در مورد مطالعه کردن، چند فاکتور مهم و اساسی وجود دارد که رعایت آنها میتواند باعث حفظ سلامتی افراد اهل مطالعه بشود.
یکی از مهمترین این فاکتورها، برخورداری از نور مناسب محیطی است که بیان این چند نکته درباره آن، ضروری بهنظر میرسد:
1- توصیه ما به تمام افراد، مخصوصا دانشآموزان، این است که مطالعه خود را به ساعتهایی قبل از غروب آفتاب اختصاص بدهند تا بتوانند از نور طبیعی روز استفاده کنند.
2- نور طبیعی برای هر نوع مطالعه و در هر گروه سنی، به نورهای مصنوعی شب، برتری دارد و وسعت دید بهتری به فرد میدهد.
3- مطالعه خود را سینمایی نکنید. یکی از بدترین حالتهای مطالعه برای چشمها، این است که تمام چراغها خاموش باشند و تنها نور یک چراغ مطالعه کوچک روی کتاب یا دفتر بتابد. این حالت باعث خستگی بیش از حد چشمها در مدت زمان کوتاهی میشود.
4- بهتر است نور اتاقی که میخواهید در آن مطالعه بکنید، نوری یکنواخت و ترکیبی از نورهای سفید و زرد باشد. نور زرد برای مطالعه، از نور سفید بهتر است و خستگی چشمها را کمتر میکند. البته این به معنای تأکید مطلق به استفاده از نورهای زرد نیست و شما میتوانید با توجه به شرایط محیط مطالعه، از نور سفید مهتابی هم کمک بگیرید اما بهتر است به استفاده از لامپهای زرد و کممصرف هم برای مطالعه، عادت بکنید.
5- تاباندن نور چراغ مطالعه روی کتاب به صورت موضعی و منطقهای بههیچ عنوان توصیه نمیشود. بهتر است اگر میخواهید از چراغ مطالعه هم استفاده کنید، انواعی از آن را بخرید که نور زیادی در تمام سطح کتاب پخش میکنند و محیط گستردهای را از نظر نوری، پوشش میدهند.
6- بهتر است اگر شب و تاریکی را برای مطالعه انتخاب میکنید، نورمصنوعی چراغ، چراغ مطالعه یا لامپهای مهتابی را طوری تنظیم کنید که از بالا پخش بشوند و محیط مطالعه را روشن کنند. تابش موضعی نور یا تابش نور از کنارهها برای مطالعه چندان مناسب نیست و علاوه بر آزار دادن چشمها، باعث خستگی زودرس آنها هم میشود.
7- نور پخششده باید از بالا و سمت جلوی کتاب باشد. اگر نور از پشت سر به کتاب تابیده بشود، سایه خود فرد هنگام مطالعه روی خطوط میافتد و امکان بهرهمندی از روشنایی لازم و کافی را از بین میبرد. ایجاد سایه روی کتاب و مطالعه طولانیمدت در این حالت، باعث آسیب دیدن چشمها و خستگی آنها میشود.