیابان زاهدی

خیابان قرنی

خیابان تاج

خیابان ستارخان

خیابان ثریا

خیابان سمیه

خیابان سپهبد رزم‌آرا

خیابان فدائیان اسلام

خیابان کاخ

خیابان فلسطین

خیابان پهلوی

خیابان مصدق

خیابان بلوار پهلوی

خیابان میرداماد

خیابان چرچیل

خیابان نوفل لوشاتو

خیابان شهناز و شهباز

هفده شهریور

کوي مکانير

سعادت آباد

خيابان بوذر جهمري

15 خرداد

خيابان وزرا

خالد اسلامبولي

خيابان دولت

شهيد کلاهدوز

خيابان مجيديه

استاد حسن بنا

خيابان فرمانيه

شهيد لواساني

خيابان پسيان

مقدس اردبيلي

خيابان زعفرانيه

فلاح

خيابان اختياريه

شهيد ديباجي

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

5 بهمن 1395

پروانه وار و پرکشيدن و شهادتت مبارک قهرمان

 

شعله​هاي زرد و قرمز تو را به ياد چه مي​اندازد؟

شعله هايي که گاهي آنقدر بي​رحمند که همه چيز را مي​بلعند. اگر چه اين شعله​ها زيبايي خاص خود را دارند؛ اما گاهي به خاطر اندکي بي​دقتي ، مي​تواند حادثه​اي بزرگ رقم بخورد. به ياد  آور لحظه​اي را که همه تلاش مي​کنند براي مهار عامل مرگ!

آري؛ به ياد آور لحظه​اي را که ماموران آتش​نشاني با تلاش وصف ناپذيري و با به خطر انداختن و ناديده گرفتن زندگي خود با تمام وجود براي نجات همنوعشان تلاش مي​کنند.لحظات مرگ و زندگي؛ لحظاتي که گاه صداي ناله را مي​توان شنيد و گاه تنها سکوتي مرگبار است.لحظاتي که درون هيچ​کس آرام و قرار نيست.

 
 

آتش​نشان ، يعني کسي که از جان و آسايش خود را در راه حفظ جان و آسايش ما مي​گذرد تا ما بتوانيم در امنيت زندگي کنيم.

روز پنجشنبه 29/10/95 در پي حادثه آتش​سوزي ساختمان تجاري پلاسکو تهران، خبر تلخي از رسانه​ها منتشر شد، مبني بر فرو ريختن اين ساختمان و محبوس شدن جمعي از پرسنل فداکار آتش​نشاني، که براي نجات جان و سرمايه هموطنان، با بذل جان عزيز خود، شجاعانه بکام اين آتش و مبارزه با آن رفته بودند. اما در يک لحظه با فرو ريختن اين ساختمان ، همگي در آوار حاصل از ريزش اين ساختمان ، گرفتار شدند و در زير هزاران تن آهن و سنگ خاک محبوس و مدفون شدند.

خوشبختانه با خبر شديم که هموطنان قدردان با حضور در ايستگاههاي آتش​نشاني و برگزاري مراسم دعا، از خداوند خواستار يافتن سلامت آنان شدند.و نيز با اهداي شاخه گل به اتش​نشانان، از تلاش آنان تشکر کردند.

مجتمع غير دولتي دخترانه نداي سيدالشهدا «ع» ، به نوبه خود، با عرض تسليت به محضر مولايمان ولي عصر «عج»، و رهبر معظم انقلاب و مردم فهيم و قدردان ايران، وظيفه مي​داند از زحمات اين انسانهاي شريف و فداکار، قدرداني نمايد و از خداوند متعال براي شهداي اين حادثه، تمناي اجر و غفران و براي خانواده​هاي ايشان، صبر درخواست نمايد.

 

اميدواريم مردم هميشه در صحنه ايران، با حضور خود در مراسم تشييع پيکر آتش​نشانان شهيد، نهايت تشکر و قدرداني خود را از اين قهرمانان ملّي به ظهور و عرصه برسانند و مرهمي باشند بر دل داغديده خانواده​هاي اين عزيزان و در نهايت امر، اميدواريم ديگر شاهد چنين حوادث دلخراشي نباشيم .

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

7 بهمن 1394

پويش مردمي بهترين کتابي که خوانده ام

پویش مردمی بهترین کتابی که خوانده ام

طرح« پویش مردمی بهترین کتابی که خوانده ام» از جمله برنامه های سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری مشهد و فرهنگسرای سلامت با هدف ارتقای سرانه مطالعه و ترویج فرهنگ مطالعه در بین شهروندان شهر بهشت آغاز شد که توسط کانون فرهنگی هنری شهید روحی برگزار می شود.

 
بهترین کتابی که خوانده ام

 

ایجاد فرصت و زمینه ای برای علاقمندان به گویندگی از طریق ضبط کتاب های صوتی، شناسایی افراد مستعد و علاقمند به گویا سازی کتاب برای پیشرفت فرهنگ کتابخوانی در شهر بهشت از جمله دیگر اهداف برگزاری این طرح است.در واقع برای پیشرفت فرهنگ کتابخوانی در شهر بهشت یکی از راهکارها اینست که زمینه تولید و نشر کتاب های صوتی را با بهره مندی از فضای مجازی و با کمک شبکه های اجتماعی دنبال کرد.
براین اساس و در راستای این هدف با توجه به جذابیت ها و ظرفیت های مناسب کتاب سخنگو یا همان کتاب صوتی، فرهنگسرای سلامت بنا دارد طرح پویش مردمی را در فضای مجازی و از طریق تلگرام با شماره09150751848 برگزار کند.

بخش اصلی(رقابتی) و بخش ویژه کودک

طرح « پویش مردمی بهترین کتابی که خوانده ام» در دو مرحله برگزار می شود که در مرحله اول مخاطبان می توانند با خواندن حداقل ده خط از یک کتاب و ضبط و ارسال آن در این طرح شرکت کنند و آثار ارسالی پس از بررسی اولیه و غربالگری صداها با حضور کارشناسان فن جهت شرکت در مرحله دوم گزینش می شوند.
در مرحله دوم 100 نفر از بهترین صداهای گزینش شده پس از گذراندن سه جلسه آموزشی درباره فن بیان، خواندن قصه گویی رادیویی و فراگیری تکنیک های لازم به رقابت می پردازند و آثار تولیدی داوری و نفرات برتر در آیین اختتامیه طرح تجلیل خواهند شد.

طرح « پویش مردمی بهترین کتابی که خوانده ام» در دو مرحله برگزار می شود که در مرحله اول مخاطبان می توانند با خواندن حداقل ده خط از یک کتاب و ضبط و ارسال آن در این طرح شرکت کنند و آثار ارسالی پس از بررسی اولیه و غربالگری صداها با حضور کارشناسان فن جهت شرکت در مرحله دوم گزینش می شوند

بخش مردمی جشنواره در دو بخش اصلی(رقابتی) و بخش ویژه کودک برگزار می شود که بخش اصلی(رقابتی) مخاطب آزاد است که در موضوعات مختلف هر کتابی را که در نظام مقدس جمهوری اسلامی به زیور طبع آراسته شده است و از نظر فرد بهترین کتابی است که خوانده است را انتخاب کرده و حداقل ده خط از آن را خوانده و پس از ضبط صدای خود با کمک هر نرم افزاری که در دسترس دارد از طریق یک شماره تلگرام به گروه« پویش مردمی بهترین کتابی که خوانده ام» ارسال کند.

اجرای طرح از اول آذرماه تا پایان 30 دی ماه

در بخش دیگر که بخش ویژه کودک است مخاطب آزاد است که یک جلد کتاب کودک را انتخاب کرده و بخواند و از شرایط شرکت در این بخش اینست که شرکت کنندگان صدای خود را با کمکrecorder   و یا ضبط کننده های دیگر از جمله تلفن همراه ضبط کنند و به آدرس کانال تلگرام ارسال کنند.
در این بخش تاکیدی بر استفاده از نرم افزارهای مخصوص ضبط صدا نیست و شرکت کنندگان نباید به هیچ عنوان جمله بندی های کتاب را تغییر دهند و این هنر مخاطبان است که بتوانند ده خط یا بیشتر از یک کتاب را با صدا و لحن های متفاوت اجرا کنند اما در هر حال باید سعی شود که اجرای صوتی حالت تصنعی نداشته باشد.
بازه زمانی اجرای طرح از اول آذرماه تا پایان 30 دی ماه است و به برگزیدگان اول تا سوم در بخش های چندگانه جوایز نفیس نقدی از 3000000  ریال تا 2000000 ریال به همراه حواله خرید کتاب از 700000 تا 300000 ریال اهدا می شود.
مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

23 بهمن 1393

گفت و گويي با علي صالحي نويسنده ي مجموعه داستان پاس عطش

گفت‌وگویی با علی‌ صالحی نویسنده‌ی مجموعه‌ داستان پاس عطش

مجموعه‌ی داستان پاس عطش

علی صالحی دندان‌پزشک است و در بوشهر زندگی می‌کند. روستایی‌نویس است و تاکنون دو مجموعه داستان و یک رمان منتشر کرده. شخصیت‌های داستانی‌اش را می‌شناسد و با مناسبات روستایی کاملا آشناست.

