کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی» نوشته آیت الله سید علی فرحی توسط موسسه بوستان کتاب منتشر شده است.
یکی از اهداف اساسی قیام امام حسین- علیه السلام- مبارزه با ظلم برای زمینه سازیِ عدالت است؛ از این رو در بخشهای مختلف کتاب «بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی» بحثهای جالب و بکری در توجیه عدالت و ضرورت تحقق آن در جامعه اسلامی به میان آمده است. این کتاب، از یک دیباچه، پنج بخش و هر بخش نیز از چند گفتار و زیرمجموعه تشکیل شده است.
بخش اول این کتاب به «بنی امیه و مسئله خلافت اسلامی» پرداخته و بنی امیه و هم فکرانشان را ریاست طلبهای فاسدی معرفی کرده که با بنی هاشم و دعوت اسلامی، اختلافات اصولی داشتند؛ از این رو با همه توان با آن مبارزه کردند و جنگهای بزرگی مانند بدر، احد و احزاب را به وجود آوردند. این بخش موضوعاتی را واکاوی کرده نظیر: آیا بنی امیه به راستی مسلمان شدند؟ چرا پیامبر با ابوسفیان مهربانی کرد؟ حساس ترین دوراهی اسلام، استفاده های سیاسی خطرناک، سردرگمی مسئله خلافت؛ باعث کشمکش ها، عوامل گوناگون کمک کننده به بنی امیه و ...
بخش دوم این بخش با عنوان «دو سازمان متضاد در محیط اسلام» به شناسایی مسیر بنی امیه و هم فکرانشان و نیز مسیر بنی هاشم و پیروانشان پرداخته و هدفهایی را که این دو سازمان در درون جامعه اسلامی داشتند، واکاوی کرده است. مباحثی همچون: پیراهن عثمان و ولی عهدی یزید، سیاست تزویر و شمشیر، شناسنامه و کارنامه یزید، جبر مذهبی وسیله جبر سیاسی، اختلاط حق و باطل، سرمشقهای اسلامی، زنان با ایمان و فداکار در راه حق و ... را در این بخش میتوانید مطالعه کنید.
بخش سوم در این بخش که طولانیترین بخش کتاب است، علل قیام امام حسین - علیه السلام - تشریح شده و نحوه برخورد یزید با امام حسین و اهل بیتش را متفاوت با نحوه عملکرد معاویه دانسته است. همچنین درباره فلسفه کلی روایت مشیت، همه جانبه بودن قیام حسینی و ذلت ناپذیری امام حسین و یارانش، مباحث مبسوطی مطرح کرده و قیام و شهادت آن حضرت را به تیشه ای تشبیه کرده که به ریشه حکومت بنی امیه زد، نه به شاخه! در ادامه نیز امتیاز اصلی حکام و و هویت زمام داران اسلامی را تبیین کرده است.
بخش چهارم عنوان این بخش، «چگونه امام حسین پیروز شد» است. در این بخش که به جنبه های عملی نهضت امام حسین پرداخته، حق را پشتوانه پیروزی برشمرده و به بیان تاثیر شخصیت امام حسین در تاریخ بشریت پرداخته است. پس از آن درباره مهم ترین عوامل نابودی حکومتها صحبت کرده و نهضتهای ایرانی ضد اموی را خاطر نشان کرده و قیام حسینی و شهادت آن حضرت را در عین پیروزی و جاودانگی، مصیبتی بزرگ شمرده است.
در بخش نشانه پیروان حسین – علیه السلام- آمده: «نشانه اجتماعیِ پیروان حسین نیز این است که با فداکاری های خالصانه خود، به انسان ها تربیت انقلابی میدهند و آنها را در مسیر دفاع از حق و عدالت و مبارزه با ظلم به حرکت میآورند ...»
در بخش نشانه پیروان حسین – علیه السلام- آمده: «نشانه اجتماعیِ پیروان حسین نیز این است که با فداکاری های خالصانه خود، به انسان ها تربیت انقلابی میدهند و آنها را در مسیر دفاع از حق و عدالت و مبارزه با ظلم به حرکت میآورند ...»