چهارمین اثر داستانی علی صالحی از سوی نشر ثالث روانه بازار كتاب شده شامل 13 داستان كوتاه با نام‌های «بهار سرد»، «جان نخل»،‌ «حباب‌های سرخ»، «پاس عطش»، «ابرهای دور»،‌ «ناله بلند»،‌ «جعبه جادو»، «قربانی»، «زخم»، «خون نخل» و «دل نخل» است.

در قسمتی این اثر می‌خوانیم: «قدم بلندی برداشت. انگار كار مهمی دارد گفت: یالا، یا خدا، الله كرم گفت اووف! همی فقط منتظر تو بود كه بگی. اگر تو گفتی همین حالا می‌باره. علی‌یار گفت: تو یعنی نمی‌تری دهن میراث گشنه‌ات 1 دقیقه ببندی؟ محسین گفت: راست می‌گه خوب ده كمی خودت بگیر ببینم چطور می‌شه؟»

مجموعه داستان «پاس عطش»، در 120 صفحه، با شمارگان هزار و 100 نسخه، به قیمت 6 هزار تومان از سوی نشر ثالث به كتابفروشی رسید.

از صالحی تاکنون کتاب هایی چون «کولی عاشق»، «مساله زن» و «لکه های گل» منتشر شده است.

به دلیل انتشار مجموعه‌ی داستان «پاس عطش» که ناشر آن ثالث است، گفت‌وگویی با او انجام گرفته است:

آقای دکتر صالحی خودتان را روستایی‌نویس می‌دانید یا اصولا قایل به چنین تقسیم‌بندی‌هایی نیستید؟

شما انگار جواب من را می‌دانستید که در بخش دوم سوال پرسیده‌اید قائل به این تقسیم‌بندی‌ها هستید؟ نه. قائل نیستم. می‌دانید که این تقسیم‌بندی‌ها بعد از نوشتن می‌آید. خیلی بعد. هر انسانی طی یک مکانیسم بسیار پیچیده محصول شرایط و عواملی است که خیلی از آنها در اختیار او نیستند. از اولین لحظه تشکیل اولین سلول انسان این شرایط و عوامل شروع به کار می‌کنند. آب و هوا، تغذیه، شرایط اقتصادی خانواده، فرهنگ خانواده و جامعه، بعدها موفقیت‌ها و ناکامی‌ها، کتاب‌هایی که می‌خوانید جاهای که می‌روید، ترس‌ها، شادی‌ها و هزاران عامل ریز و درشت دیگر از کودک در مراحل رشد شخصی می‌سازد که یگانه است و نگاهش به دنیا نیز یگانه. اگر این شخص بعدها گرفتار نوشتن هم بشود مگر می‌شود که تجربیاتش در نوشته‌هایش منعکس نشود؟ یکی از آن همه عوامل جغرافیا است. شاید هم جبر جغرافیا که می‌گویند. شما فرض کنید جای شما و محمود دولت‌آبادی را مثلا با خانم گلی ترقی و امیرحسین چهلتن عوض می‌کردند. چه اتفاقی می‌افتاد؟ معلوم است که هرکسی از داشته‌های خودش می‌نوشت و چهلتن و ترقی از روستا می‌نوشتند و شما و دولت آبادی از شهر. شهر یا روستا به عنوان یکی از مصالح داستان. مصالح در کوه و کویر و کنار دریا با هم متفاوت است و به همین دلیل خانه‌ها یک شکل نیستند. در وهله اول داستان باید خوب ساخته شود گیریم با مصالحی متفاوتی. به قول سینمایی‌ها لوکیشن‌ها شاید متفاوت باشد.

به‌نظر می‌رسد «پاس عطش» از بسیاری جهات، مثل نثر و فرم از مجموعه‌ی «لکه‌های گل» فراتر می‌رود. خودتان در این‌باره چه فکر می‌کنید؟

تلاش من این بوده که نیم قدم از سطح قبلم جلوتر بیایم و اگر این طور که شما می گویید شده باشد من خوشحال خواهم بود و ممنون از تشویق و تایید شما.

نثر شما، نثر روان، غنی و در خور موضوع داستان‌های‌تان است. چطور به این نثر دست پیدا کردید؟

که هر چه در جواب شما بگویم خودستایی شود. تنها بگویم که با گفته شما احساس می‌کنم تلاشم بی‌فایده نمانده.

تا کی می‌خواهید از روستا بنویسید، شما دندان‌پزشک هستید و محل رجوع مردم، تصمیم ندارید از تجربه‌های شغلی و شهریتان بنویسید؟

من از نوشتن هیچ چشم‌داشتی ندارم الا حظی که لحظه نوشتن می‌برم . بنابراین از چیزهایی می‌نویسم که در من شور و انگیزش ایجاد می‌کنند . نمی‌دانم تا کی مصالح روستا می‌توانند مرا بشوراند. از سویی دیگر من شناخت بسیار عمیقی از آدم‌های روستا دارم. چشم که بر هم بگذارم می‌توانم به خاطر بیاورم که در کدام کوچه خشتی افتاده یا کدام دیوار کج شده و فلان آدم در این لحظه احتمالا به چه فکر می‌کند. فکر می‌کنم موضوعاتی که باهاش درگیرند اساسی است. البته من یادداشت‌های زیادی درباره بیماران و مسایل آنها و کادر پزشکی دارم اما واقعا نمی‌دانم به درد داستان می‌خورد؟ و من همیشه اجازه می‌دهم اگر ذهنم با موضوعی درگیر شد در طول زمان کارش را بکند. اگر قابل نوشتن باشد سماجت می‌کند برای نوشته شدن اگر نه هم، بهتر که فراموش شود. من رمان کوتاهی سال 87 چاپ کردم به نام« مسئله زن‌ها بودند» بخشی از آن در محیط بیمارستان و درمانگاه و مطب می‌گذرد بخشی دیگر هم در روستا البته به صورت یادآوری.

 

من از نوشتن هیچ چشم‌داشتی ندارم الا حظی که لحظه نوشتن می‌برم . بنابراین از چیزهایی می‌نویسم که در من شور و انگیزش ایجاد می‌کنند .

سه داستان انتهایی مجموعه‌ی «پاس عطش» به نظرم بهترین داستان‌های این مجموعه هستند، چرا آنها را در انتهای مجموعه آوردید؟

من اعتقاد ندارم داستان‌های خوب را اول بگذاریم و بقیه را آخر. اتفاقا باید مزد خواننده‌ای که ما را تحمل کرده چند داستان خوب در آخر باشد. ضمن این که من در چینش همه داستان‌ها از اول تا آخر هدفی داشتم که اگر دقت کنید متوجه خواهید شد. از سویی سه داستان آخر بازگشت به زمین و طبیعت است.

سه داستان به‌هم پیوسته‌ی آخر کتاب که موضوع‌شان نخل است، نشان می دهد شما توانایی نوشتن رمان را هم دارید. نمی‌خواهید رمان بنویسید؟

رمان «مسئله زن‌ها بودند» چاپ شده. رمان دیگری هم «زنی در گور»، سال 84 داده بودم که در نیامد و حالا دیگر برایم مهم نیست و راست‌راستی در گور شد. رمانی هم در انتظار چاپ دارم که امیدوارم آنقدر طولانی نشود که اهمیت‌اش را برای من از دست بدهد.

آنچه در داستان‌های شما در وهله اول مخاطب را جذب می‌کند. تجربه‌ی زیستی غنی شماست. از خودتان، تجربه‌هایتان و اهمیت این موضوع برای ما بگویید.

تا بیست و سه سالگی در روستا بودم و نزدیک، خیلی نزدیک، به طبیعت. در آغوش طبیعت و آفتاب و نخلستان‌ها و ... تجربیاتم؟ به یکی نامه محال است که تحریر کنم ... به گفته نمی‌آید . تو خود حدیث مفصل بخوان ...

آقای صالحی شما از اقلیم جنوب می‌نویسید آیا قایل به مکتب داستانی جنوب هستید، آن‌طور که خیلی‌ها هستند؟

جنوب به عنوان صحنه و اتمسفر و فضای داستان. رنگ و بو و عوامل طبیعی جنوب معلوم است که با شمال یا اصفهان یا هر جای دیگر متفاوت است. اما داستان خوب در هر جا که نوشته شود خوب است و اگر داستانی بد باشد هیچ تقسیم‌بندی نجاتش نخواهد داد.

زن‌ها در داستان‌های‌تان جایگاه ویژه‌ای دارند، عاشق می‌شوند، رنج می‌کشند، نگهبان خانه و سنت هستند و در یک کلام زنده‌اند، چطور به این مرحله رسیدید؟

واقعا «مسئله زن‌ها بودند»! زن‌هایی که من می‌شناختم بار زندگی روی دوش آنها بود. فکر می‌کنم در هر جایی، شهر یا روستا، نیمه سنگین زندگی را زن‌ها به‌دوش می‌کشند و من فرصت داشتم در کودکی کنار زن‌هایی که قالی می‌بافتند بنشینم می‌دیدم چطوری گره به گره چابک‌وار، رج به رج جلو می‌روند و زیر لب‌آواز می‌خوانند و گاهی در گوشی یا به گمان این‌که منِ کودک از آن حرف‌ها سر در نمی‌آورم حرف دلشان را برای هم می‌گفتند یا خنده زیر جلکی زن و دختر‌هایی که زیر نخل‌ها در گرمای طاقت‌فرسا خرما می‌چیدند و دخترکانی که در بهار بزغاله‌ها را به چرا می‌بردند، همه این‌ها هیچ نمی‌خواستند و حاصل کارشان خرج خانواده می‌شد... بعضی دختران بی‌پروا که رشک‌انگیز می‌خندیدند یا مادران که پیچیده در چادرها در میدان‌گاهی روستا سربازها را بدرقه می‌کردند و دوباره دیده بودم که چطور ملتهب با لب‌های لرزان نگران شنیدن خبری بودند از میدان‌های جنگ و همه در سکوت و ... مهربانی بی‌حد و حصر آن‌ها و مادری بی‌دریغ برای همه و دیگر چه بگویم ... زن‌ها نیمه مهربان زندگی‌اند.

در حال حاضر مشغول چه کاری هستید؟

مشغول نوشتن هستم. ببینیم چه حاصلی داشته باشد...

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

12 بهمن 1393

علائم اعتياد به کتاب

علائم اعتیاد به کتاب

تاکنون با خود اندیشیده‌اید که ممکن است به کتاب اعتیاد پیداکرده باشید؟ اگر 15 نشانه‌ای که در این مقاله توضیح می‌دهیم را داشته باشید؛ قطعاً جزو معتادان به کتابید. لطفاً لگد به عادت خود نزنید، شما و کتاب‌ها عالی هستید!

کتاب

مگان کیبل از گاردین با بررسی پدیده کرم کتاب / bookworm علاقه زیاد به کتاب را نه‌تنها مفید بلکه عالی توصیف کرده است و نشانه‌های ظهور آن را بدین ترتیب شرح می‌دهد:

من همیشه معتاد به کتاب بوده‌ام. حس و هیجان لمس کردن کاغذ رمان، بوی کتاب و ... اگر بتوانم بدون خیلی چیزها زندگی کنم، قطعاً بدون کتاب نمی‌توانم! نام من مگان است و به اصطلاح «Bookaholic» هستم.اعتیادی که هرکسی به داشتنش افتخار می‌کند.

اما علائم آن چیست؟

1- نود درصد از لیست آرزومندانه ما، در تولد، کریسمس و شاپینگ، کتابی باشد. نیاز به غذا و لباس در هر انسانی وجود دارد اما اینکه به کتاب‌فروشی رفته و با 5 کتاب بدون برنامه‌ریزی فروشگاه را ترک کنید این می‌شود ....

2- گفتگوهای خانوادگی اغلب درباره فیلم و برنامه‌های تلویزیونی است اما به عقیده شما همه چیز به کتاب ختم شده و کتاب میلیون‌ها بار از فیلم و تلویزیون بهتر است. حتی اگر در مورد فیلم هم‌صحبت کنید اشاره‌ای به جمله‌ای از یک کتاب خواهید کرد.

3- دوستان و اطرافیان شما روی دیوار اتاقشان تصاویری از کارکترهای تلویزیونی-سینمایی، شخصیت‌های ورزشی و سلبریتی‌ها نصب می‌کنند اما اتاق شما قفسه‌های کتاب داشته و پوستر کتابی و تصویری از یک نویسنده روی دیوار نقش بسته است.

4- تعداد زیادی کتاب در اتاق‌خواب به صورت رهاشده روی زمین، در قفسه لباس‌ها، داخل کشو، میز آرایش و ... رها کرده‌اید! و با خود می‌گویید چه کسی می‌خواهد ببیند؟ چه اهمیتی دارد؟

5- بچه‌ها اغلب لباس‌هایی که عکس هنرپیشه و ورزشکار و ... دارد را می‌پوشند اما شما یک لباس معمولی درحالی‌که دفتر یا تبلت خود را زیر بغل زده‌اید به اطرافیان نگاه متفکرانه انداخته و هرکسی که شما را می‌بیند، خیال می‌کند با یک نویسنده روبرو شده است.

 

اگر در حال یخ زدن از سرما هستید و جانتان از کفتان می‌رود، اول لباستان را آتش می‌زنید، بعد کفش و کلاهتان را و حتی موهایتان را و در آخر شاید کتابتان را!
6- برخی از بهترین دوستان شما واقعی نیستند. بلکه از داخل کتاب آمده‌اند و با آن‌ها همزاد پنداری کرده و به‌نوعی در تصوراتتان زندگی می‌کنید. قهرمانان درون شما ستارگان سینما و موسیقی نیستند یا شاید اصلاً انسان نباشند! به هر حال ممکن است آن‌ها نویسندگانی باشند که شما شخصیت‌های داستان خیالی خود را با آن می‌سازید و جالب اینکه در مشتتان است.

7- ذهن شما درگیر شخصیت‌های کتاب شده است مثل هری پاتر، سقوط ستارگان ما و ... اما هیچ‌چیزی شما را شادتر از تمام کردن داستان و خواندن تا انتها نمی‌کند. سپس فکر می‌کنید قلبتان شکسته، یا روحتان شفا نمی‌یابد و ... تا اینکه کتاب جدید و موردعلاقه خود را بیابید.

8- همیشه به دوستان خود پیشنهاد کتابی می‌کنید. آن‌ها می‌دانند شما بیشتر از بقیه کتاب می‌خوانید و به همین خاطر خودشان را با اخبار و اطلاعات شما به‌روز می‌کنند. چنین اعتیادی واقعاً جذاب است.

9- آیتم‌های موردعلاقه کتابی خود را در اطراف زندگی خود جستجو می‌کنید. مثلاً جنایات سایبری هنگام رفتن به بانک و ...

10- برای همه موقعیت‌ها نقل‌قول کتابی در چنته خوددارید. وقتی کسی از یک داستان عشقی برایتان می‌گوید رفرنس کتابی‌اش را شما می‌دهید. مشاوره کتابی بیش از حد می‌دهید و به‌طور مستقیم موضوعات کتابی را مطرح می‌کنید.

11- رویاهای عادی ندارید. جهان را بر اساس آنچه در کتاب می‌خوانید تصور می‌کنید.کارکترهای کتابی به خوابتان می‌آیند و خواب کتابی زیاد می‌بینید. هر کاری انجام می‌دهید، مثلاً خوردن سیب مسموم، به این شرط که بگذارند با کتاب تنها باشید!

12- وقتی بزرگ‌شده و بچه‌دار می‌شوید علاقه‌مندید نام بچه‌های خود را از شخصیت‌های کتابی انتخاب کنید: لورا، مگنس، شرلوک و ...

13- از زندگی نرمال و خوردن غذا و ... دست می‌کشید به این شرط که تمام وقتتان را با کتاب بگذرانید. خورد و خوراک خود را هنگام خواندن یک کتاب مهیج و موردعلاقه فراموش می‌کنید. نمی‌خوابید تا کتاب را تمام کنید و بعد می‌گویید: ارزشش را داشت!

14- خودتان به خودتان پاداش می‌دهید. مثلاً می‌گویید وقتی دو فصل از کتاب درسی را خواندم، یک فصل از کتاب رمان را خواهم خواند. البته دوستانتان بیسکویت، یوتیوب و خواب را ترجیح می‌دهند و شما کتاب موردعلاقه‌تان را!

15- اگر در حال یخ زدن از سرما هستید و جانتان از کفتان می‌رود، اول لباستان را آتش می‌زنید، بعد کفش و کلاهتان را و حتی موهایتان را و در آخر شاید کتابتان را!

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

5 بهمن 1393

رهيافت ها و راهکارهاي کتابخواني

رهیافت‌ها و راهکارهای کتابخوانی

 


 در کشور ما در حدی که بتوان بر اساس ظواهری که بدون توسل به آمارگیری‌های دقیق برای هر ناظری آشکار است قضاوت کرد، می‌توان گفت که تلاش در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی خالی از برخی دستاوردها نبوده است.

 


 کتابخوانی

دکتر علی پایا: مساله ترویج فرهنگ کتابخوانی در میان عامه مردم، امری نیست که صرفا برای مسوولان فرهنگی و اهالی قلم در مملکت ما به صورت موضوعی که ‌باید برای بهبود آن کوشش کرد، مطرح باشد، این مساله حتی در کشور‌های پیشرفته‌ای نظیر انگلستان که فرهنگ کتابخوانی در آنها کم و بیش نهادینه است، دایما مد نظر برنامه‌ریزان فرهنگی و دست‌اندرکاران امور آموزشی و سیاست‌گذاران و مسوولان و نیز نویسندگان و اندیشوران قرار دارد. آنچه به‌خصوص موقعیت کتاب و کتابخوانی را حتی در کشور‌های پیشرفته از حیث امور فرهنگی با دشواری مواجه می‌کند، نفوذ پرقدرت رسانه‌هایی نظیر تلویزیون و سینما و فناوری‌هایی همچون اینترنت و شبکه وب و بازی‌های رایانه‌ای است که رقیب سرسختی برای رسانه کتاب به شمار می‌آیند.

در کشور ما در حدی که بتوان بر اساس ظواهری که بدون توسل به آمارگیری‌های دقیق برای هر ناظری آشکار است قضاوت کرد، می‌توان گفت که تلاش در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی خالی از برخی دستاوردها نبوده است. شاید چشمگیرترین دستاورد در این زمینه حضور مستمر و پررنگ خانم‌ها در عرصه کتابت و نویسندگی است که طبعا ‌باید با نوعی اقبال به کتابخوانی در میان این گروه از اعضای جامعه همراه بوده باشد.

درخصوص شیوه‌هایی که می‌توان برای کمک به بسترسازی جهت نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی از آنها بهره گرفت، شاید اشاره به الگوهایی که در کشور‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد، خالی از فایده نباشد. در این کشور‌ها کوشش می‌شود فرهنگ کتابخوانی از سنین پایین و در میان نوآموزان دبستانی و پیش‌دبستانی ترویج شود و در این میان کتابخانه‌های عمومی با ارایه برنامه‌های مختلف جهت تشویق این قشر از جامعه به کتابخوانی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

درخصوص شیوه‌هایی که می‌توان برای کمک به بسترسازی جهت نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی از آنها بهره گرفت، شاید اشاره به الگوهایی که در کشور‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد، خالی از فایده نباشد. در این کشور‌ها کوشش می‌شود فرهنگ کتابخوانی از سنین پایین و در میان نوآموزان دبستانی و پیش‌دبستانی ترویج شود

 برگزاری جلسات قصه‌خوانی هفتگی، دعوت از نویسندگان کتاب‌های کودکان برای دیدار رودررو با کودکان و والدین آنان، تشویق والدین به‌خصوص مادران به خواندن کتاب برای کودکان کم‌سن و سال و بالاخره برگزاری مسابقاتی در زمینه کتابخوانی از جمله فعالیت‌های این کتابخانه‌های عمومی است.

 کتابخوانی

در تراز خوانندگان مسن‌تر نیز فعالیت‌هایی که در سطوح مختلف فرهنگی برای جلب و تحریص این افراد به خواندن کتاب صورت می‌گیرد، از اهمیت برخوردارست. برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب با شرکت شماری از خوانندگان و حضور مولفان و نویسندگان، ارایه خلاصه‌هایی از تازه‌ترین کتاب‌ها در نشریات یا عرضه آنها در قالب برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی و بالاخره برگزاری مسابقات مربوط به بهترین کتاب‌ها، از جمله دیگر اقداماتی است که در کشور خود ما نیز نمونه‌های مشابه آن کم و بیش اجرا می‌شود.

ناشران نیز در کشور‌های پیشرفته سهم مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی ایفا می‌کنند. این گروه نیز با برگزاری مسابقات مربوط به بهترین کتاب‌ها، دعوت از نویسندگان و اهل قلم برای دیدار و گفت‌وگو و بحث نقادانه با خوانندگان و عرضه کتاب با تخفیف‌های مخصوص به خوانندگان، می‌کوشند سهم خود را در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی ایفا کنند.

نکته مهمی که درخصوص الگوی کشور‌های پیشرفته در نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی ‌باید مورد تاکید قرار داد، وجود نوعی هماهنگی نانوشته میان بخش‌های مختلف جامعه در این زمینه است. به بیان دیگر در این کشور‌ها، در عین آنکه راه برای ابتکارهای شخصی و فردی باز است، بخش‌های مختلف از رادیو‌ها و تلویزیون‌ها و رسانه‌های مکتوب اعم از روزانه و هفتگی و ماهانه گرفته تا نهاد‌های دولتی و تا بخش خصوصی نظیر ناشران و حتی موسسات تجاری و صاحبان سرمایه به گونه‌ای عمل می‌کنند که برآیند فعالیت آنها به شکل بردار مشخصی در راستای تشویق همگان به خواندن کتاب عمل می‌کند و چنین نیست که فعالیت این بخش‌های مختلف ناقض یکدیگر باشد.

 

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

26 بهمن 1392

مطالعه مفهومي

مطالعه مفهومی

مطالعه مفهومی -

 

(خردمند به کار خویش تکیه کند و نادان به آرزوی خویش. .... «حضرت علی علیه السلام»)

*1- مطالعه کردن یک رفتار است، رفتاری که باید کاملاً آموخته شود. مهارتهای مطالعه کردن، یکی از اصلی ترین مهارتهایی است که باید یاد بگیرید. زیرا اساس پیشرفت تحصیلی شما بر چگونگی استفاده از این مجموعه مهارت نهاده شده است.

*2- لازم است با روشهای مطالعاتی آشنایی لازم را بدست آورید و بدانید که هر روش را کجا؟ چگونه و چرا؟ باید بکار بگیرید.

*3- عمده ترین روشهای مطالعه عبارتند از مطالعه مفهومی، مطالعه تثبیتی، مطالعه تشخیصی، مطالعه ترمیمی، مطالعه تکمیلی، مطالعه تسلطی و مطالعه آزمونی.

*4- مطالعه مفهومی از نخستین دقایق آغاز تدریس آغاز می شود. برای مطالعه مفهومی باید در کلاس درس سر تا پا گوش بود زیرا دبیران محترم تمام تلاششان را برای انتقال مطالب به دانش آموزان انجام می دهند. بنابراین در کلاس باید به تمامی مفاهیمی که تدریس می شود و ارتباط بین مفاهیم پی برد و سپس بلافاصله در همان روز با مطالعه متن کتاب و یادداشت برداری های سر

کلاس و تطبیق مرتب آنها با آنچه در آن روز تدریس شده مطالعه مفهومی خود را تکمیل نمایید، چنانچه احساس می کنید که در پاره ای از موارد امکان تسلط بر مفاهیم را نیافته اید. بلافاصله درصدد بازآموزی و جبران یادگیریتان برآیید.

*5- مطالعته تثبیتی همواره پس از مطالعه مفهومی، باید به کار گرفته شود. هدف از این نوع مطالعه جا افتادن یا تثبیت مفاهیم قبلاً آموخته شده است این روش مطالعه در برگیرنده 3 نوع فعالیت به شرح زیر است.

الف) حفظ کردن: در این فعالیت پس از درک کامل مفاهیم درسی مثلاً قواعد عربی یا دستور زبان فارسی یا گرامر انگلیسی حتماً باید از طریق حفظ کردن آنها را در ذهن تثبیت کرد.

ب) حل کردن: در این فعالیت که عموماً در درسهایی مثل ریاضی، هندسه، فیزیک، جبر، آمار و تا حدودی شیمی بکار می رود. پس از مطالعه عمیق مفهومی و درک کامل آموخته های کلاسی با حل کردن مسائل مختلف تلاش می کنیم تا مفاهیم آموخته شده را از طریق به کار بستن آنها در موقعیتهای مختلف فرضی تثبیت کنیم و به اصطلاح آنها را در ذهنمان جا بیاندازیم.

ج) تمرین کردن: این فعالیت نیاز به انجام تمرینهایی اختصاصی دارد که شامل حل کردن نمی شود مثل تمرین های رایج در درس عربی و زبان، بررسی های تحقیقی در تاریخ ادبیات، زیست، فیزیک، و شیمی. این تمرین ها به تثبیت آموخته های مفهومی منجر می شود.

نکته: تمرین کردن باعث ورود بیشتر اطلاعات به حافظه طولانی مدت می شود.

*6- حد و حدود مطالعه تثبیتی، این نوع مطالعه تا ا ندازه ای باید تداوم یابد که بدون گیر کردن و بدون اتلاف وقت و بدون اشکال با صحت و سرعت بتوانید از پس تمرینات موجود در کتابهای درسی یا کتابهای کار برآیید.

*7- مطالعه تشخیصی، یکی دیگر از انواع روش مطالعه است که هدف از آن تشخیص نقاط ضعف مطالبی است که آموخته ایم. به عبارت دیگر مطالعه تشخیصی نوعی مطالعه است که هدف آن اشکال یابی است. اینکه پی ببریم که کدام بخشی از مطالب را کاملاً آموخته ایم و در کدام قسمتها هنوز ضعف یا ضعف هایی داریم.

*8- برای مطالعه تشخیصی می توانید به طرق زیر عمل کنید:

الف) از آزمونهای سال های قبل و یا مجموعه سئوالات مکتوب استفاده کرده از خودتان امتحان به عمل آورید، قبل از آنکه توسط دبیر مورد امتحان واقع شوید.

این خودآزمایی صادقانه، جدی و سختگیرانه باید به عمل آید زیرا اهمال در این بخش می تواند به خود فریبی بیانجامد. یعنی اینکه فکر کنیم بلدیم در حالی که بلد نیستیم.

ب) در مورد مطالب حفظ کردنی، خودتان از خودتان بپرسید و خودتان به خودتان جواب دهید. جوابهای داده شده را با متن کتاب مقایسه کنید و به این ترتیب خودتان را مورد ارزشیابی شفاهی قرار دهید. این کار محفوظاتتان را مورد ارزیابی قرار می دهد. همان کاری را که تا کنون بارها انجام داده اید این نقش را ممکن است والدین یا دوستانتان بازی کنند.

ج) در صورت امکان می توانید از دیگران برای آزمون گرفتن کمک بگیرید.

9*- مطالعه ترمیمی: این نوع از مطالعه شکل دیگری از مطالعه هدفمند است که برای رفع اشکالات و ترمیم نقاط ضعف یادگیریمان بکار گرفته می شود. در این روش فقط آنچه را که خوب یاد نگرفته ایم مجدداً مورد مطالعه مفهومی و تثبیتی قرار می دهیم. نام دیگر این روش مطالعه، رفع اشکال است.

*10- مطالعه تکمیلی آخرین حلقه از زنجیره مطالعات تشریحی است که با هدف تکمیل آموخته هامان می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در این روش با مراجعه به کتب کمک آموزشی، جزوات و سایر منابع آموزشی می کوشیم تا دایره یادگیریمان را گسترده تر و عمق آموخته هامان را بیشتر کنیم.

*11- مطالعه تسلطی: شکل دیگری از یادگیری، مطالعه تسلطی است. در این ر وش با تکیه بر نکته خوانی و تست زنی و دقت در جزئیات و روابط آشکار و پنهان بین مفاهیم تلاش می کنیم تا میزان تسلط خودمان را بر دروس افزایش داده و ضمن افزایش سوادمان بر سرعت تست زنی مان هم بیافزایم. بهترین راهکار در این نوع مطالعه استفاده از کتب تستی طبقه بندی شده است.

*2- مطالعه آزمودنی: شکل دیگری از مجموعه مطالعات هدفمند است که ما را برای حصول موفقیت در آزمونهایی که در معرض آنها قرار می گیریم کمک می کند، این شکل از آزمون معمولاً درجه مهارت ما را در پاسخگویی در شرایط استاندارد می سنجد. مثلاً در آزمونهای کلاسی، نهایی، کنکورهای آزمایشی یا کنکورهای رسمی.

*13- به خاطر داشته باشید که رفتار مطالعاتی، یک رفتار هدفمند است. در این رفتار شما باید کاملاً فعالانه و نه منفعلانه با فعل خواندن روبرو شوید. بنابراین روخوانی صرف اصلاً روش مناسبی برای یادگیری نیست.

نکته: با هدف و اندیشه و قصد مطالعه کردن مطالعه کنید. نه به خاطر عذاب وجدان یا رفع تکلیف یا اعمال فشار

*14- فراموش نکنید که موقع مطالعه حتماً یادداشت برداری کنید. زیر نکات مهم خط بکشید. طرح سؤال کنید. برای پرسشهایتان پاسخی بیابید. دسته بندی مطالب را در دستور کارتان قرار دهید. مطالب را با آموخته های قبلی تان پیوند بزنید. آنها را با هم مقایسه کنید و...

*15- مطالعه کردن زمانی مفید است که توام با تمرکز باشد، چنانچه در هنگام مطالعه کردن تمرکز ندارید. یعنی، میزان بهره وری مطالعاتی شما پایین است و شما خوب یاد نمی گیرید.

*16- هدف از مطالعه را قبل از شروع مطالعه مشخص کنید. مثلاً برای مرور کردن می خوانید یا برای یاد گرفتن؟ برای رفع اشکالتان مطالعه می کنید یا برای شرکت در یک آزمون؟ برای یادگیری هر چه بیشتر می خوانید یا برای پاسخ گفتن به وظایف محوله؟

*17- مطالعه زمانی مفیدتر خواهد بود که بر اساس برنامه ریزی صورت گیرد. بنابراین برای خودتان برنامه ریزی مطالعاتی داشته باشید. بدون برنامه ریزی درس خواندن یعنی به هدر دادن وقت استعداد و امکاناتتان.

*18- کند خوانی: کند خوانی یکی از عواملی است که باعث خستگی جسمی، خستگی چشم، اتلاف وقت، کاهش درک مطلب، بی حوصلگی، عدم علاقه، حواس پرتی، بی دقتی و بی برنامگی می شود. برای رفع این اشکال حتماً با روانشناس متخصص مشاوره کنید.

*19- به عادتهای مطالعاتی هم باید توجه خاصی داشت برخی از عادات پیش برنده و مفید هستند و پاره ای از آنها بازدارنده و مضر هستند این عادات را شناسایی کنید و رو ش های حفظ یا مقابله با ایجاد یا اصلاح آنها را فرا بگیرید.

*20- اصول خوب خواندن را یاد بگیرید. به خاطر داشته باشید که بِه خوانی یا خوب خواندن بهتر از پیش خوانی یا زیاد خواندن است.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

13 بهمن 1392

کتاب درمانی جواب می دهد؟

کتاب درمانی جواب می دهد؟
کتاب درمانی جواب می دهد؟

گفت وگو با دکتر مریم حناساب زاده اصفهانی درباره کتاب های خودیاری روان شناسی

همسو با جریان رشد و گسترش انواع کتاب‌های خودیاری در برخی از کشورهای جهان، فرهنگ خود روان‌درمانی با کتاب با فاصله یک یا دو ‏دهه پس از غرب و آمریکا، در ایران نیز جایگاهی پیدا کرده و با بالا گرفتن تب کتاب‌های خودیاری روان‌شناختی (‏به ویژه در میان جوانان) روند رو به رشدی داشته است.
‏در مفهوم کلی، کتاب‌درمانی به معنای استفاده از کتاب و مواد خواندنی سودمند برای حل مشکلات ‏جسمی و روان‌شناختی است اما در روان‌پزشکی و روان‌شناسی بالینی، کتاب‌درمانی به عنوان مکمل درمان فرد و ‏راهنمایی برای حل مشکلات شخصی وی شناخته می‌شود که در پوشش یکی از فنون روان‌درمانی، با ‏توصیه درمانگر و به شکلی سازمان‌یافته و هدف‌دار مورد استفاده قرار می‌گیرد.
درمانگران چگونه با استفاده از کتاب‌های روان‌شناختی می‌توانند به مراجعان خود کمک کنند؟
درمانگران از فن کتاب درمانی به‌ویژه در رویکرد‌ «روان‌درمانی‌شناختی» و با هدف آشنا کردن بیمار با نوع مشکل یا اختلالی که ‏دارد، افزایش دانش مربوط به این مشکل یا اختلال (مانند عوامل ایجاد‌کننده یا تشدیدکننده آن، سیر بیماری و ‏پیش‌آگهی) استفاده می‌کنند. آنها همچنین در بسیاری از موارد کتاب‌درمانی را به شکل مستقیم با هدف در اختیار گذاشتن راهبرد‌هایی ‏برای تغییر به بیمار پیشنهاد می‌کنند. در واقع در این شرایط ویژه است که کتاب به عنوان ابزاری برای خود‏درمانی برای بیمار به کار گرفته می‌شود.‏
کتاب‌درمانی چه پیامد‌های مفیدی می‌تواند داشته باشد؟
1) خودشناسی: 
کتاب‌درمانی به افراد کمک می‌کند مشکلات عاطفی خود را بشناسند و به این ترتیب میزان آگاهی هیجانی آنها افزایش می‌‌یابد.
2) آگاهی درباره مشکلات یا بیماری خود: 
در بسیاری از کتاب‌های خودیاری ‏معیارهایی برای شناسایی مشکلات در تفکر، احساس و رفتار و نابهنجار بودن افراد آمده است. با توجه به ‏وسعت و گوناگونی بیماری‌های روانی و نشانه‌های آنها، کتاب‌های خودیاری می‌توانند ملاک‌هایی را برای تغییر دیدگاه نسبت به مشکلاتشان یا تا حدودی آگاهی در مورد نوع بیماری‌شان در اختیار افراد قرار دهند.
3) افزایش سلامت روانی: 
کتاب‌های خودیاری می‌توانند با افزایش این توانایی‌‏ها به بهداشت روانی افراد کمک کنند: ‏توانایی لذت بردن از زندگی با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات احتمالی، توانایی تحمل ناملایمات و حوادث دردناک (مثل مرگ عزیزان) و بازگشت به زندگی معمول پس از ‏گذران یک دوره ناراحتی، توانایی حل مساله برای مشکلاتی که تغییرپذیرند، توانایی پذیرش مشکلاتی که تغییرنا‌پذیرند، ‏توانایی آرامش گرفتن پس از پشت‌سر گذاشتن انواع استرس‌ها، ‏تعادل در تمام جنبه‌های زندگی مانند تعادل در تنها بودن و معاشرت با دیگران، کار و تفریح، خواب و ‏بیداری، استراحت و ورزش و...‏، انعطاف‌پذیری در عقاید، افکار و نگرش‌ها، سعی برای شناخت توانایی‌ها و ویژگی‌های مثبت و منفی خود و تلاش برای رسیدن به خود شکوفایی و پرورش استعداد‌ها و توانایی‌های شخصی...
4) ایجاد یا افزایش اعتماد به نفس: 
در برخی از کتاب‌های خودیاری راهکارهایی برای ایجاد یا افزایش احساس احترام به خود و احساس اعتماد به نفس به افراد پیشنهاد می‌شود که بسیاری از آنها می‌توانند در پرورش این احساسات مفید باشند.
5) بهبود مهارت‌های اجتماعی: 
در ‏زمینه روابط انسانی، با وجودى که معمولا روابط با دیگران باعث احساس خوشحالى، رضایت، امنیت روانى و ‏عاطفى و پیدایش تعهد و مسوولیت مى‏شود، در این روابط مشکلاتى نیز وجود دارد که باعث ایجاد ‏اصطکاک در روابط مى‏شوند. کتاب‌های خودیاری پیشنهادهایی برای برقراری ارتباطات خوب و کاهش تنش‌‏های ناشی از روابط مشکل‌دار به خوانندگان ارائه می‌دهند.
6) بهبود نگرش‌ها: 
تحقیقات روان‌شناختی نشان می‌دهند ‏گاهی افکار، نگرش‌ها و باور‌ها ممکن است منفی، غیرمنطقی یا نامعقول و به عبارتی ناکار‌آمد (به دردنخور) ‏باشند. وقتی شناخت افراد این‌گونه باشد، روی رفتارشان تأثیر منفی می‌گذارد و کیفیت زندگی‌شان را کاهش می‌دهد. با کمک گرفتن از کتاب‌هایی در زمینه اصلاح مواردی مانند افکار، باور‌ها، نگرش‌ها و شناخت‌های ‏ناسالم ممکن است بتوان این موارد را شناسایی کرد و آنها را کنار گذاشت.
7) افزایش توانایی رویارویی با مشکلات: 
منظور از تغییرات زندگى، رویدادهایى است که فشار روانى کوتاه‏‌ مدت یا مزمن ایجاد می‌‏کنند. فشارهاى روانى با توجه به‏ شدت، طول مدت و گوناگونی می‌‏توانند تهدیدکننده‏ ‏سلامت جسمانى و روانى اشخاص باشند (مانند: طلاق و ازدواج، از دست دادن شغل، بازنشستگى، ناکامى در رسیدن به اهداف شغلى، شروع به تحصیل در ‏دانشگاه، ترک منزل، مهاجرت، پدر یا مادر شدن، رفتن آخرین فرزند از خانه، مبتلا شدن به انواع بیمارى‏های سخت ‏مثل ایدز، سرطان، آسم و...)
روش خود‌درمانی با کتاب چه فایده‌هایی می‌تواند داشته باشد؟
افزایش نرخ شیوع بیماری‌های ‏روانی از یک سو و کمبود متخصصان مجرب در زمینه بهداشت روانی از سوی دیگر و گران بودن اغلب ‏خدمات با کیفیت مشاوره و روان‌درمانی ضرورت کتاب درمانی را نشان می‌دهد. در بسیاری از کتاب‌های خودیاری در زمینه روان درمانی، ‌یافته‌های روان‌شناسی با ‏زبانی ساده و قابل استفاده برای زندگی روزمره در اختیار خواننده قرار می‌گیرند. نگرش بیشتر مردم نیز به این کتاب‌ها مثبت ‏است. بیماران با خواندن کتاب‌های خود یاری متوجه می‌شوند که در بسیاری از احساس‌ها مانند ‏دیگران هستند و بروز احساس‌ها و عواطف مختلف در آنها عادی است.
محدودیت‌ها و نواقص روش خوددرمانی با کتاب چیست؟
برخی از نویسندگان کتاب‌های خودیاری، مدرک دانشگاهی یا دانش علمی لازم برای نگارش کتاب ‏تخصصی در زمینه روان‌درمانی ندارند. در واقع بسیاری از کتاب‌های «خود روان‌درمانی» یا روان‌شناسی ‏برای عامه را که سالیانه صد‌ها هزار نسخه از آنها در سراسر جهان به فروش می‌رسد، افرادی که ‏تخصصی در زمینه علوم رفتاری ندارند می‌نویسند و فقط با مقاصد تجاری، به چاپ می‌رسند‏. انتخاب موضوع کتاب‌ها هم عمدتا به سلیقه نویسندگانی است که کتاب را تالیف می‌کنند یا ‏مترجمانی که فقط می‌خواهند یک اثر ترجمه کنند و کمتر به نیازهای واقعی مخاطبان توجه می‌شود. ‏ناکافی بودن این روش درمانی در شرایط بحرانی و اضطراری (مثل اختلالات شدید شخصیتی و اقدام به ‏خودکشی.)
تفاوت‌های فرهنگی در به کارگیری کتاب‌های خود‌درمانی ترجمه شده چیست؟
واقعیت این است که کتاب‌های خود روان‌درمانی، اغلب به وسیله نویسندگان غربی و بر اساس مفاهیم فرهنگی و ‏دینی متداول در غرب تالیف شده‌اند. ‏امروزه در نظر گرفتن مسایل فرهنگی در امر مشاوره و روان درمانی، از دغدغه‌های بسیار مهم ‏مشاوران و درمانگران است؛ این در مورد کتاب‌های خود‌درمانی نیز صدق می‌کند. چه بسا اگر به ‏تفاوت‌های فرهنگی در این زمینه دقت نکنیم، روند درمان به بیراهه کشیده شود. ‏یک مفهوم مرتبط در چنین بحثی مفهوم «مشاوره بومی شده» است که به کارگیری یک رویکرد مشاوره‌‏ای با نظر به فرهنگ خاص یک جامعه و امروزه در کشورهای بسیاری متداول است. در کشور ‏ما نیز به ویژه در سال‌های اخیر رویکردهای مشاوره مختلف با بهره‌گیری از تعالیم دینی و آموزه‌های مانوس در ‏فرهنگ ایرانی ارایه شده است و راهنماهای درمانی نیز که مبتنی بر فرهنگ هستند، در این زمینه به نگارش درآمده‌‏اند.

منبع : هفته نامه سلامت

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )

7 بهمن 1392

برای هر سنی چه بخوانیم؟

برای هر سنی چه بخوانیم؟

نوزادان و نوپایان

برای هر سنی چه بخوانیم؟

 

برای نوزاد و نوپای خود آواز و شعر با صدای بلند بخوانید. شعرها و آواز‌ها را درست بخوانید. شنیدن ترانه‌های کودکانه گوش کودک شما را برای یادگیری زبان آماده تر می‌سازد.

برای چند دقیقه با صدای بلند داستانی را برای نوزاد خود بخوانید. نوزادان از شنیدن صدای والدین خود لذت می‌برند، حتی اگر معنای واژگان را نفهمند. نوپایان می‌توانند مدت طولانی‌تری به قصه یا داستان گوش فرا دهند. تا آن جا که نوزاد یا نوپا توجه نشان می‌دهد به خواندن ادامه دهید. وقتی کتاب را جلوی نوزاد یا نوپا می‌گیرید، با انگشت نشانه تصویر را به آن‌ها نشان دهید و آن‌ها را به دیدن تصویر‌ها هدایت کنید. کتاب را در برابر او نگاه دارید و شکل‌های هر صفحه را با انگشت به او نشان دهید و نام آن را با صدای بلند بازگو کنید. به مرور زمان که کودک شما زبان باز می‌کند، از او بخواهید که به آن شکل‌ها خود اشاره کند و نام آن‌ها را بازگو کند.

هر روز زمانی را برای خواندن با او اختصاص دهید. یک برنامه منظم روزانه.

در طول روز هر فرصتی که دست می‌دهد، چند دقیقه‌ای با صدای بلند برای نوزاد یا نوپای خود کتاب بخوانید: در خانه، در پارک، در ماشین و حتی در حمام.

کودکان نوپای خود را همراه خود به کتابخانه و کتابفروشی ببرید تا کتاب‌ها را ببیند و لمس کند. این بازدید‌ها و مراجعه‌ها را پیوسته داشته باشید.

کدام کتاب‌ها برای نوزادان و نوپایان مناسب تراند؟

کتاب‌های پارچه‌ای یا مقوایی که آسیب پذیری آن‌ها کم تر است.

در میان کتاب‌های پارچه‌ای یا مقوایی کتاب هایی را برگزینید که تصویرهای آشنایی از محیط پیرامون کودک را بازنمایی می‌کنند.

شماری از کتاب‌های پارچه‌ای یا مقوایی شکل‌ها و رنگ‌ها را باز نمایی می‌کنند و شماری دیگر جانوران را می‌شناسانند. این کتا بها برای این گروه از کودکان مناسب اند .

کتاب‌های حمام که پلاستیکی هستند و در برابر آب نیز دوام دارند. این کتاب‌ها که مانند کتاب‌های پارچه‌ای به تجربه دیداری کودکان شما می‌افزایند، نقش اسباب بازی را نیز برای کودکان بازی می‌کنند. کودک را در آغوش بگیرید کتابی را در برابر او بگشایید. او در مکانی گرم و امن شنیدن متنی زیبا و آهنگین را همراه با دیدن تصویر هایی زیبا تجربه می‌کند. او این لذت را هیچگاه فراموش نمی‌کند .وقتی کتاب را ورق می‌زنید، آن‌ها درباره کتاب چیزهای بیشتری یاد می‌گیرند: یاد می‌گیرند که چگونه کتاب را دست بگیرند و چگونه آن را ورق بزنند. یاد می‌گیرند که کتاب با اسباب بازی یا اشیا دیگری که با آن سر و کار دارند، تفاوت دارد. آن‌ها به تدریچ به این پدیده جدید زندگی خود عادت می‌کنند و آن را دوست می‌دارند. نگران نباشید اگر کودک شما کتاب را به دهانش می‌برد و یا با آن همانند اسباب بازی رفتار می‌کند. وقتی برای او کتاب می‌خوانید، خیلی زود حوصله اش سر می‌رود و می‌خواهد کتاب را از دست شما بگیرد و یا ورق بزند. گاه ممکن است به خواندن شما توجه نکند. در این موقع کتاب را کنار بگذارید و زمانی دیگر را برگزینید. وقتی بزرگتر می‌شود اگر کتابی را دوست داشته باشد ممکن است از شما بخواهد که بارها و بارها آن کتاب را برایش بخوانید. حتما این کار را بکنید. او در هر بار خواندن نکته‌های تازه‌تری می‌آموزد.

از نوزادی تا سه سالگی

کتاب‌های تصویری برای این گروه سنی یا متن ندارند و یا متن آن بسیار اندک است تا حد چند واژه. این کتاب‌ها بیشتر از جنس پارچه، مقوا،‌ کاغذ کلفت و گاه پلاستیک (کتاب حمام) هستند.

شماری از کتاب‌های تصویری دارای ترانه‌های کودکانه است. کودکان از همان نوزادی به شنیدن متن‌های موزون به ویژه ترانه علاقه بسیار نشان می‌دهند. آن‌ها از تکرار واژه‌ها لذت می‌برند. به هنگام خواندن به او اجازه دهید که برخی از واژه‌ها یا بخش‌هایی از ترانه را که مرتب تکرار می‌شود با شما تکرار کند. این تکرار رشد زبانی او را تقویت می‌کند. شماری از کتاب‌های تصویری برای این گروه به شناساندن اشیاء پیرامون کودک ،‌شناساندن جانوران، ‌رنگ‌ها و شکل‌ها اختصاص دارند. همه این کتاب‌ها برای این گروه سنی مناسب و تهیه آن‌ها از سوی خانواده ضروری است. همچنان که کودک شما بزرگتر می‌شود به زمان خواندن با او بیافزایید. کتاب را در برابر او نگاه دارید و شکل‌های هر صفحه را با انگشت به او نشان دهید و نام آن را با صدای بلند بازگو کنید. به مرور زمان کودک شما زبان باز می‌کند، از او بخواهید که به آن شکل‌ها خود اشاره کند و نام آن‌ها را بازگو کند. کتاب‌های تصویری با داستان بسیار کوتاه و ساده را برگزینید و برای آن‌ها بخوانید.

عدد آموزها که جانوران یا اشیا را در شماره‌های گوناگون در کنار هم قرار داده اند، برای سهیم شدن با این گروه سنی مناسب اند. توجه داشته باشید که در این گروه سنی لازم نیست که اعداد آموزش داده شوند. کودک با دیدن تعداد شکل‌ها درکنار عددی که نوشته شده است به شکل غیر مستقیم آن‌ها را درخاطر می‌سپارد و در آینده از‌آن سود می‌جوید.

کتاب‌های حمام که پلاستیکی هستند و در برابر آب نیز دوام دارند. این کتاب‌ها که مانند کتاب‌های پارچه‌ای به تجربه دیداری کودکان شما می‌افزایند، نقش اسباب بازی را نیز برای کودکان بازی می‌کنند

از سه سالگی تا شش سالگی

از 3-6 سالگی شما شاهد دگرگونی‌های زیادی در کودک خواهید بود. از سه سالگی می‌توانید کتاب‌های تصویر ی داستانی را با کودکان سهیم شوید. از این سن کودکان می‌توانند خط داستانی را دنبال کنند. سر و كار داشتن با كتاب در خانه و در مهدكودك كودكان را به كشف جهان پیرامون، شناخت و آشنایی با نام كنش‌ها و اشیاء و در نتیجه دستیابی به گفتار پر بارتر یاری می‌رساند.

هر چه برای کودک خود در سال‌های پیش از دبستان بیشتر کتاب بخوانید، آن‌ها را در یادگیری سواد پایه تواناتر می‌سازید. درست همانند یک معجزه است. کودکی که در همه سال‌های پیش دبستانی خود شنونده و بیننده قصه‌ها و کتاب‌های داستانی بوده است، پس از یک دوره زمانی کوتاه که از ورودش به مدرسه می‌گذرد، به شکل اعجاب برانگیزی به یک خواننده توانمند بدل می‌شود. امتحان کنید!

در این سال‌ها کودکان به شنیدن قصه‌های شما نیازمندند. آن‌ها دوست دارند در هر زمان که دست دهد، به ویژه پیش از خواب، شما برای او قصه بگویید. کتاب مناسبی را برگزینید و با صدای بلند بخوانید. به او فرصت دهید که او نیز از یافته‌ای خود از کتاب با شما سخن گوید.

کتابی را که دوست دارد برای او بخوانید.

پیش از خواندن با او،‌یک بار خود آن کتاب را بخوانید تا بتوانید برای او به روانی و زیبایی داستان را بازگو کنید.

با او به کتابفروشی و یا کتابخانه بروید و از او بخواهید کتاب مورد علاقه اش را برگزیند. پس از خواندن کتاب انجام فعالیت هایی همچون نقاشی از برخی قسمت‌ها داستان و یا اجرای نمایشی از آن می‌تواند برای فرزند شما لذت بخش باشد.

کدام کتاب‌ها را برگزینیم: از سه سالگی می‌توانید کتاب‌های تصویری داستانی با متن کوتاه برای کودک خود برگزینید. با بالا تر رفتن سن او کتاب‌هایی را برگزینید که متن بلند‌تری دارند. در سن 6 سالگی کودک شما به راحتی می‌تواند قصه با متنی نه چندان کوتاه را دنبال کند. الفبا آموزها و عدد آموزها کتاب‌های مناسبی برای این گروه سنی هستند. خواندن کتاب‌های مفهمومی که کودکان را با مفاهیم مجرد آشنا می‌کند، برای این گروه سنی لازم است.

در اوقات مناسبی می‌توانید برای کودک خود قصه‌ای را که از پیش از بر کرده اید، بازگو کنید. این کار به ویژه به هنگام خواب برای کودکان لذت بخش است.

خواندن شعر و یا ترانه‌های عامیانه و یا متل‌ها باید بخش از برنامه خواندن کودک شما باشد.

از هفت سالگی تا نه سالگی

در این گروه سنی کودکانی جای دارند که مهارت‌های خواندن را فرا می‌گیرند و به تدریج آن را گسترش می‌دهند. شنیدن، بیان کردن،‌خواندن و نوشتن چهار پایه سواد است. شما مهارت شنیدن فرزند خود را با خواندن کتاب برا ی او از دوران نوزادی تا کنون تقویت کرده اید. از زمانی که زبان گشوده است با دادن فرصت برای بازگو کردن وازه ها،‌ جمله‌ها و یا کل داستان قدرت بیان او را بالا برده اید. او اکنون در آستانه 7 سالگی با کتاب، شکل حروف الفبا و حتی صدا‌های آن‌ها در این سال‌ها آشنا شده است، بدون آن که آموزش مستقیمی دیده باشد. او آماده فراگیری بیشتر است. چگونه کتاب را با کودکانمان سهیم شویم تا افزون بر ماندگار ی عشق خواندن در او، مهارت‌های خواندن و درک بیشتر مطالب را نیز در او تقویت کرده باشیم؟

کتاب مناسبی را برگزینید و با صدای بلند بخوانید. به او فرصت بدهید که او نیز با صدای بلند واژه‌ها یا چند خطی از کتاب را تکرار کند. این کار به او لذت می‌دهد،‌به شرطی که آن را به یک وظیفه و اجبار تبدیل نکنید.

کتابی را که دوست دارد برای او بخوانید.

کتاب‌های آسان خوانی را در دسترس او قرار دهید تا به شکل مستقل بخواند. مستقل خواندن د راین سن به او لذت می‌بخشد. شما می‌توانید از او بخواهید که برای شما داستان را بلند بخواند. پیش از خواندن با او،‌یک بار آن را با خود مرور کنید تا بتوانید برای او به روانی و زیبایی بخوانید.

با او به کتابفروشی و یا کتابخانه بروید و از او بخواهید کتاب مورد علاقه اش را برگزیند. پس از خواندن کتاب انجام فعالیت هایی همچون نقاشی از برخی قسمت‌ها داستان و یا اجرای نمایشی از آن می‌تواند برای فرزند شما لذت بخش باشد.

کدام کتاب‌ها را برگزینیم؟: کتاب‌های تصویری داستانی با متن‌های بلندتر و موضوع‌های پیچیده تر برای کودک خود برگزینید و با او بخوانید. کتاب‌های آسان خوانی را گزینش کنید و در دسترس کودک کلاس اول خود قرار دهید تا به شکل مستقل بخواند. الفبا آموزها و عدد آموزها برای این گروه سنی نیز کتاب‌های مناسبی هستند.

خواندن کتاب‌های غیر داستان برای این گروه سنی لازم است.

در اوقات مناسبی می‌توانید برای کودک خود قصه‌ای را که از پیش از بر کرده اید، بازگو کنید. این کار به ویژه به هنگام خواب برای کودکان لذت بخش است.

کودکان در این سن از شعر لذت می‌برند و استعاره‌های را بهتر درک می‌کنند.

خواندن ترانه‌های عامیانه و یا متل‌ها باید بخشی از برنامه خواندن فرزند شما باشد.

از ده سالگی- دوازده سالگی

در این دوره بیشتر کودکان، خوانندگان توانمند‌تری شده اند و می‌توانند به تنهایی بخوانند و از خواندن لذت ببرند. شما به عنوان خانواده باید این شوق خواندن کتاب را در فرزند خود زنده نگاه دارید. هرگز کودک خود را به بهانه درس از خواندن بازندارید. فراموش نکنید که کودک کتابخوان در درس‌ها نیز موفق تر خواهد بود. زیرا او با خواندن کتاب هایی که دوست داشته است مهارت‌های خود را در خواندن که مهم ترین آن‌ها درک مطلب است، بهبود بخشیده است. هستند کودکانی که در این دوره می‌خوانند، بدون آن که درک درستی از آن چه می‌خوانند داشته باشند.

چند رهنمود برای آن که فرزندان شما کتابخوان تر شوند: کودکان و نوجوانان در این سن هم دوست دارند که بزرگتر‌ها برایشان کتاب بخوانند. سنت بلند خوانی را در خانواده حفظ کنید.

در خانه اوقاتی را به خواندن با فرزند خود اختصاص دهید. یک خواندن مشارکتی. یک پاراگراف یا یک صفحه را شما بخوانید و آن گاه نوبت به او می‌رسد. او نیز بخش هایی را بلند می‌خواند. او را در خواندن تشویق کنید. سعی کنید کمتر عیب جویی کنید و این زمان را به زمانی پر از شادی و لذت بدل سازید.

از او بخواهید که کتابی را مستقل بخواند و سپس درباره آن کتاب با او گفت و گو کنید. این گفت و گو او را بر می‌انگیزاند که دوباره آن کتاب را بخواند و این بار با دقت بیشتر.

از این سن فرزندان خود را تشویق کنید که داستان‌های بلند تر بخوانند. برای نمونه رمانی که از چندین فصل تشکیل شده است. ممکن است ابتدا به این کار تمایلی نشان ندهد. سعی کنید داستان بلند گیرایی را برگزینید و فصل به فصل با او همراهی کنید و با یکدیگر بخوانید. پس از مدتی او به سوی مستقل خواندن این گونه از کتاب‌ها روی خواهد آورد. او را تشویق کنید درباره آن کتاب بنویسد و یا اگر دوست دارد از تخیل خود سود جوید و صحنه‌ای را تقاشی کند. گونه‌های مختلفی از ادبیات را برای خواندن با او برگزینید و به او پیشنهاد کنید تا بخواند: از داستان‌های کلاسیک نسبتاً بلند تا زندگینامه ها.

مولف:
0  نظر
رتبه خبر: 
(0 نظر )
قبلی  
1 
  بعدی
صفحه 1 از 1